Florin Piersic are septicemie. Cel mai probabil, infecția a pornit de la o branulă – Institutul Inimii din Cluj
Florin Piersic are o infecție generalizată (septicemie) care îi poate pune viața în pericol, a declarat miercuri Florin Crișan, managerul Institutului Inimii din Cluj-Napoca, pentru HotNews.ro. Actorul în vârstă de 88 de ani a fost transferat aseară de la Cluj la Institutul de Boli Infecțioase Matei Balș din București, cu un avion SMURD.
Florin Piersic „suferă de septicemie, este o infecție generalizată în corp, care îi poate pune viața în pericol”, a declarat Florin Crișan, managerul Institutului Inimii din Cluj-Napoca, pentru HotNews.ro.
Potrivit medicilor clujeni, actorul s-a infectat, cel mai probabil, de la o branulă.
În cazul în care va trece cu bine peste această infecție în urma tratametului medicamentos care i se administrează, actorul va fi transferat de la Institutul de Boli Infecțioase Matei Balș la un alt spital din București, pentru evaluarea protezei sale ortopedice, a mai precizat managerul Institutului Inimii din Cluj.
Infecţie generalizată în sânge, luată cel mai probabil de la o branulă
„Situaţia era a unui pacient cu septicemie, cu o infecţie generalizată în sânge, cu un tratament antibiotic complex, dar care avea două particularităţi, şi anume două zone protetice: proteză de genunchi şi material protetic în inimă, adică stimulatorul cardiac cu cele două sonde ale lui. Este un principiu cunoscut în medicină că materialele protetice nu se pot apăra, nu au o imunitate suficientă în faţa unei infecţii severe, altfel spus, în acele zone germenii bacterieni se colonizează şi se sustrag tratamentului antibiotic astfel încât un principiu general spune aşa că ar trebui extrase toate materialele protetice pentru a da posibilitatea tratamentului antibiotic să acţioneze împotriva germenilor care determină infecţia septicemică. Ar fi trebuit extrasă proteza de genunchi. Sigur, este o acţiune pe care nu ne-o putem noi asuma, nu aparţine specialităţii noastre, dar în acelaşi timp, din nefericire, cum sigur putea să fie de aşteptat, s-au infectat şi sondele stimulatorului cardiac, sonde care sunt direct în inimă”, a explicat miercuri dr. Horia Roşianu de la Institutul Inimii din Cluj-Napoca, într-o conferinţă de presă, potrivit News.ro.
El a mai precizat că, pentru a fi rezolvată problema infecţiei, era nevoie de îndepărtarea protezei de genunchi şi a stimulatorului cardiac: „În noaptea de vineri spre sâmbătă, ne-am întors în ţară ca familie, sâmbătă dimineaţa, împreună cu domnul manager, împreună cu domnul doctor Ştef, şeful terapiei intensive, împreună cu un coleg ortoped de la Spitalul Militar şi cu alţi colegi din cardiologie, făcând o şedinţă de lucru multidisciplinară, i-am făcut o vizită amănunţită domnului Florin Piersic şi concluzia noastră a fost foarte clară trebuie îndepărtate focarele secundare de infecţie, proteza de genunchi şi / sau sondele şi stimulatorul cardiac. Ambele ar trebui îndepărtate ca să poţi rezolva problema infecţiei septicemice”, a mai explicat medicul.
La rândul său, directorul medical al Institutului Inimii din Cluj, conf. dr. Adrian Molnar, spune că actorul s-a infectat, cel mai probabil, de la o branulă: „Am fost contactat de managerul Spitalului Militar din Cluj, în urmă cu 7 zile, când mi s-a spus despre boala dânsului și despre faptul că infecția de la genunchi s-ar fi extins la nivelul inimii. Am fost rugați să îi facem o evaluare. Dânsul a ajuns la Spitalul Militar Cluj în urma unei infecții pe care a contactat-o de la, probabil, o perfuzie, o branulă care i-a fost pusă cu câteva zile înainte. Totul este probabil, pentru că nu se știe exact punctul de plecare. Maestrul a acuzat dureri la nivelul genunchiului, a făcut febră și a fost dus la Spitalul Militar (n.red. în 17 aprilie), unde i s-a făcut tratamentul necesar. Când a ajuns la noi în spital, în 29 aprilie, pentru a fi evaluat a fost văzut de ecografiști și s-a pus diagnostiocul prezenței unei infecții la nivelul sondelor de stimulare, implantate în inimă acum 15 ani. Nu s-a impus o intervenție chirurgicală imediată. Am evaluat situația și am considerat că după ce vom face o încărcare cu antibiotice potrivită urma să i se scoată și acele sonde din inimă”, a declarat miercuri directorul medical al Institutului Inimii din Cluj, citat de ȘtirideCluj.ro.
Institutul Matei Balș: Evoluția lui Piersic „poate fi imprevizibilă, date fiind vârsta şi comorbidităţile”
Actorul Florin Piersic se află „într-o evaluare complexă legată de procesul infecţios” după internarea la Institutul de Boli Infecțioase „Matei Balş” din Bucureşti, unde a fost transferat aseară de la Institutul Inimii din Cluj cu un avion SMURD, a comunicat miercuri unitatea medicală.
Starea actorului este stabilă în acest moment, însă evoluţia sa „poate fi imprevizibilă, date fiind vârsta şi comorbidităţile”, precizează reprezentanții unității medicale.
„Maestrul Florin Piersic doreşte să transmită gânduri bune pentru toţi admiratorii dumnealui şi să îi asigure că «este pe mâini bune». Începând din momentul internării, 07 mai ora 22:30, domnul Florin Piersic se află într-o evaluare complexă legată de procesul infecţios, care presupune abordare multidisciplinară (ortopedică, cardiologică)”, a transmis, miercuri, Institutul Matei Balș din București, într-un comunicat.
Pacientul este stabil la acest moment şi se află sub strictă supraveghere medicală: „Nu putem face afirmaţii privitoare la evoluţie, ţinând cont de vârstă şi de comorbidităţi”, mai arată reprezentanții Institutului Matei Balș.
Florin Piersic a fost transferat, marţi seară, de la Cluj-Napoca la Bucureşti, cu un avion SMURD, care se afla în Ungaria pentru un exerciţiu NATO.
Florin Piersic, în vârstă de 88 de ani, a fost operat la genunchi la Spitalul Militar Cluj-Napoca, ulterior fiind transferat la Institutul Inimii din Cluj-Napoca pentru a fi supravegheat de medici, având un stimulator cardiac.
Actorul a fost operat după ce i s-a făcut rău la finalul unui spectacol, iar medicii au constatat că avea o infecţie la un genunchi, infecţie care ulterior s-a extins.