"Să-l punem pe labradorul lui Putin ministru al Apărării". De ce spun sursele unei publicații ruse că rocada Șoigu-Belousov e "un nonsens total"
Majoritatea surselor citate de publicația independentă rusă The Moscow Times au declarat că înlocuirea lui Serghei Șoigu cu Andrei Belousov la șefia Ministerului Apărării a fost „o mare surpriză, la limita șocului”. Iar pentru mulți, sosirea lui Belousov, considerat mai degrabă un teoretician al economiei, care nu a avut de-a face cu economia reală, este greu de explicat.
Înlocuirea lui Serghei Șoigu cu Andrei Belousov, un economist fără experiență militară, a fost explicată de analiștii și observatorii internaționali ca fiind o mișcare menită să asigure bazele economice necesare unui război pe termen lung în Ucraina.
Mutarea, au spus aceștia, l-a îndepărtat totodată pe Șoigu dintr-un rol important de care nu s-a achitat cu succes, cel puțin în cei doi ani care s-au scurs de la debutul invaziei la scară largă în Ucraina.
Însă cei mai mulți dintre actualii și foștii oficiali care au vorbit cu publicația independentă rusă The Moscow Times și-a exprimat surpriza și nedumerirea la aflarea veștii.
Unii și-au exprimat, de asemenea, îngrijorarea că remanierea ar putea pune în pericol strategia Moscovei, într-un moment în care forțele ruse se află într-un moment bun și avansează pe câmpul de luptă.
Una dintre sursele apropiate Kremlinului a explicat pentru The Moscow Times că Putin a decis să îl înlăture pe Șoigu încă din vara anului trecut, în urma revoltei Wagner. „Armata nu-l place pe Șoigu, pur și simplu”, a declarat sursa.
„Această numire nu are nicio logică”
Chiar și așa însă, majoritatea surselor citate de The Moscow Times au declarat că înlocuirea lui Șoigu cu Andrei Belousov a fost „o mare surpriză, la limita șocului”.
„Caligula și-a pus calul senator. În cazul nostru, l-am putea avea pe labradorul lui Putin ministru al Apărării”, a declarat un actual oficial guvernamental, referindu-se la unul dintre câinii lui Putin, un labrador numit Koni.
„Această numire nu are nicio logică. Am văzut deja 20 de versiuni care explică de ce Belousov este un bun ministru al apărării. Dar totul este un nonsens total”, a declarat oficialul guvernamental.
„Andrei Removici (Belousov) este un teoretician. El a avut foarte puțin de-a face cu economia reală. Iar în ceea ce privește «economia de mobilizare», unde acum încearcă să explice că el trebuie să înființeze ceva nou, asta este o prostie completă”, a mai spus sursa.
„Un nonsens flagrant”
O altă sursă apropiată de Ministerul Apărării care a discutat cu The Moscow Times a împărtășit acest punct de vedere.
„Auditul proceselor din Ministerul Apărării este un nonsens flagrant. Pentru asta există Camera de Conturi. Și apoi (au spus) că era necesar să îl îndepărteze pe Șoigu din complexul militar-industrial”, a declarat sursa apropiată Ministerului Apărării.
În calitate de șef al Consiliului de Securitate, Șoigu a primit sarcina de a supraveghea complexul militar-industrial.
„Dacă aceasta nu este o decizie deliberată pentru a înrăutăți șansele de succes în operațiunea militară specială, nu putem decât să presupunem că complexul militar-industrial este noul punct de creștere economică”, a declarat sursa, descriindu-l pe Belousov drept un economist care favorizează intervenția economică guvernamentală.
„Iar cei care spun că operațiunea militară specială este aici pe termen lung au dreptate”, a adăugat sursa.
„Sarcina lui Belousov va fi de a optimiza cheltuielile pentru război”
Cu toate acestea, unele surse au calificat numirea lui Belousov în fruntea Ministerului Apărării drept o mișcare logică și așteptată pentru a optimiza cheltuielile militare, în condițiile în care Kremlinul recunoaște probabilitatea unui conflict pe termen lung în Ucraina.
Un actual oficial guvernamental rus a făcut o paralelă între Belousov și predecesorul lui Șoigu, Anatoli Serdiukov, care a reformat și modernizat armata rusă între 2007 și 2012.
„Acesta este Serdiukov nr. 2, doar că mai educat și mai inteligent”, a declarat oficialul.
„Sarcina lui Belousov va fi de a optimiza cheltuielile pentru război, astfel încât cât mai mulți bani să meargă la război și la uciderea ucrainenilor, nu în buzunarele oficialilor din Ministerul Apărării”, a mai spus oficialul.
Un fost oficial de rang înalt de la Kremlin a descris și el numirea lui Belousov ca fiind „un pas spre o supraveghere calificată a economiei armatei”.