Dialogul între Gabriel Liiceanu și Horia Roman Patapievici n-a mai lăsat niciun loc liber în Ateneul Român
Luni, la ora 19:30, are loc, la Ateneul din București, o conferință culturală care se va desfășura sold out, cu toate bilete vândute.
Derulate sub motto-ul „Lumea în care trăim”, conferințele Humanitas, derulate de vineri până luni, au umplut sala Ateneului Român. Ultima dintre ele are deja toate biletele vândute. Acestea au costat 90 de lei.
Conferința de luni va fi susținută, începând cu ora 19:30, de filosoful Gabriel Liiceanu și va fi urmată de un dialog cu Horia-Roman Patapievici.
”E oare ridicol ca specia umană să dispară având în buzunar soluțiile optime ale supraviețuirii ei?”, se întreabă organizatorii întâlnirii care se intitulează ”Ce ne facem cu specia umană. Este oare cu putință conviețuirea?”
Dacă omenirea va continua înfruntările, ”asta ar însemna ca, în locul „păcii eterne“, să facem experiența unei stări de război neîntrerupt, care ar conduce în cele din urmă la un suicid planetar”, crede Gabriel Liiceanu.
Duminică după-amiază, tot la Ateneu a conferențiat economistul român stabilit în Franța, Cristian Mureșan. El activează în prezent în cadrul unui cabinet de inteligență economică din capitala Franței. Timișorean stabilit la Paris din 2004, a absolvit Școala Politehnică, Science Politiques și École des Mines de Paris. ”Avem un român plecat la 17 ani din Timișoara, în Franța, e o lumină, iar politicienii cer sprijinul interlopilor – Indignați-vă!”, a spus Gabriel Liiceanu, într-un recent interviu pentru Hotnews.ro, în care l-a prezentat pe Cristian Mureșan.
Liiceanu susține că în fața corupției nu doar instituțiile pot lupta, ci și societatea civilă. ”În clipa în care avem personaje care au delapidat avuția poporului, care e o expresie corectă în cazul democrației, treaba asta ne năruiește. Ne năruiește, dacă nu se petrece ceva, dacă nu are loc o schimbare. Şi ea nu poate avea loc decât dacă societatea civilă reacționează, decât dacă primarii care se eternizează în cinci mandate nu mai reușesc să își facă acest joc”, a spus directorul editurii Humanitas într-un interviu pentru SpotMedia.
„Nu trebuie însă să disperăm, trebuie doar ca oamenii care știu să facă lucruri bune să iasă la iveală și să le dăm prim-planul”, crede Liiceanu, explicând că aceasta a șaptea ediție a Conferințelor Humanitas are acest rol.