Sari direct la conținut

Actionarii de la Electrica Furnizare nu vor sa dea in judecata administratorii si directorii societatii pentru prejudicii de 30 de milioane de lei

HotNews.ro
Electrica, Foto: Tradeville
Electrica, Foto: Tradeville

Actionarii de la Electrica Furnizare SA au respins in cadrul unei sedinte din 21 august 2015 actionarea in instanta a membrilor consiliului de administratie si directorilor in functie incepand cu 2012 pentru daune aduse companiei, estimate la 30 de milioane de lei, potrivit unei decizii publicate marti in Monitorul Oficial. De fapt, actionarul majoritar s-a opus demararii unei actiuni in instanta, cel minoritar votand pentru aprobarea atragerii raspunderii conducerii societatii. Participatia majoritara, de 78%, la Electrica Furnizare este detinuta de Electrica SA, societate privatizate pe bursa anul trecut, iar cea minoritara, de 22%, apartine Fondului Proprietatea.

Actionarii majoritari au votat si impotriva desemnarii unei persoane care sa demareze actiunea in instanta. Motivul invocat de Electrica SA este ca „nu exista suficiente elemente care sa fundamenteze o actiune de atragere a raspunderii”. Prejudiciile ar fi fost produse in urma aprobarii incheierii si derularii unor contracte de prestari servicii.

Directorii si administratorii de la Electrica Furnizare au fost numiti in baza OUG 109/2011 privind managementul corporativ. Directorul general este Mircea Patrascoiu, care inainte sa ajunga la Electrica Furnizare, a detinut functii de conducere la Enel Distributie Muntenia si Enel Distributie Dobrogea. Consiliul de Administratie este format din cinci membri, presedinte fiind Ioan Rosca, actualul director general al Electrica SA, actionarul majoritar. Ceilalti membri sunt Ramiro Robert Eduard Angelescu, Victoria Lupu, Oana Truta si Marcel Valentin Ionescu.

Curte de Conturi descoperise in urma unor verificari efectuate in 2012 mai multe nereguli la Electrica Furnizare SA. Una dintre abateri a fost „efectuarea de cheltuieli neeconomicoase, in suma de 13.931 mii lei, reprezentand servicii achizitionate (in domeniile achizitii, economic, juridic, resurse umane, comercial etc.) si consultanta de specialitate in acelea si domenii”. Aceasta in conditiile in care societatea avea angajat personal specializat in aceste domenii (atat la sediul central, cat si la cele trei sucursale) cu atributii corespunzatoare stabilite prin Regulamentul de Organizare si Functionare (actualizat), aprobat de Consiliul de Administratie.

Inspectorii Curtii de Conturi au mai descoperit ca au fost acceptate la plata facturi, fara a avea la baza documente care sa certifice prestarea efectiva a activitatilor facturate. De asemenea, s-a constatat efectuarea de plati nedatorate, in suma de 507 mii lei, pentru servicii angajate fara baza legala in sensul ca nu au fost cuprinse in Acordul cadru de prestari servicii si in propunerea financiara.

Electrica Furnizare SA, filiala a Grupului Electrica, s-a infiintat in iulie 2011, in baza HG 930/2010, prin fuziunea fostelor filiale ELECTRICA Furnizare Muntenia Nord, ELECTRICA Furnizare Transilvania Nord si ELECTRICA Furnizare Transilvania Sud.

Pe 10 noiembrie, actionarii Electrica vor decide daca vor incepe negocierile pentru cumpararea pachetului de 22% pe care il detine Fondul Proprietatea la Electrica Furnizare. Reamintim ca a fost convocata Adunarea Generala Extraordinara a Actionarilor Electrica pe 10 noiembrie, un punct de pe ordinea de zi fiind aprobarea reluarii negocierilor cu Fondul Proprietatea in vederea preluarii participatiilor minoritare pe care acesta le detine la filialele Electrica. In primavara au mai avut loc astfel de negocieri, insa au esuat din cauza neintelegerilor legate de pret. Fondul Proprietatea ar fi solicitat 175 de milioane de euro, pret considerat prea mare de Electrica. Daca voturile vor fi pentru, Electrica va incepe negocierile cu Fondul Proprietatea in vederea achizitionarii participatiilor pe care le detine la filialele Electrica Distributia Muntenia Nord (22%), Electrica Distributie Transilvania Sud (22%), Electrica Distributie Transilvania Nord (22%) si Electrica Furnizare (22%).

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro