Sari direct la conținut

Achim Irimescu: Legea de comercializare a produselor locale a vizat cu prioritate sectorul legumelor si fructelor, unde Romania se confrunta cu importuri masive

HotNews.ro
Achim Irimescu, Foto: Agerpres
Achim Irimescu, Foto: Agerpres

Legea prin care marile magazine vor fi obligate sa comercializeze produse provenite din plan local in proportie de 51% vizeaza cu prioritate sectorul fructelor si legumelor, unde Romania se confrunta cu importuri masive, a declarat, luni seara, ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, intr-o intervetie telefonica la Realitatea TV, potrivit Agerpres.

„Legea a vizat cu prioritate sectorul legumelor si fructelor, unde Romania se confrunta cu importuri masive, iar ulterior s-a extins si la alte produse. Cel putin in perioada in care Romania este capabila sa produca fara sa utilizeze serele si solariile, respectiv in sezonul racoros, este clar ca poate sa asigure aprovizionarea tarii cu produsele care se fac in Romania. In acest context au fost multe produse romanesti care au ramas la producator si au venit produse din import. Pentru o astfel de situatie reglementarea era foarte necesara. Va fi in mod sigur un sprijin real pentru sectorul fructelor si legumelor”, a afirmat Irimescu.

Seful MADR a precizat ca, in ceea ce priveste procentul de 51% produse provenite din plan local pe care marile magazine vor fi obligate sa le comercializeze, acesta se va aplica dupa adoptarea unei Hotarari de Guvern pe care Ministerul Agriculturii o va promova ulterior.

Ministrul a adaugat ca la nivel european s-a hotarat ca un grup de lucru sa analizeze restabilirea echilibrului pe lantul alimentar, iar la ultimul Consiliu al ministrilor Agriculturii din 28 iulie mai multi ministri au avertizat asupra riscului de pe piata pe care il suporta mai ales producatorii.

Prezent la o emisiune la Realitatea TV, Sorin Minea, presedintele Romalimenta, a subliniat ca „dintr-o lege generoasa a iesit o lege greu de aplicat, cu definitii gresite”.

„Prima sintagma gresita a fost folosirea termenului de lant scurt. In definitia europeana inseamna producator – consumator – piete, iar lantul scurt se poate aplica perfect la Legume si Fructe, pentru ca producatorul duce produsele direct la magazine.

In schimb, la restul produselor nu putem vorbi de lant scurt, nu exista. A doua greseala a fost definirea produselor proaspete, iar laptele nu poate fi definit asa pentru ca este pasteurizat. In schimb, apa minerala sau sucurile sunt considerate produse proaspete. Pe urma s-a vorbit de zonare, pe lantul scurt, din regional si zonal. Nu s-a putut baga national pentru ca interzice legislatia concurentei, dar acest lucru inseamna ca lantul scurt se aplica inclusiv in Ungaria, Bulgaria, Ucraina si in toate tarile de langa noi. De aceea am spus ca legea nu are nici cea mai vaga legatura cu produsul romanesc. Normele de aplicare metodologice pot schimba insa sensul legii. De asemenea, beleaua cea mare este interzicerea tuturor taxelor si serviciilor, dar eu poate doresc o parte din aceste servicii: transportul, marketingul, care se fac pe bani”, a spus Minea.

Asociatia Marilor Retele Comerciale din Romania (AMRCR) sustine intr-un comunicat remis Agerpres ca legea privind comercializarea produselor alimentare, promulgata luni de presedintele Klaus Iohannis restrange libertatea consumatorilor de a alege cele mai bune produse la preturi competitive.

AMRCR considera ca aceasta lege este indreptata impotriva marilor retele comerciale si, in pofida celor exprimate public, nu garanteaza sprijin pentru producatorii locali sau produsele romanesti. ‘In schimb restrange libertatea consumatorilor romani de a alege cele mai bune produse la preturi competitive’, spun reprezentantii AMRCR.

Conform acestora, de acum inainte, obiectivul principal al oricarui comerciant nu va mai fi satisfacerea clientului ci respectarea termenilor extrem de restrictivi impusi de lege in ceea ce priveste plata sau serviciile comerciale ‘pentru ca altfel sanctiunea pentru nerespectarea acestora poate merge pana la inchiderea magazinelor’.

Marii retaileri sunt obligati, conform comunicatului AMRCR, sa-si reanalizeze politicile comerciale, sa renegocieze contracte in mijlocul desfasurarii acestora, sa renunte la facilitati si servicii oferite pentru promovarea produselor locale, inclusiv cele romanesti si sa se orienteze pentru a gasi modalitati de a sustine un flux financiar imens, impus fara justificare.

AMRCR apreciaza ca toate acestea se vor rasfrange asupra preturilor la raft si vor avea repercursiuni majore si asupra programelor de sustinere a producatorilor locali.

Reprezentantii AMRCR sustin ca aceasta lege este de asemenea impotriva mecanismelor concurentiale si a principiilor dupa care functioneaza piata unica comunitara. Acestia atrag atentia ca acest lucru se intampla la cateva zile dupa anuntul referitor la lansarea unor programe precum ‘Romania Competitiva’ dar si la putin timp dupa ce in cadrul Consiliului European s-a vorbit despre intarirea Uniunii Europene, in contextul Referendumului referitor la iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana.

Presedintele Klaus Iohannis a promulgat luni legea prin care magazinele mari vor fi obligate sa se aprovizioneze cu produse alimentare pe lantul scurt, iar supermarketurile vor functiona in continuare si in weekend.

Potrivit actului normativ, „comerciantii – persoane juridice autorizate au obligatia ca pentru categoriile carne, oua, fructe, legume, miere de albine, produse lactate si de panificatie sa achizitioneze aceste produse in proportie de cel putin 51% din volum de marfa pe raft, corespunzator fiecarei categorii de produse, provenite din lantul scurt de aprovizionare”.

Legea vizeaza ca exceptie fac comerciantii cu o cifra de afacere de pana la 2 milioane de euro, echivalenta in lei.

Metodologia de desfasurare a actiunilor privind lantul scurt de aprovizionare va fi aproba prin hotarare de Guvern.

Potrivit legii, „lantul scurt de aprovizionare este un lant de aprovizionare care implica un numar limitat de operatori economici in activitati de cooperare si de dezvoltare economica la nivel local si regional si relatii stranse intre producatori, procesatori si comercianti”.

Legea stabileste ca pe etichetele produselor din carne proaspata trebuie trecuta tara de provenienta a carnii, iar pe produsele procesate din carne trebuie trecut procentul de carne din Romania continut de acestea.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro