Un drog neobișnuit provoacă tot mai multe îngrijorări în Europa și Statele Unite
Utilizarea în scop recreativ a protoxidului de azot, mai bine cunoscut sub numele de „gaz ilariant„, reprezintă „o preocupare tot mai mare pentru Europa”, potrivit unui raport publicat luni de Observatorul European pentru Droguri şi Toxicomanie (OEDT), citat de Barrons și Agerpres.
„Creşterea utilizării în scop recreativ a protoxidului de azot în unele părţi ale Europei este un motiv de îngrijorare”, a comentat directorul Observatorului cu sediul la Lisabona, Alexis Goosdeel, citat într-un comunicat.
„Consumatorii consideră, în general, că inhalarea de protoxid de azot este sigură. Cu toate acestea, am constatat că un consum mai frecvent sau mai mare de gaz creşte riscul de vătămări grave, cum ar fi leziuni ale sistemului nervos”, a precizat el.
Folosit în mod legal ca aditiv alimentar sau ca anestezic în medicină, protoxidul de azot utilizat în scop recreativ este „din ce în ce mai popular” datorită disponibilităţii şi preţului său scăzut.
„S-a dezvoltat un lanţ de aprovizionare profitabil şi în expansiune, cu magazine specializate pe internet care promovează direct gazul pentru uz recreaţional sau îl oferă sub pretextul că este folosit pentru a face frişcă”, se arată în raport.
Îngrijorări legate de folosirea gazului ilariant și în Statele Unite
Numărul de intoxicaţii înregistrate de centrele de toxicologie este în uşoară creştere. În Franţa, de exemplu, au fost raportate 134 de cazuri în 2020, faţă de 10 în 2017.
„Prin urmare, este important să se evite normalizarea şi promovarea involuntară a consumului acestuia. Sunt necesare acţiuni specifice şi cercetări suplimentare pentru a îmbunătăţi înţelegerea riscurilor şi pentru a reduce daunele”, a subliniat Alexis Goosdeel, directorul OEDT.
La sfârșitul lunii august statul american New York a interzis vânzarea spray-urilor cu frișcă către tinerii cu vârsta de sub 21 de ani tocmai pentru a combate acest fenomen.
Principalul promotor al noii legi a fost senatorul democrat Joseph Addabbo, care a constatat că inhalarea de către adolescenţi a gazului din recipientele de frişcă era o îndeletnicire foarte răspândită.
Protoxidul de azot, cunoscut şi sub denumirea de „gaz ilariant”, nu este ilegal şi se foloseşte pentru a menţine consistenţa acestui produs de patiserie, dar poate fi extras separat şi oferă o senzaţie de euforie de scurtă durată.