ACTUALIZAT Legile justitiei, ziua a treia: Presedintele Romaniei nu va mai putea refuza, nici macar o data si motivat, numirile in fruntea Inaltei Curti/ Procurorii sefi vor fi propusi si revocati la fel ca in prezent, de catre Presedintele Romaniei – PSD si-a respins propriile propuneri
Comisia speciala privind legile justitiei a votat vineri, in a treia zi de discutii pe elaborarea modificarilor la Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, sa pastreze prevederile in vigoare privind numirea si revocarea procurorilor de rang inalt – Procurorul General, seful DNA si seful DIICOT – care vor fi facute in continuare de presedintele Romaniei. PSD si-a respins astfel toate modificarile la acest articol. Pe de alta parte, PSD si ALDE au votat in comisie, la propunerea CSM, ca presedintele Romaniei sa nu mai poata refuza propunerile venite de la CSM pentru functiile de conducere a Inaltei Curti de Casatie si Justitie nici macar o data.
Discutiile vor fi reluate luni la ora 10.00 si sunt asteptate modificarile in privinta raspunderii patrimoniale a magistratilor – art. 96.
La discutiile de vineri a participat, pana la un moment dat, si sefa Uniunii Judecatorilor din Romania, Dana Garbovan, care a lipsit joi, reprezentanti ai CSM intre care si Victor Alistar si secretarul de stat in Ministerul Justitiei, Mariana Mot.
Click aici pentru transmisiunea LIVE VIDEO daca nu se afiseaza pe mobil
Desfasurarea lucrarilor:
13.59: Sedinta s-a suspendat. Se vor relua dezbaterile luni la ora 10.00, de la art. 56.
13.37: S-a votat sa se pastreze art. 54 alin (1) in vigoare in prezent – numirea procurorilor de rang inalt. PSD a votat abrogarea propriei propuneri din initiativa legislativa, ramane forma in vigaore a Legii 303/2004.
De altfel, intreg art. 54 ramane in forma in vigoare in prezent, inclusiv deci si procedura de revocare care se face de catre presedintele Romaniei.
Astfel:
(1) Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, prim-adjunctul şi adjunctul acestuia, procurorul general al Parchetului Naţional Anticorupţie, adjuncţii acestuia, procurorii şefi de secţie ai acestor parchete, precum şi procurorul şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism şi adjuncţii acestora sunt numiţi de Preşedintele României, la propunerea ministrului justiţiei, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, dintre procurorii care au o vechime minimă de 10 ani în funcţia de judecător sau procuror, pe o perioadă de 3 ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată.
(2) Dispoziţiile art.48 alin.(10) – (12) se aplică în mod corespunzător.
(3) Preşedintele României poate refuza motivat numirea în funcţiile de conducere prevăzute la alin. (1), aducând la cunoştinţa publicului motivele refuzului.
(4) Revocarea procurorilor din funcţiile de conducere prevăzute la alin. (1) se face de către Preşedintele României, la propunerea ministrului justiţiei care se poate sesiza din oficiu, la cererea adunării generale sau, după caz, a procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie ori a procurorului general al Parchetului Naţional Anticorupţie, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, pentru motivele prevăzute la art.51 alin. (2) care se aplică în mod corespunzător.
13.00: USR propune suspendarea sedintei pana cand Curtea Constitutionala se va pronunta pe sesizarea legata de functionarea comisiei. Propunerea este supusa la vot si respinsa.
Tot USR propune sa se ceara aviz de la Comisia de la Venetia pe acest articol. Robert Cazanciuc (PSD) raspunde ca nu este nevoie de acest daca nu se schimba procedura de numire.
Oana Florea (PSD): „Mai intai trebuie sa ne decidem pe articolul de lege si apoi sa cerem aviz.”
Florin Iordache: „Noi ca initiatori am avut o forma, in urma propunerii o sa vedeti textul. Daca textul are modificari majore…”
12.53: Se discuta modificarile la art. 54 – numirile procurorilor sefi – Parchet General, DNA si DIICOT.
12.40. Se pastreaza prevederea ca revocarea presedintelui si vicepresedintilor ICCJ se face de catre Presedintele Romaniei, la propunerea sectiei de judecatori a CSM.
ALERTA 12.33: S-a adoptat amendamentul CSM: Presedintele Romaniei nu mai poate refuza numirile pentru functiile de presedinte si vicpresedinti ai Inaltei Curti – art. 53 alin 1.
Amendamentul a fost sustinut in comisie de Victor Alistar si inca o reprezentanta CSM a fost votat de toti membrii PSD ALDE prezenti din comisie. Au votat impotriva USR, PNL si UDMR.
ALERTA 12.04 Se discuta daca presedintele va mai putea refuza, o singura data, numirea propusa de CSM. Cele mai aprinse discutii de pana acum au loc pe aceata modificare, se invoca decizia CCR 375/2005 si Constitutia. CSM vrea ca presedintele sa nu mai poata refuza nici macar o data si motivat numirile la functiile de conducere a ICCJ.
11.57: S-a votat modificarea alin 1 al art 53, presedintele va numi presedintele si vicepresedintii la ICCJ in continuare, insa se schimba conditiile. Forma votata:
„(1) Preşedintele şi vicepreşedinţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie sunt numiţi de către Preşedintele României, la propunerea Secției pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii, dintre judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie care au funcţionat la această instanţă cel puţin 2 ani si care nu au fost sanctionati disciplinar in ultimii 3 ani.”
11.46 Incep discutiile pe art. 53 care se refera la numirea conducerii Inaltei Curti. Se discuta problema conditionarii numirii de o anumita perioada in care candidatii nu au fsot sanctionati disciplinar anterior numirii.
Iordache: Propun sa propunem varsta de 2 ani a initiatorilor.
UDMR propune 5 ani in loc de 2, asa cum este in prezent in lege.
PNL propune 3 ani, anunta Gorghiu.
11.09: S-a luat o pauza de 10 minute.
10.45: La comisie a ajuns si Victor Alistar, membru CSM din partea societatii civile. Alistar a lipsit joi de la comisie. Acesta a fost implicat miercuri intr-un accident rutier, taxiul in care se afla lovind alte autoturisme. Potrivit EVZ, acesta a suferit o fractura la coaste.
10.28: S-a votat o modificare la art. 52 privind judecatorii la ICCJ, propunerea Guvernului asumata de ALDE:
(3) Pot participa la concursul de promovare în funcţia de judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie judecătorii care au îndeplinit efectiv cel puţin 3 ani în funcţia de judecător la curtea de apel, au obţinut calificativul „foarte bine” la ultimele 3 evaluări, nu au fost sancţionaţi disciplinar în ultimii 3 ani și au o vechime efectivă în funcția de judecător de cel puțin 18 ani. Dispoziţiile art. 44 alin.(2) se aplică în mod corespunzător.
10.01: Deputatul USR Stelian Ion contesta faptul ca UNJR vine si face amendamente ad-hoc, Nicolicea ii cere lui Iordache sa ia masuri, folosind si cuvantul „scandalagiu”. Stelian Ion a anuntat ca il va da in judecata pe deputatul PSD Eugen Nicolicea.
„Voi formula o actiune in instanta pentru limbaj licentios” a spus el. Senatoarea PNL Alina Gorghiu si Stelian Ion se cearta cu Nicolicea.
09.55 S-au reluat discutiile pe articolul 51 (sunt in total 106 articole, in acest moment nr de pagini al documentului a crescut la 534). Dana Garbovan doreste modificarea acestuia.