Sari direct la conținut

Perspectiva unei "reunificări" paşnice cu Taiwanul este "tot mai slabă", spune ministrul chinez al Apărării

HotNews.ro
Exercițiile militare ale Chinei în jurul Taiwanului, „Joint Sword - 2024A”, cu nave și avioane militare, pe 24 mai 2024., Foto: Feng Hao / PLA / China Military / AFP / Profimedia
Exercițiile militare ale Chinei în jurul Taiwanului, „Joint Sword - 2024A”, cu nave și avioane militare, pe 24 mai 2024., Foto: Feng Hao / PLA / China Military / AFP / Profimedia

Perspectiva unei „reunificări” paşnice cu Taiwanul este din ce în ce mai „slăbită” de separatişti şi de forţele externe, a declarat, duminică, ministrul chinez al apărării, Dong Jun, citat de Reuters.

China consideră Taiwanul ca fiind o provincie renegată şi nu a exclus niciodată folosirea forţei pentru a readuce insula sub girul său. Beijingul, care nu vede cu ochi buni victoria electorală a lui Lai Ching-te, pro-independenţă, în funcţia de preşedinte al Taiwanului, a organizat luna trecută manevre militare în jurul insulei, citeaz[ News.ro.

La Dialogul Shangri-La, o conferinţă internaţională de securitate din Singapore, Dong Jun a declarat că Taiwanul este „cea mai importantă problemă” pentru China, dar că Partidul Democrat Progresist (DPP) caută treptat separatismul şi încearcă să şteargă identitatea chineză.

„Aceşti separatişti au făcut recent declaraţii fanatice care reprezintă o trădare a naţiunii chineze şi a strămoşilor lor. Istoria îi va judeca”, a declarat el.

Dong Jun a acuzat puterile străine că se amestecă într-o „afacere internă” şi că „încurajează separatiştii din Taiwan”.

El a adăugat că, deşi China este angajată în reunificarea paşnică cu Taiwanul, Armata Populară de Eliberare (APL) va „rămâne fermă pentru a susţine reunificarea naţională”.

„Vom lua măsuri ferme pentru a frâna independenţa Taiwanului şi pentru a ne asigura că un astfel de complot nu va reuşi niciodată”, a declarat Dong Jun: „Suntem foarte încrezători în capacitatea noastră de a descuraja independenţa Taiwanului.”

SUA a iritat în mod regulat China prin faptul că şi-a arătat sprijinul pentru Taiwan, inclusiv prin vânzarea de arme către Taipei.

Dong Jun a declarat că astfel de vânzări au testat „liniile roşii” ale Beijingului.

„Ei vând o mulţime de arme Taiwanului. Acest tip de comportament trimite semnale foarte proaste forţelor (pro-independenţă) din Taiwan şi le face să devină foarte agresive. Cred că este evident că scopul real al puterilor străine este de a folosi Taiwanul pentru a controla China”, a spus el, potrivit News.ro.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro