Sari direct la conținut

Acest Harap-Alb al burselor din SUA si efectul asupra fecioarelor

Mersul Trendurilor

Federal Reserve, acest Harap-Alb al burselor din Statele Unite a mai oferit, marti, un prilej de bucurie. Chiar daca masurile luate au fost cel mult la nivelul asteptarilor, piata a fost din nou extaziata de aceste actiuni.

Marti, 19 martie, cu un entuziasm debordant dat de raportarile lui Goldman Sachs, 3,28 centi/actiune vs. 2,58 centi/actiune estimari si Lehman Brothers, 0,81 vs. 0,72 estimari, bursele din Statele Unite se pregateau pentru crestere dupa cum indicau, inainte de deschidere, contractele futures pe indici. Asa s-a si intamplat: raportarile bune, alaturi de asigurarile companiilor respective, cum ca nu au probleme de lichiditate, au dat startul unei cresteri lente si sigure pana la anuntul Federal Reserve. Sectorul financiar a fost liderul cresterilor, inregistrand un avans de 8,5%. Cu cateva zile inainte traderii erau socati de anuntul Bears Stearns de faliment, pardon, de preluare a sa de catre JP Morgan!, iar acum, raportarile bune ale celor doua banci de investitii si declaratiile din partea Lehman Brothers despre lichiditatile proprii de 34 miliarde, au facut uitat acel episod negru de vineri si luni.

Dar cresterea s-a amplificat pe final de sesiune. Federal Reserve, in mult-asteptatul anunt, a declarat ca scade rata dobanzii de referinta cu 0,75% la 2,25%. In piata estimarile mergeau pana la o reducere cu 1%. Trebuie spus ca in comunicatul ce a insotit acest anunt, Fed a subliniat mai puternic decat in celelalte dati pericolul inflatiei, iar doi dintre membrii FOMC au votat pentru o reducere mai putin agresiva. Pe burse 0,75% era inclus 100%. Prima reactie a traderilor a fost, logic, sa vanda aceasta stire. Dar nu a durat mult acest impuls initial: bursele si-au revenit si au reinceput sa creasca pana la inchiderea sedintei de tranzactionare.

Ce ar trebui sa deducem din aceste lucruri? In primul rand ca piata are mare incredere in Fed, care se lupta acum sa readuca credibilitatea violent lovita de anuntul Bear Stearns si ca, indiferent de decizia pe care Fed o adopta la intalnirile programate, oricand este posibil sa intervina neanuntat in piata. Cu alte cuvinte, cresterea burselor este pe seama sprijinului ce vine si va veni din partea Fed, precum un analgezic pentru durerile de masea. Sau poate este ca si in cazul Ambac, cand traderii devin prea emotionali si se agata de orice veste pozitiva, dar doar de cateva ori, pentru ca la urmatoarele stiri de acest gen traderii avansati vor profita de orice crestere pentru a-si construi cat mai bine pozitiile short.

Riscul mare este ca analgezicul trece, corpul devine imun la pastile, iar durerea va fi insuportabila! Cam asa este si acum pe bursele din SUA, iar Federal Reserve ramane fara antidot. Tehnic, graficele indicilor graiesc de la sine despre evolutiile viitoare, iar acestea nu sunt deloc optimiste. S-a vorbit in ultimele zile despre un ,,bottom”. Dar de cand minimele se testeaza si se formeaza asa limpede? Oricine a tranzactionat si cunoaste analiza tehnica stie ca un bottom este aproape imposibil de prins. Cresterea recenta nu reprezinta decat un ,,bear market rally”, cu o posibila formare a unui ,,secondary-high” pe graficul weekly, ceea ce ar insemna sa fim in crestere cateva saptamani sau, o crestere falsa de cateva zile cat sa fie pacaliti novicii care cred ca au prins ,,bottom-ul”.

Pentru a putea fi siguri de o un trend serios de crestere, trebuie sa fi trecut deja printr-o sesiune soldata cu o scadere abrupta de 500-600 de puncte pe Dow sau chiar mai mult, prin care sa se epuizeze toate ordinele de vanzare, ceea ce nu s-a intamplat inca. Abia atunci vom putea vorbi despre un ,,bottom”.

Comenteaza pe blogul lui Moldovan.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro