Strainii tin 3 miliarde de euro in bancile noastre
Depozitele pe termen mediu si lung ale nerezidentilor au crescut de patru ori intr-un singur an.
Echivalentul a peste trei miliarde de euro. Atit reprezentau, la finele lunii august 2007, depozitele strainilor (persoane fizice si firme) in bancile din Romania, potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei (BNR).
Valoarea, constituita in cea mai mare parte din economii in lei, consemneaza o triplare fata de finele lui 2006 si o crestere de patru ori fata de 31 august 2006, cind nerezidentii aveau doar 884 de milioane de euro in depozite.
Explicatia tine de aprecierea agresiva a leului si de diferentele inca mari de dobinda dintre plasamentele in lei si cele in alte monede.
„In mod cert au venit atrasi de dobinzile bune pe lei si de aprecierea monedei. Au venit si vor mai veni bani. Economia romaneasca inca are potential de crestere.
Aceasta crestere poate fi interpretata si ca un semn de incredere in economia romaneasca“, ne-a explicat consultantul financiar Bogdan Baltazar. Cu o nuanta, aceeasi opinie o sustine si analistul economic Liviu Voinea.
„Nu stim exact ce reprezinta aceste depozite. Pot fi datorii intra-firme puse in depozite. In orice caz, este totusi increderea unor straini in sistemul financiar din Romania. Dobinda buna si aprecierea leului sint motivatiile principale“, spune Voinea.
Cele 3,1 miliarde de euro pot fi privite si ca o importanta sursa de finantare pentru banci in contextul in care, in luna iulie, creditele populatiei au depasit depozitele. De altfel, viteza de crestere a depozitelor constituite de nerezidenti o depaseste cu mult pe cea a economiilor in banci facute de persoanele fizice sau juridice romane.
La finele lunii august 2007, depozitele in lei ale populatiei crescusera cu numai 52,1% fata de 2006, iar cele in valuta, cu 39,9%, in timp ce firmele au economisit cu 23% mai mult in lei si cu 11% mai putin in valuta. Exista insa si un revers al medaliei. „Nu putem exclude total aceste depozite din categoria fondurilor speculative.
Depozit pe termen mediu inseamna totusi numai doi ani, ceea ce nu este chiar atit de mult“, spune analistul Liviu Voinea. Cresterea depozitelor strainilor dauneaza si BNR din perspectiva stabilitatii preturilor. „Pentru inflatie nu este in mod cert un lucru bun. Insa nu aceasta este marea problema in lupta cu inflatia.
Problema este politica fiscala“, explica si consultantul financiar Bogdan Baltazar.