A murit Harold Evans, o legendă a jurnalismului britanic
Sir Harold Evans, un monstru sacru al jurnalismului britanic, cunoscut cel mai bine pentru conducerea redacției The Sunday Times, a murit la vârsta 92 de ani, a anunțat joi soția sa Tina Brown, potrivit AFP.
Acesta a decedat miercuri, la New York, din cauza insuficienței cardiace.
Premierul britanic Boris Johnson – care a fost el însuși reporter al Times, de la care a fost concediat pentru că a inventat un citat în 1988 – a salutat „un adevărat pionier al jurnalismului de investigație”.
Ministrul britanic al culturii, Oliver Dowden, a adus un omagiu unui „gigant”.
Provenind dintr-o familie modestă din Manchester, în nordul Angliei, Harold Evans și-a început cariera cu ziarul local, Manchester Evening News.
Editor general al Sunday Times din 1967 până în 1981, a jucat un rol cheie în izbucnirea scandalului legat de Thalitomidă, un medicament administrat femeilor însărcinate care a cauzat malformații congenitale. (n.r. În intervalul dintre anii 1950-1960, un număr de peste 10.000 de copii din lumea întreagă, majoritatea cazurilor fiind înregistrate în Germania Federală de atunci, s-au născut cu malformaţii şi afecţiuni care i-au chinuit pentru tot restul vieţii lor deoarece mamele lor au folosit pe parcursul sarcinii medicamentul denumit thalidomidă fără ca să afle despre groaznicele sale efecte secundare)
Sub conducerea sa, Sunday Newspaper a mai dezvăluit că spionul britanic Kim Philby era un agent dublu în serviciul Uniunii Sovietice.
El a publicat, de asemenea, extrase din memoriile fostului ministru al Muncii, Richard Crossman, pe care guvernul a vrut să le interzică.
Numit în 1981 ca redactor al cotidianului The Times a rămas acolo doar un an intrând în conflict cu proprietarul său, magnatul Rupert Murdoch.
Tată a cinci persoane, a descris jurnalismul drept „pasiunea” sa și și-a rezumat viziunea pentru profesie astfel: „a încerca să obțineți adevărul înseamnă a respinge stereotipurile și clișeele”.
După ce a părăsit Times, s-a mutat cu a doua soție Tina Brown în Statele Unite, unde a predat și a devenit director al editurii Random House.
În Statele Unite, Tina Brown s-a impus ca un editor respectat în fruntea Vanity Fair în anii 1980, apoi la The New Yorker în anii 1990. Cuplul a câștigat o reputație de mare influență în viața politică și socială a New York-ului.
Tina Brown a mulțumit tuturor celor care au adus un omagiu „iubirii vieții sale”, „cel mai magic dintre bărbați”.