Sari direct la conținut

Cistigul mediu al vinzatorilor de pensii private: 20 de euro pe contract

Cotidianul

Supranumite „afacerea secolului“, pensiile private obligatorii aduc beneficii substantiale nu doar administratorilor, ci si agentilor de marketing care incheie contracte de pensii private.

Aproximativ 100.000 de oameni au posibilitatea sa isi rotunjeasca veniturile din postura de agent al unuia dintre cele 17 fonduri autorizate sa functioneze pe piata pensiilor private obligatorii din Romania. Pe o medie a pietei de 20 de euro per contract, comisioanele totale ar putea reprezenta aproximativ 72 de milioane de euro.

Cu sisteme de remunerare diferite, care variaza in functie de numarul de clienti atrasi sau de valoarea cotizatiei, administratorii fondurilor de pensii ofera intre 40 de lei si 100 de euro pentru fiecare contract obtinut de agent.

Pentru a putea deveni agent este de ajuns sa aveti studii medii si sa treceti printr-o scurta perioada de training in care firma angajatoare va va invata modelul de functionare a sistemului de pensii, dar si cum sa va convingeti eventualii clienti.

Firmele angajatoare calculeaza „rasplata“ agentilor in trei modalitati diferite. Fie acorda un comision fix (cazul ING sau AVIVA), fie cresc comisionul in functie de numarul de contracte incheiate (cazul OTP, Generali, Allianz sau Interamerican), fie modifica suma in functie de valoarea contractului (cazul AIG).

La Allianz-Tiriac Pensii Private, comisionul creste dupa depasirea unui anumit numar de contracte. Astfel, daca agentul vinde 10 contracte primeste 85 de lei pentru fiecare contract. Intre 11 si 30 de contracte va primi 100 de lei pe contract, intre 31 si 100 de contracte primeste 125 de lei pe contract, iar la peste 100 de contracte vindute, suma este de 140 de lei pe contract.

La AIG Fond de Pensii insa comisionul agentului variaza in functie de valoarea contractului. Pentru salariati cu venituri de pina la 1.700 de lei agentul primeste 50 de lei pentru fiecare contract, iar pentru salarii de peste 1.700 de lei agentul ia 80 de lei. Interamerican este insa lider absolut.

Potrivit unor surse din interiorul companiei, comisionul acordat agentilor poate ajunge si la 100 de euro per contract, daca agentul aduce cel putin 100 de contracte.

In piata au aparut si voci care contesta sumele mult prea mari pe care le dau agentilor unii administratori de fonduri. „Pentru pilonul II am constatat o reactie disperata a unor administratori care a dus la cresterea comisioanelor, la acest lucru contribuind in mare masura si brokerii de pensii“, spune Marius Floarea, presedintele OTP Fond de Pensii.

Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a refuzat sa comenteze astfel de declaratii, mentionind doar ca nu a primit nici un fel de reclamatie in acest sens. Comisioanele peste medie ar putea dauna insa pietei. „Aceasta reactie a administratorilor a facut ca nivelul de comisionare sa creasca in toata piata.

Este evident ca sumele care se vehiculeaza in piata pentru plata comisioanelor vor duce la imbogatirea unor «agenti», iar recuperarea acestora de catre fondurile de pensii se va face in detrimentul participantilor.

Toata lumea trebuie sa fie constienta ca fondurile de pensii nu sint societati non-profit, toate costurile pe care fondurile le au trebuie recuperate in timp, iar businessul in sine trebuie sa aduca si profit“, a mai spus Floarea.

Comisioanele au fost stabilite, in general, cu un ochi la concurenta. „Aceste comisioane au fost stabilite la nivelul pietei, dar si in functie de business planul si strategia companiei“, ne-a spus Radu Vasilescu, director general al ING Fond de Pensii. „Comisioanele pe care noi le oferim sint in media pietei“, spune si Cornel Cojocaru, purtatorul de cuvint al BCR.

Media pietei se situeaza in jurul valorii de 20 de euro per contract. Comisia de Supraveghere nu a intervenit in nici un fel in reglementarea comisioanelor. „Nu este treaba comisiei sa intervina. Concurenta intre firme decide comisioanele“, ne-a spus Mircea Oancea, presedintele CSSPP.

integral in Cotidianul

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro