Marea Britanie dezvăluie pentru prima dată că China trimite „ajutor letal” Rusiei pentru războiul din Ucraina. Ce spun americanii
Secretarul britanic al Apărării, Grant Shapps, a anunțat miercuri că Beijingul trimite „ajutor letal” Rusiei pentru a fi folosit în războiul împotriva Ucrainei, o afirmație care nu pare să fie în totalitate susținută de SUA, scriu Reuters și The Guardian.
Grant Shapps a declarat la Londra că serviciile de informații din domeniul apărării din SUA și Marea Britanie au dovezi că „China livrează acum sau va livra ajutor letal către Rusia, pentru a fi folosit în Ucraina”.
„Acestea sunt informații noi care mă determină să pot declasifica și dezvălui acest fapt astăzi. Cred că este destul de semnificativ”, a declarat secretarul britanic al Apărării, citat de Reuters.
Shapps nu a furnizat dovezi pentru a-și susține afirmația. Dar a spus că comerțul dintre Rusia și China a crescut cu 64% de la începutul războiului din Ucraina și că Moscova și Beijingul „își acoperă reciproc spatele”.
„Este timpul ca lumea să se trezească. Și asta înseamnă să traducem acest moment în planuri și capacități concrete. Iar asta începe cu punerea bazelor pentru o creștere a cheltuielilor la nivelul întregii alianțe pentru a susține capacitatea noastră de descurajare colectivă”, a spus el.
SUA „nu au văzut acest lucru până în prezent”
Consilierul american pentru securitate națională Jake Sullivan a părut totuși să nu fie de acord cu unele dintre comentariile lui Shapps.
El a spus că posibilitatea ca China să „furnizeze arme direct – asistență letală – Rusiei” a fost o preocupare în trecut, dar că SUA „nu au văzut acest lucru până în prezent”, notează The Guardian.
Cu toate acestea, SUA „sunt îngrijorate în legătură cu ceea ce face China pentru a alimenta mașina de război a Rusiei, nu oferind arme în mod direct, dar furnizând inputuri pentru baza industrială de apărare a Rusiei”, a adăugat el.
Parteneriatul strategic dintre China și Rusia a devenit mai strâns de la invazia din Ucraina, iar oficialii americani spun că Beijingul continuă să furnizeze Moscovei componente cheie de care are nevoie pentru mașina sa de război. Banii încasați de Moscova din livrările de petrol și gaze către China au contribuit la stimularea economiei rusești.
Cu toate acestea, SUA consideră că Beijingul a evitat să furnizeze direct arme Rusiei, care a apelat la Coreea de Nord și Iran pentru a-și reface unele stocuri de arme și muniții.
Alianța Rusia-China, tot mai puternică
Președintele chinez Xi Jinping l-a primit pe omologul rus Vladimir Putin la începutul acestei luni la Beijing, unde cei doi lideri au oferit lumii o demonstrație de unitate.
Xi a declarat, după discuțiile cu Putin, că Beijingul și Moscova sunt de acord asupra unei „soluții politice” pentru a pune capăt războiului.
Luna trecută, Julianne Smith, ambasadoarea SUA la NATO, a declarat pentru Politico că China continuă să vândă Rusiei provizii conexe, cum ar fi tehnologie pentru drone și ingrediente pentru praf de pușcă.
„RPC (Republica Populară Chineză) nu poate pretinde că este complet neutră în acest caz, de fapt, alege o tabără”, a spus ea.
„Dacă nu ar fi furnizat unele dintre aceste componente sau acest sprijin material, Rusia ar fi într-o situație foarte diferită și ar avea probleme în a continua unele dintre aceste acte de agresiune”, a mai spus diplomata SUA.