Sari direct la conținut

A zecea rundă de sancțiuni UE împotriva Rusiei va viza industria, construcțiile și furnizarea de drone

HotNews.ro
Șefa Comisiei Europene Ursula von der Leyen, Foto: Fabrice COFFRINI / AFP / Profimedia
Șefa Comisiei Europene Ursula von der Leyen, Foto: Fabrice COFFRINI / AFP / Profimedia

Uniunea Europeană a anunțat detaliile celui de-al zecelea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, care va viza bunuri industriale și tehnologie, potrivit CNN.

Blocul va aplica interdicții de export în valoare de 11,8 miliarde de dolari (11 miliarde de euro) Rusiei pentru a „priva economia rusă de tehnologie și bunuri industriale critice”, a declarat miercuri președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, într-o declarație înregistrată de la Strasbourg, Franța.

„Pentru un impact maxim, vizăm multe bunuri industriale de care Rusia are nevoie și pe care nu le poate obține prin backfilling de la țări terțe – bunuri vitale precum electronice, vehicule specializate, piese de mașini, piese de schimb pentru camioane și motoare de avion”, a spus von der Leyen.

Blocul va viza, de asemenea, bunuri din sectorul construcțiilor, „care pot fi direcționate către armata Rusiei”, a spus ea. De asemenea, UE va plasa „controale asupra a 47 de componente electronice care pot fi utilizate în sistemele de armament rusești”.

UE urmează să se coordoneze cu statele membre pentru a efectua o trecere în revistă a activelor Băncii Centrale a Rusiei deținute în bloc, pe care von der Leyen a numit-o „crucială”, având în vedere că activele publice rusești ar putea fi folosite pentru a finanța reconstrucția în Ucraina.

Cel mai înalt diplomat al blocului, Josep Borrell, a subliniat intențiile UE de a adăuga aproape 100 de entități și persoane influente pe lista de sancțiuni pentru „rolul lor în subminarea suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei”.

„Aceasta îi include pe cei responsabili pentru activități militare, pentru decizii politice, propagandă și dezinformare. Îi vizăm pe cei implicați în răpirile de persoane, deportările și adopțiile forțate de copii ucraineni în Rusia și, de asemenea, pe cei care permit jefuirea resurselor ucrainene”, a remarcat Borrell.

Blocul a decis, de asemenea, să sancționeze entitățile iraniene legate de furnizarea de drone de fabricație iraniană către Rusia.

În remarcile sale de încheiere, Borrell a subliniat angajamentul UE de a continua să crească presiunea asupra Rusiei.

Von der Leyen a făcut, de asemenea, apel la cele 27 de state membre ale blocului să aprobe rapid pachetul propus, ca parte a eforturilor de a-l aproba până la 24 februarie când se împlinește un an de la invazia Rusiei în Ucraina.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro