Sari direct la conținut

Statele Unite au ridicat embargoul militar asupra controversatei Brigăzi Azov, aceasta va primi armament american / Reacția Kremlinului

HotNews.ro
Soldați din Brigada Azov la înmormântarea camaradului lor Grinka, ucis în luptă, Foto: Roman PILIPEY / AFP / Profimedia
Soldați din Brigada Azov la înmormântarea camaradului lor Grinka, ucis în luptă, Foto: Roman PILIPEY / AFP / Profimedia

Brigada ucraineană Azov a anunțat marți că Washingtonul a decis să îi acorde ajutor militar, după un embargo de zece ani din cauza îngrijorărilor legate de legăturile sale cu cercurile ultranaționaliste, transmite France Presse.

Această unitate este apreciată în Ucraina pentru că a participat la apărarea orașului Mariupol în primele luni ale invaziei rusești, dar este urâtă de Rusia, care îi acuză pe membrii săi că sunt „naziști” care au comis crime de război.

„Ambasada SUA în Ucraina a confirmat că Brigada specială 12 Azov a Gărzii Naționale ucrainene a trecut inspecția cerută de legislația americană și are dreptul de a primi asistență americană”, a declarat brigada pe Telegram, salutând o „nouă pagină” din „istoria” sa.

Această decizie a fost confirmată de Departamentul de Stat al SUA, care a precizat că a efectuat o „analiză amănunțită” și că „nu a găsit nicio dovadă de încălcare gravă a drepturilor omului” de către această unitate ucraineană.

Reacția Kremlinului: Sunt capabili de orice pentru a face rău Rusiei

Măsura luată de președintele american Joe Biden de a ridica acest embargo este „extrem de negativă”, a reacționat marți purtătorul de cuvânt al Kremlinului, potrivit Reuters.

Decizia arată că Washingtonul este capabil să facă orice în încercările sale de a face rău Rusiei, a adăugat Dmitri Peskov.

„O astfel de răsturnare bruscă a poziției Washingtonului arată că nu se vor opri în fața a nimic în încercarea lor de a lovi în Rusia, folosind Ucraina și poporul ucrainean ca instrument, cochetând chiar cu neonaziștii”, a declarat el jurnaliștilor.

Ce este Brigada Azov din Ucraina

Azov a fost formată în 2014 ca o unitate de voluntari care lupta împotriva separatiștilor pro-ruși din estul Ucrainei ajutați de Moscova. Ulterior, a fost integrată în Garda Națională ucraineană ca regiment și apoi ca brigadă.

Luptătorii săi și-au câștigat o reputație de eroi în rândul multor ucraineni datorită tenacității cu care s-au apărat – chiar dacă au fost învinși – în oțelăria Azovstal în timpul asediului armatei ruse asupra Mariupolului în 2022.

În 2016, Amnesty International și Human Rights Watch au acuzat membrii Azov de comiterea de încălcări ale drepturilor omului, inclusiv de tortură. Cu toate acestea, Washingtonul a considerat că actuala brigadă Azov este diferită de miliția de voluntari creată în urmă cu zece ani, subliniind „rolul eroic” al acesteia în apărarea Mariupolului.

Legăturile dintre Azov și cercurile naționaliste ucrainene au alimentat narațiunea Kremlinului, care susține că a lansat invazia în parte pentru a-și „denazifica” vecinul.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro