Sari direct la conținut

Fitch: Ritmul creditarii creste rapid in Romania, insa profitabilitatea bancilor este sub presiune

HotNews.ro

Ritmul rapid de crestere a imprumuturilor acordate de bancile romanesti se mentine, insa reducerea marjelor si cheltuielile legate de extinderea retelei de sucursale exercita presiuni asupra profitabilitatii institutiilor bancare, se arata in raportul „Romanian Banks – Annual Review and Outlook” intocmit de agentia de evaluare financiara Fitch Ratings.

“Cresterea economica, impreuna cu disponibilitatea mare a produselor bancare si nivelul ridicat al veniturilor disponibile au stimulat avansul seminificativ al creditarii, in special a celor de retail acordate pe termen lung”, a declarat Gulcin Orgun, director in cadrul Fitch pe sectorul bancar.

“Cu toate acestea, activele bancare raman la un nivel scazut, de 50% din Produsul Intern Brut, ceea ce reflecta o rata scazuta de penetrare. Aceste aspecte, corelate cu estimarile care arata ca dezvoltarea economica va continua sugereaza un potential de continuare a cresterii”, a mai spus Orgun.

Directorul Fitch pe sectorul bancar este de parere ca performantele sectorului bancar romanesc au fost afectate negativ de reducerea marjelor datorita scaderii ratelor dobanzii, intr-un mediu caracterizat printr-o inflatie scazuta si cu o competitie puternica, dar si de costurile ridicate aferente extinderii retelei de sucursale.

Cresterea rapida a creditarii si nivelul ridicat al creditelor in valuta ar putea crea probleme legate de calitatea activelor, in vreme ce imprumuturile ajunse la maturitate ar putea accentua riscurile operationale. Potrivit economistilor de la Fitch, aceste sunt semne ale scaderii calitatii activelor, in pofida conditiilor economice favorabile.

Totusi, imbunatatirea sistemlor de management al riscului si restructurarea institutiilor bancare, cu ajutorul unor investitori straini cu experienta in domeniu, asigura un oarecare comfort.

Cresterea activelor este datorata majorarii ponderii fondurilor internationale. Totusi, riscul refinantarii este limitat, fiind in mare parte suportat de actionari. Cu toate acestea este important ca bancile sa isi formeze o baza solida a depozitelor si sa isi reduca dependenta de actionari, pentru a putea mentine o baza de finantare relativ stabila pentru o crestere sanatoasa.

Capitalul detinut in prezent de sistemul bancar este considerat adecvat de Fitch, avand in vedere nivelul ridicat al activelor fixe si potentialele probleme legate de calitatea activelor. Masurile luate pentru mentinerea capitalului la nivelul minim impus de autoritatile de reglementare sunt privite de analisti ca un factor negativ.

Potrivit Fitch, sistemul bancar din Romania ramane concentrat, primele cinci institutii controland 59% din totalul activelor pietei bancare romanesti. Bancile detinute de investitorii straini domina sistemul bancar local, cu 89% din totalul activelor.

Ratingurile bancilor din Romania detinute de grupuri?financiare din strainatate reflecta sustinerea de care acestea pot beneficia din partea actionarilor majoritari si sunt constranse de calificativul „A-” acordat Romaniei. Indicatorul Fitch pentru sistemul bancar romanesc este „D” si reflecta slabiciunea intrinseca a bancilor.

Perspectiva ratingului individual al bancilor este „stabila”, avand in vedere potentialele riscuri ale sistemului, care sunt echilibrate de mediul operational imbunatatit si de restructurarea institutiilor financiare.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro