Sari direct la conținut

VIDEO Blinken promite ajutor suplimentar pentru ca Republica Moldova să lupte împotriva ingerinței rusești, înaintea alegerilor din octombrie: „Vom lucra cu Congresul”

HotNews.ro
Antony Blinken alaturi de presedintele Maia Sandu in Chisinau, Foto: Vadim Ghirda / AP / Profimedia
Antony Blinken alaturi de presedintele Maia Sandu in Chisinau, Foto: Vadim Ghirda / AP / Profimedia

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a declarat miercuri că administrația Biden colaborează cu Congresul SUA pentru a oferi Republicii Moldova o sumă suplimentară de 50 de milioane de dolari pentru a promova eforturile pe care el a spus că vor ajuta țara să reziste interferenței Rusiei, relatează Reuters și ZDG.md.

„Vom lucra cu congresul pentru a vă oferi 50 de milioane de dolari. (…) Azi o să vizitez o stație energetică și mă bucur să anunț o investiție de 85 milioane de dolari”, a anunțat Antony Blinken, potrivit Ziarului de Gardă.

Blinken, vorbind la o conferință de presă la Chișinău cu președintele Republicii Moldova, a spus că SUA au văzut o rezistență extraordinară din partea acestei țări, în ciuda „bullying-ului” din Rusia și a eforturilor acesteia de a răspândi dezinformarea și de a folosi corupția pe post de armă.

„Acum doi ani când am fost aici am discutat despre cum să construim o Moldova dinamică, cu moldoveni care își vor decide drumul lor. (…) Astăzi dorim să continuăm progresele (…) Ceea ce este foarte puternic este angajamentul pentru democrație ca moldovenii să își decidă propriul viitor.

(….) Mă reîntorc la februarie 2022. De atunci SUA a alocat 774 de milioane de dolari pentru a consolida instituțiile moldovenești, a construi reziliența voastră și a contracara aceste acțiuni care vin de la Federația Rusă. (…) Vrem să ajutăm Moldova în contracararea atacurilor cibernetice prin sprijinirea unei noi academii și de asemenea o consolidare și a sectorului particular”, a spus Blinken.

Secretarul de stat american Antony Blinken a sosit miercuri în Moldova pentru a-și arăta sprijinul față de aspirațiile occidentale ale acestei țări de la granița cu UE și Ucraina, într-un moment în care Washingtonul este îngrijorat de progresele Rusiei în regiune.

Moscova avansează pe câmpul de luptă, reaprinzând dezbaterea dacă Ucraina poate folosi sau nu arme occidentale împotriva teritoriului rus.

Kremlinul pare să își consolideze impactul și în Georgia, o altă fostă republică sovietică care a adoptat definitiv marți o lege privind „influența străină”, inspirată de legislația represivă rusă.

În timpul vizitei din Moldova, șeful diplomației americane trebuie să anunțe „un set solid de măsuri de sprijin”, a anunțat Jim O’Brien, responsabil pentru Europa în cadrul Departamentului de Stat.

Pe lângă o componentă energetică care să ajute Chișinăul să își reducă dependența față de Moscova, măsurile de sprijin ale SUA vizează și consolidarea democrației și a luptei împotriva dezinformarii înaintea alegerilor decisive din octombrie din țară, una dintre cele mai sărace din Europa, relatează AFP.

O’Brien a descris palmaresul președintelui Rep. Moldova drept „de succes”, în ciuda „operațiunilor agresive a căror țintă a fost ea la preluarea mandatului” după o victorie în 2020.

Atacuri hibride ale Rusiei și „agenți ai serviciilor rusești în aproape toate instituțiile”

Sub conducerea Maiei Sandu, Moldova a condamnat cu fermitate invazia Rusiei în Ucraina și și-a propus să adere la Uniunea Europeană. Și-a redus puternic dependența de gazele naturale rusești și își diversifică sursele de aprovizionare cu energie electrică.

Liderul acuză în mod regulat Moscova că încearcă să-și destabilizeze țara prin atacuri hibride, în special în perioada premergătoare alegerilor prezidențiale din 20 octombrie.

Concomitent trebuie organizat un referendum privind apartenența la Uniunea Europeană (UE).

„Vrem ca poporul moldovenesc să își spună cuvântul într-un mediu liber și echitabil, cu cât mai puține interferențe”, a spus O’Brien reporterilor.

Trupele ruse sunt staționate de zeci de ani în regiunea separatistă Transnistria din Moldova, ai cărei lideri au cerut la sfârșitul lunii februarie „protecția Moscovei”.

„În timp ce unii fac totul pentru a ne pune în dificultate, alții ne întind o mână de prietenie și suntem extrem de recunoscători”, a comentat ministrul de Externe al Republicii Moldova, Mihai Popsoi, salutându-l pe omologul său american.

În ianuarie 2024, Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) scria într-o analiză că vocile care susţin Kremlinul acuză presiuni tot mai mari din partea Chişinăului asupra Transnistriei, în timp ce autoritățile de la Chișinău au acuzat că trupele ruse staţionate în Transnistria au încălcat mai multe reglementări ale statutului lor pe teritoriul Republicii Moldova, inclusiv folosind necorespunzător drone în timpul unor exerciţii desfăşurate la sfârşitul anului 2023.

În martie 2024, fostul preşedinte al Comisiei parlamentare pentru securitate naţională din parlamentul de la Chişinău, Chiril Moţpan, a declarat într-un interviu pentru Radio Chişinău citat de Agerpres că „aproape în toate instituţiile statului avem agenţi ai serviciilor secrete ruse”.

Citește și:

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro