Teren pe credit in doua variante
Pentru achizitia de terenuri, bancile ofera imprumuturi in moneda nationala si in valuta pe o perioada destul de lunga, 35 de ani (Banca Romaneasca, Bancpost, CEC).
Poate fi nevoie sa aveti avans, pentru ca majoritatea bancilor inca acorda finantare pentru maximum 75% din valoarea de achizitie. Important este ca terenul vizat spre cumparare sa fie intravilan, bancile evitind sa crediteze terenuri extravilane, potrivit www.finzoom.ro. O alta conditie esentiala este sa fiti declarat eligibil in urma scoringului bancii.
Aceasta inseamna sa puteti demonstra ca veniturile cumulate cu ale familiei eventual suporta o rata lunara cu acel imprumut. Pe linga salariul de baza, bancile mai iau in considerare si alte venituri: dividende, pensii, drepturi de autor, chirii, stimulente, norma de hrana (vezi Bancpost), in esenta toate veniturile stabile ce pot fi demonstrate cu acte.
Bancile practica dobinzi cu valori cuprinse intre 5,75% (vezi BRD, dobinda fixa pe un an, apoi variaza, 6,65%) si 9,5% (Banca Transilvania, dobinda variabila), iar o valoare medie a Dobinzii Anuale Efective este de 9% (credit de 25.000 de euro pe 20 de ani).
Creditul de consum fara garantii este plafonat la maximum 20.000 de euro pe maximum 10 ani.
Avantajele sint urmatoarele: nu trebuie sa justificati destinatia banilor, nu sint solicitate garantii suplimentare si trebuie sa depuneti numai citeva acte: cartea de identitate, adeverinta de venit cu ultimele trei salarii nete si, in functie de banca, o copie dupa cartea de munca si o factura de utilitati (pentru autentificarea adresei).
Creditul cu garantie ipotecara este o varianta daca valoarea terenului depaseste 20.000 de euro si doriti o perioada de rambursare mai mare. Insa va trebui sa aveti si actele imobilului pe care il aduceti drept garantie (poate fi al dumneavoastra sau al unei rude apropiate). Acesta va fi evaluat si, in functie de rezultatul evaluarii, banca va decide valoarea creditului.