Sari direct la conținut

Caline, mai da-le o suta de lei! (de Mircea Marian)

Evenimentul Zilei

De la 21 decembrie 1989, cand Elena Ceausescu promitea poporului o suta de lei „in plus”, doar Tariceanu a mai oferit mita cu atata tupeu, pentru a-si salva fotoliul de premier.

„Daca aceasta motiune nu va trece, am intentia sa demarez (…) consultarile pe propunerea care vizeaza devansarea aplicarii majorarii pensiilor”, declara, miercuri, Tariceanu, in finalul discursului in care cerea parlamentarilor sa nu voteze impotriva guvernului sau.

Elena Ceausescu avea motive serioase sa-si cumpere linistea, intuind, probabil, ce urma sa i se intample cateva zile mai tarziu.

Dar cat de mare este miza pentru premierul Tariceanu, de vreme ce este dispus sa dea peste cap intreaga economie pentru a ramane la Palatul Victoria? Este greu de estimat daca liberalii isi joaca acum doar viitorul politic sau, unii din ei, se tem de consecinte mai drastice. DNA a cerut deja permisiunea pentru a incepe urmarirea penala impotriva a trei ministri.

Cert este ca, de vreo cateva luni, aproape toti banii de la buget sunt folositi pentru campania electorala a PNL. Se va majora alocatia universala pentru copii, se vor da salarii mai mari la preoti si se discuta despre reducerea TVA la alimente. Aproape toate propunerile populiste avansate de PSD au fost mai intai respinse si apoi confiscate de guvernul Tariceanu.

Nu cred ca a trecut nicio luna de la momentul in care ministrul muncii, Paul Pacuraru, spunea ca bugetul Casei Nationale de Pensii nu permite majorarea pensiilor de la 1 noiembrie 2007. In pragul motiunii de cenzura, brusc, s-a dovedit ca acest miracol este posibil.

Anuntata majorare a pensiilor, de la inceputul lui 2008, este insa pe cale sa produca deja efecte perverse, chiar inainte de a fi aplicata. Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a avertizat ca ar putea majora dobanzile, ceea ce, in final, ar face ca toti cei care au credite de returnat sa plateasca mai mult.

Intrebarea este: ce se poate face cu acest cadavru ambulant, numit guvernul Tariceanu ll, care nu vrea cu niciun chip sa se duca la groapa? Pentru ca este imposibil sa crezi ca un executiv care beneficiaza de sprijinul a doar 152 de parlamentari (acestia fiind cei care au votat impotriva motiunii) ar putea sa realizeze ceva serios in anul care i-a mai ramas, teoretic, pana la alegerile generale.

Demisia este o solutie de care nu s-a auzit inca in Romania. Ramane de vazut daca nu cumva presedintele Basescu le pregateste triumfatorilor liberali niste surprize. Mai intai ar putea sa-l suspende pe ministrul Chiuariu, aflat in vizorul DNA. Dupa ce trece acest dus rece, l-ar putea elimina si pe Paul Pacuraru din echipa guvernamentala.

Ar urma apoi ministrul agriculturii, Decebal Traian Remes, ultimul luat in vizor de procurorii anticoruptie. Procesul de inlocuire al celor trei ar putea fi extrem de dificil, intrucat Curtea Constitutionala i-a dat presedintelui Romaniei dreptul de a ridica obiectii la numirea ministrilor.

Iar in acest timp, cine stie daca DNA nu ar putea transmite comisiei de la Cotroceni si o cerere de incepere a urmaririi penale impotriva premierului. In primavara, Tariceanu a fost pentru demiterea presedintelui. Are vreun sens sa ne mai intrebam cum va proceda Basescu daca va avea puterea sa-l suspende pe premier?

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro