Romania a transmis CE raspunsul la investigatia cu privire la Automobile Craiova
Comisia de privatizare a Automobile Craiova a transmis, marti, autoritatilor de la Bruxelles raspunsul referitor la investigatia deschisa de Comisia Europeana cu privire la acordarea de ajutoare de stat la privatizarea uzinei craiovene, a anuntat, miercuri, Autoritatea pentru Valorificare Activelor Statului (AVAS).
Potrivit comunicatului AVAS, statul roman a transmis elementele de confidentialitate solicitate de Comisia Europeana prin decizia de deschidere a investigatiilor, incadrandu-se in termenul stabilit de 15 zile lucratoare de la primirea scrisorii.
Comisia Europeana a initiat o investigatie prin care verifica daca anularea datoriilor si impunerea unor conditii la privatizarea Automobile Craiova reprezinta ajutoare de stat. Decizia de deschidere a investigatiei a fost transmisa Guvernului Romaniei in data de 10 octombrie.
In vederea formularii raspunsului complet cu privire la societatea craioveana, statul roman a avut la dispozitie, conform procedurilor comunitare, 30 de zile de la primirea deciziei.
Raspunsurile la investigatie sunt elaborate de toate institutiile implicate si sunt transmise prin intermediul Consiliului Concurentei.
Potrivit regulilor europene in materie, CE este obligata sa finalizeze investigatia in cel mult 18 luni.
Contractul de privatizare al Automobile Craiova, fosta Daewoo, cu compania Ford a fost semnat in 12 septembrie, la Salonul International Auto de la Frankfurt. Producatorul american a platit 57 de milioane de euro pentru 72,4% din actiunile societatii craiovene.
Potrivit contractului, finalizarea tranzactiei este prevazuta pentru 30 ianuarie 2008.
Grupul americann s-a angajat sa faca investitii substantiale de 675 de miloane de euro in fabrica de la Craiova, dar si achizitii de produse si componente de pe piata interna in valoare de un miliard de euro, pana in 2012.
De asemenea, Ford va infiinta 30 000 de locuri de munca, pentru valorificarea potentialului uman din zona.