Sari direct la conținut

ACTUALIZAT Camera Deputatilor a votat si celelalte doua legi ale justitiei – organizarea judiciara si functionarea CSM. Coalitia PSD-ALDE-UDMR a modificat regulamentul ca sa poata reduce Opozitia la tacere

HotNews.ro
Florin Iordache si Liviu Dragnea, Foto: AGERPRES
Florin Iordache si Liviu Dragnea, Foto: AGERPRES

Plenul Camerei Deputatilor a adoptat miercuri celelalte doua legi ale justitiei – modificarile la Legile 304 si 317 – intr-o sedinta care a debutat cu scandal pe tema modificarilor aduse in mare viteza la regulamentul forului legislativ chiar miercuri dimineata, de catre cei de la PSD, modificari care reduc semnificativ din dezbaterea amendamentelor. De altfel, dupa modificarea la Regulament s-au dezbatut alte proiecte de lege inainte de a se intra pe legile justitiei, pentru ca noul regulament sa fie publicat in Monitorul Oficial si sa poate fi aplicat. Legile justitiei merg acum la Senat, unde deja a ajuns prima dintre ele – Statutul magistratilor – unde vor primi noi amendamente, un nou raport din partea comisiei speciale conduse de deputatul PSD Florin Iordache si apoi votul final in plenul Senatului.

HotNews.ro a transmis LIVE TEXT principalele momente ale sedintei de plen maraton de miercuri

Vezi dezbaterea LIVE VIDEO (click aici pentru mobil):

Vezi aici – care sunt principalele prevederi din cele doua legi

LIVE TEXT:

21.05 Rezultatul votului si pentru proiectul de lege de modificare a Legii 317 privind CSM – 177 voturi „pentru”, 78 „contra”. Si aceasta lege merge la Senat, camera decizionala.

20.39 Ion Stefan de la PNL i-a luat microfonul secretarului de sedinta, deputata PSD Ioana Bran. Cateva momente aceasta nu a putut citi lista cu deputati, si mai multi deputati se afla in picioare in jurul ei. Vlase insista ca toata lumea sa mearga in banci. Pana la urma cineva i-a adus lui Bran microfonul inapoi.

20.37 A inceput votul prin apel nominal la cea de-a treia lege – Legea 317 privind CSM.

20.36 Raluca Turcan: „In parlament s-a conturat o majoritate toxica pentru Romania – PSD+ALDE+UDMR, impotriva intereselor Romaniei.”

20.35 Primul vot, pentru Legea 304 privind organizarea judiciara, s-a incheiat – 177 voturi „pentru”, 79 voturi „contra”. Legea a trecut si merge la Senat. Incepe votul la cea de-a treia lege.

20.02 Incepe votul prin apel nominal. Mai intai se voteaza legea 304. Fiecare deputat ramane in banca si isi striga votul – „pentru”, „contra” sau abtinere.

19.41 Incepe votul, La legile justitiei se va vota prin apel nominal – va fi strigat fiecare deputat prezent ca sa isi exprime votul.

19.17 Pauza de 15 minute pana la votul final.

19.12 Liderul PSD a propus sa se mai dezbata un punct de pe ordinea de zi, modificarea unei ordonante privind personalul care nu a avut majorari salariale in acest an. Dupa dezbaterile de la aceasta lege se intra la votul final.

19.10 S-a terminat votul pe amendamente si in cazul legii 317.

18.58 Se voteaza pe articole. S-a ajuns la jumatatea legii. In momentul de fata se inregistreaza in general 128 voturi „pentru” cate un articol, in conditiile in care numarul necesar de voturi „pentru” in cazul unei legi organice este de 165. Mai multi deputati se afla insa si la comisiile reunite de buget-finante.

17.48 Stelian Ion: „Pentru ca venea ora 19 si nu ajungea legea azi la plen, ati anuntat ca renuntati la niste modificari si le rezolvati la Senat.” Deputatul USR critica faptul ca inspectorul-sef de la Inspectia Judiciara a fost facut un „supraom”.

17.40 Citeste Iordache raportul pentru Legea 317.

*De remarcat ca dezbaterea si votul pentru Legea 304 a durat, cu tot cu pauza, 3 ore si jumatate, in ciuda aplicarii noului regulament. Acest lucru in conditiile in care nu a exista inca sesiune de vot final, care ar urma sa dureze foarte mult daca se aplica apelul nominal.

Vezi aici raportul cu amendamente admise si respinse pentru proiectul pe Legea 317

17.30 S-a incheiat votul pe amendamente la legea 304, urmand ca la finalul dezbaterilor sa intre la vot final. Incepe dezbaterea si votul pe amendamente la Legea 317 privind CSM.

16.23 S-a terminat timpul de dezbatere alocat, astfel ca nu vor mai putea fi sustinute amendamente respinse in plen. Se trece la vot. Potrivit regulamentului, se voteaza intai cele care prevad eliminari, apoi cele admise.

16.15 In mod surprinzator, a fost admis un amendament respins al deputatului USR Lucian Stanciu-Viziteu privind repartizarea aleatorie a dosarelor, cu 180 voturi pentru si 53 de abtineri. Acest prevede astfel:

„La art. 53 se adauga urmatorul alineat: (3) Sistemul de repartizare aleatorie a cauzelor pe complete de judecata se auditeaza extern, la fiecare doi ani, sub coordonarea Ministerului Justitiei si cu implicarea societatii civile si a organizatiilor profesionale ale magistratilor. Concluziile auditului sunt publice.”

15.50 S-a reluat sedinta, sistemul de vot nu merge in continuare. Votul pe amendamente va fi dat prin ridicare de maini, cel final pe proiecte prin apel nominal.

14.59: USR si-a sustinut un amendament respins, insa nu merge sistemul de vot. S-a luat pauza 20 de minute pentru restartarea acestuia.

14.51: Se intra pe amendamente.

14.45: Moment ilar – s-a stricat sistemul de sunet de a microfoanele din plen in timp ce vorbeste Robert Turcescu. Deputatului PMP i s-a adus un alt microfon. Turcescu a anuntat ca deputatii PMP parasesc sala la legile justitiei.

14.32 Florin Iordache: „Intr-adevar s-au spus foarte multe neadavaruri de la acest microfon. Am facut aceasta comisie speciala pentru ca ne dorim o justitie independenta. Va reamintesc ca modificarile la aceste legi acum 13 ani s-au facut prin asumarea raspunderii, ministrul Justitiei era Monica Macovei. Ce ne dorim noi – o reala depolitizare. A existat o dezbatere reala, ati avut posiblitatea sa contestati la curte, veti putea sa contestati si aceste legi. Noi vom demonstra ca avem dreptate.

Eu am participat si la elaborarea celor patru coduri. Printr-o dezbatere reala, prin ascultarea tuturor asociatiilor profesionale, am luat cea mai buna decizie.

Va deranjeaza ca am stabilit un termen maximal pentru hotararile judecatoresti? Va deranjeaza ca vrem sa avem niste judecatori independenti? Ni s-a cerut in comisie foarte clar sa nu mai exista presiunea pe judecatori astfel incat am infiintat aceasta sectie in cadrul Parchetului general.

De astazi incolo, sa repunem judecatorul acolo unde ii este locul. Am stabilit ca atat accesul la anumite directii sa se faca prin concurs.

Dorim o justitie normala, in care sa nu mai stam la cheremul sefului.”

14.25 Stelian Ion (USR): „Este o rusine nationala ceea ce se itnampla in aceste zile, prin fortarea legii, a institutiilor, a parlamentului. Dorinta cea mai apriga pe care ati avut-o in ianuarie nu s-a putut realiza prin OUG si ati ajuns sa dati aparenta unei asa-zise dezbateri parlamentare. O sa vina cat de curand modificarile la codul penal si miza dvs este sa scapati dvs abrogand poate chiar Codul Penal in integralitate.

La ora 00.30 am primit un e-mail in care ni se trimitea ce s-a votat aseara. Raportul acesta de o suta si ceva de pagini l-am primit la inceputul sedintei.

Acea Sectie va fi un instrument de presiune.

6000 de magistrati, si nu 4000, spun nu acestui proiect. CSM spune nu acestui proiect. GRECO a spus foarte clar ca vor sa vada proiectele ca sunt ingrijorati. Toate lucrurile acestea la un moment dat se vor intoarce implacabil si impotriva dvs. O sa vina si reculul cat de curand.”

14.19 Catalin Predoiu (PNL): „Faptul ca ministrul Justitiei nu este astazi aici sa isi asume ceea ce urmeaza sa votati spune multe. 4000 de magistrati v-au semnalat in scris ca proiectele nu corespund intru totul nevoilor.”

14.15 Vlase propune: Pentru dezbateri generale – 5 minute pentru fiecare grup parlamentar, 2 minute pentru neafiliati. Pentru amendamente – 30 de minute. Aceasta propunere a fost votata de majoritatea parlamentara.

14.09 Liviu Dragnea nu este in sala de plen. Sedinta este condusa de vicepresedintele Camerei Deputatilor, Gabriel Vlase.

Raportul este citit de deputatul PSD Gilia Claudia, si nu de presedintele comisiei, Florin Iordache.

14.05 Incepe dezbaterea pe legile justitie, cu proiectul de modificare a legii 304/2004. Cupsa (PNL) cere retrimiterea la comisie a raportului intrucat sunt neclaritati si necorelari de texte, si prevederi neconstitutionale. Propunerea a fost respinsa.

Vezi aici raportul pe care se va dezbate la Legea 304

Ora 13.14: Hotararea privind modificarea regulamentului Camerei Deputatilor s-a publicat in Monitorul Oficial. PSD, ALDE si UDMR au cale libera pentru votarea rapida a legilor Iordache

Ora 13.01: Deputatii discuta acum alte proiecte fara miza, inainte sa ajunga la cele doua proiecte pe legile justitiei

Ora 12.20: Replica lui Chichirau – „Azi dimineata s-a produs un abuz necalificabil. Dl Nicolicea nu a introdus amendamentele pe un raport pe modificarea la Regulament. Este un abuz care se sanctioneaza penal si am vrut sa ii transmit personal ca nu a introdus amendamentele noastre care au fost inregistrate”.

Ora 12.10: Eugen Nicolicea: Doamna Chichirau mi-a spus ca se va ocupa personal sa intru la puscarie

Ora 12.04: Eugen Nicolicea explica la tribuna modificarea regulamentului, deputatii USR fluiera copios

Ora 12.03: Raluca Turcan catre majoritatea PSD-ALDE-UDMR: Sa va fie rusine!

Ora 12.02: Deputatul USR Lucian Stanciu-Viziteu si-a pus o cruce rosie peste gura: „Asa arata de acum Opozitia in parlament”

12.01: S-a votat cu 176 voturi pentru 88 impotriva intreg raportul de hotarare de modificare a regulamentului Camerei Deputatilor

11.58 S-a publicat raportul pe site. Vezi aici

Ora 11.54: Sedinta se desfasoara in ziua in care corpul regelui Mihai e adus in tara. La solicitarea Ralucai Turcan, sedinta de plen a inceput cu un moment de reculegere pentru Regele Mihai

Ora 11.50: Parlamentul a votat amendamentul la regulament: 164 voturi pentru la 87 impotriva. Cum suna amendamentul:

„După ce timpul de dezbatere aprobat a fost epuizat, dezbaterea se încheie şi preşedintele de şedinţă supune votului amendamentele cuprinse în raportul comisiei, în următoarea ordine: în primul rând, se supun votului amendamentele prin care se propune eliminarea unor texte, apoi amendamentele adoptate de comisie. Dacă niciunul dintre aceste amendamente nu a fost adoptat, se supun votului amendamentele respinse din raport, în ordinea înscrisă în acesta. Dacă unul dintre amendamente a fost acceptat de majoritatea deputaţilor prezenţi, celelalte amendamente se consideră respinse. Dacă niciunul din amendamentele din raport nu a întrunit numărul necesar de voturi pentru a fi adoptat, se consideră adoptată forma iniţială”.

11.30: Opozitia reclama faptul ca se voteaza un raport de la comisia de regulament care nu este nici pe site nici nu a fost trimis deputatilor.

Citeste: Care sunt principalele prevederi din ultimele doua legi ale justitiei

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro