Sari direct la conținut

„Dacă și tatăl se îngrașă odată cu mama, e clar fată!” ​Ce spune știința despre „semnele” care anunță sexul copilului în sarcină și testele medicale sigure, disponibile și la noi

HotNews.ro
Metodele empirice de prezicere a sexului bebelușului sunt doar mituri, Foto: © Aprescindere | Dreamstime.com
Metodele empirice de prezicere a sexului bebelușului sunt doar mituri, Foto: © Aprescindere | Dreamstime.com

Există o mulțime de mituri despre legătura dintre ce simte sau cum arată o femeie însărcinată și sexul copilului pe care îl va naște. Prezicerea sexului prin aceste metode este, cel mult, distractivă, iar știința are explicații pentru aceste „semne”. Există și teste medicale specifice pentru aflarea sexului copilului înainte de sarcină. Și nu e vorba doar de ecografie. Le detaliem.

Ce teste medicale chiar pot stabili sexul bebelușului

Există o mulțime de teste care pot fi făcute în sarcină pentru a afla sexul copilului care urmează să se nască, în afară de clasica ecografie. Iată care sunt cele mai importante:

1. Ecografia de la mijlocul sarcinii

Nu este cea mai sigură metodă medicală de a afla sexul copilului înainte de naștere, căci, adeseori medicul nu poate vedea clar dacă este vorba de penisul sau vulva copilului. Între săptămânile 18 și 22 de sarcină, când este recomandată această ecografie (nu pentru a afla sexul copilului, ci pentru a depista posibile grave anomalii), diferențele dintre penisul și vulva copilului din uter (care încep să se formeze din a șasea săptămână de sarcină) nu prea sunt relevante.

2. Testul de sânge (NIPT) poate indica sexul copilului chiar mai devreme decât ecografia

Se poate afla sexul bebelușului printr-o testare prenatală non invazivă, o analiză de sânge care poate detecta sindromul Down și alte anomalii cromozomiale. Acest test se face la 10 săptămâni de sarcină. Testul detectează și bucățile de cromozomi masculini din sânge și astfel se poate spune dacă urmează să se nască un băiat sau o fetiță.

Veracity este un test prenatal neinvaziv (NIPT) de ultimă generație care analizează ADN-ul fără celule extras din sângele mamei pentru a detecta tulburările genetice fetale. Veracity poate detecta cu precizie trisomiile sindromul Down, sindromul Edwards și sindromul Patau. Veracity testează, de asemenea, sindroamele cauzate de aneuploidii și microdeleții ale cromozomilor sexuali, dar oferă și opțiunea de a cunoaște sexul bebelușului.

3. Amniocenteza poate identifica sexul copilului

Amniocentezaeste disponibilă pentru toate viitoarele mame, dar, în general, această testare este utilizată numai pentru femeile cu risc crescut de probleme genetice și cromozomiale. Este un test invaziv și care prezintă un risc de avort spontan. Procedura se face, de obicei, între săptămânile 15 și 20 de sarcină, deși se poate face și după acest interval, și poate spune sexul copilului în câteva zile.

4. Biopsia de vilozități coriale determină sexul copilului din a 10-a săptămână de sarcină

CVS (Chorionic Villus Sampling) sau biopsia de vilozități coriale, este un test genetic recomandat pentru a afla dacă fătul suferă de vreo tulburare genetică sau dacă există vreo anomalie cromozomială. CVS se poate face între săptămânile 10 și 13 de sarcină și, pentru că folosește informații genetice, poate determina sexul copilului din pântec.

5. Părinții care apelează la FIV pot afla sexul copilului la testarea genetică

Sunt situații în care se apelează la testarea genetică preimplantaționară în timpul fertilizării in vitro, iar embrionii sunt testați pentru a se depista eventualele anomalii genetice și cromozomiale, dar și sexul. Rezultatul acestei testări este aproape 100% corect. De fapt, chiar oferă posibilitatea părinților de a alege sexul copilului.

Modalități empirice care anunță sexul copilului

Există și numeroase modalități empirice de a afla sexul copilului înainte de naștere, unele care încă se mai practică în popor. Printre cele mai frecvente, se numără:

„Ai burta ridicată – e fată! Ai sarcina poziționată jos – e băiat!”

Potrivit bătrânilor, dacă sarcina este poziționată sus, făcând ca burta să arate țuguiată, e sigur că vei naște o fată. Dacă sarcina e poziționată mai jos, înainte de mult așteptată coborâre a fătului din al treilea trimestru, înainte de a intra în travaliu – e băiat!

Poziția sarcinii depinde, de fapt, de numărul de sarcini și de forma abdomenului și a uterului.

„Dacă pui kilogramele doar în zona burții faci băiat. Dacă, însă, le pui și pe șolduri, și în talie, e posibil să faci fată”

Dacă ți s-a spus, când erai însărcinată, că nici nu se vede de la spate, căci toate kilogramele pe care le aduce sarcina le-ai pus doar în zona burții, bunica îți va spune că acesta este un semn că vei naște băiat. Dar dacă porți excesul de greutate în șolduri, talie și spate, este posibil să naști o fată.

Știința contrazice, explicând că acest lucru este mai degrabă legat de conformația fiecărei femei și de înălțimea acesteia. Nu are nicio legătură cu sexul copilului din burtică.

„Dacă și tatăl se îngrașă odată cu mama în timpul sarcinii, e clar fată!”

Există bărbați care fac burtă în același timp cu partenerele lor însărcinate. Bunicii spun că dacă se întâmplă asta, copilul care se va naște va fi fată.

Aproximativ jumătate din toți viitorii tați câștigă în greutate în timpul sarcinilor partenerilor lor. Și asta nu e tot! Un viitor tată ar putea dezvolta și alte simptome specifice sarcinii, cum ar fi greața, poftele alimentare, aversiunea pentru diferite mirosuri, schimbări de dispoziție, probleme de somn sau balonare. Sindromul Couvade, numit și sarcină simpatetică, reprezintă o somatizare sau o expresie fizică a anxietății declanșate de mărirea familiei în care un viitor tată prezintă unele dintre aceleași simptome și comportament ca partenera însărcinată. Oricât de real este acest simptom al taților, nu are nicio legătură cu sexul bebelușului care se va naște.

„Ten strălucitor – faci băiat! Ai acnee – faci fată”

Fetele fură strălucirea mamelor în timpul sarcinii, zic bătrânii, care mai cred că o femeie însărcinată care are o piele frumoasă, strălucitoare, va da naște unui băiat.

Acneea în timpul sarcinii este destul de frecventă, chiar și dacă femeia nu a experimentat-o în anii de liceu, spre exemplu. Specialiștii spun că lipsa acneei în sarcină este asociată cu o creștere a volumului și a fluxului sangvin, lucruri care se întâmplă în fiecare sarcină. Prezența acneei în sarcină este pusă pe seama unei producții de sebum în exces, iar acest exces este dictat de hormoni. Indiferent dacă e sau nu prezentă, nu prezice sexul copilului.

„Dacă ai grețuri matinale faci fată”

Aproape toate femeile experimentează acest simptom în primele luni de sarcină, dar mitul spune că acele femei care au grețuri matinale severe vor face fată.

Unele cercetări au arătat că fetușii de sex feminin sunt asociați cu mai dese și mai severe grețuri și vărsături în timpul primului trimestru, dar au existat și studii opuse. Cel puțin 70% dintre gravide se confruntă cu grețuri de dimineață într-o oarecare măsură, indiferent de sexul copilului.

Ce determină, de fapt, sexul copilului?

Deși sunt haioase și pot fi chiar distractive, metodele empirice de prezicere a sexului bebelușului sunt doar mituri. Indiferent cât de galbenă e urina, indiferent că viitoarea mamă are sau nu acnee ori pune kilograme și pe șolduri, nu doar pe burtă în sarcină – niciunul dintre aceste simptome nu are legătură cu sexul copilului care se va naște.

Cromozomii sexuali sunt cei care stabilesc sexul copilului tău. Mai exact, combinațiile dintre cromozomii sexuali ai tatălui, XY, și cei ai mamei, XX. Încă din momentul conceperii, viitorul bebeluș primește de la mamă un cromozom sexual X, iar de la tată, fie încă un cromozom X, asigurând sexul feminin, fie un cromozom Y, asigurând sexul masculin. Deci combinația XX este feminină, iar XY este o combinație masculină.

Sursa foto: Dreamstime.com

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro