„Creativitate diplomatică”. G7 se pregătește să găsească o modalitate prin care activele rusești înghețate pot fi valorificate în sprijinul Ucrainei
Diplomații care pregătesc summitul liderilor Grupului celor șapte (G7) de săptămâna viitoare vor trebui să fie „creativi” pentru a găsi modalități să valorifice profiturile generate de activele rusești înghețate în Occident și să ajute astfel Ucraina, au declarat vineri mai mulți oficiali citați de Reuters.
Liderii Statelor Unite, Japoniei, Canadei, Franței, Germaniei, Italiei și Marii Britanii se întâlnesc în perioada 13-15 iunie, iar discuția despre cum să utilizeze cel mai bine fondurile rusești înghețate se află aproape de primul loc de pe agenda lor.
Chestiunea este analizată de săptămâni întregi, iar șefii G7 speră să facă progrese semnificative la reuniunea lor de la Borgo Egnazia, o stațiune exclusivistă din regiunea Puglia, în sud-estul Italiei.
Un oficial guvernamental german a declarat vineri în fața reporterilor că nu se așteaptă ca o decizie finală să fie luată la summit, dar un oficial italian de rang înalt a precizat că diplomații lucrează din greu pentru a depăși numeroasele probleme tehnice.
„Sunt încrezător că creativitatea diplomatică și limbajul nostru alambicat, al diplomaților, pot ajuta adesea în aceste cazuri, atunci când există o voință politică reală”, a spus oficialul italian, care a urmărit îndeaproape discuțiile.
Aproximativ 260 de miliarde de euro (281 de miliarde de dolari) din fondurile băncii centrale rusești sunt înghețate în întreaga lume, majoritatea în Uniunea Europeană, iar acestea generează un profit de 2,5-3,5 miliarde de euro pe an.
Unele guverne ale UE ar dori să utilizeze veniturile din dobânzi și să investească cea mai mare parte din ele în achiziții de arme și o parte în reconstrucția Ucrainei, devastată de invazia Rusiei începută în 2022.
În schimb, Statele Unite fac presiuni pentru a folosi profiturile ca un flux constant de venituri care să fie folosite pentru un împrumut mare, de 50 de miliarde de dolari, ce ar putea fi obținut pe piață.
Rusia spune că orice deturnare a profiturilor din fondurile sale înghețate ar echivala cu un furt.
Oficialul italian a spus că una dintre probleme este că fondurile rusești sunt înghețate în Europa în cadrul unui regim de sancțiuni care trebuie reînnoit în unanimitate de către toate cele 27 de guverne ale statelor UE la fiecare șase luni.
„Dacă faci un împrumut care se rambursează în 50 sau 10 ani, cum poți folosi profiturile unui activ despre care știi că este înghețat doar pentru șase luni? Aceasta este una dintre cele mai dificile dificultăți tehnice pe care le avem în vedere”, a explicat oficialul.
„Este pur tehnic, nu este o chestiune de voință”, a insistat el.
Urmărește cele mai recente evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HotNews.ro