ACTUALIZAT Prima zi de dezbateri pe Legile justitiei in comisia speciala parlamentara condusa de Florin Iordache. PNL a boicotat sedinta, in semn de protest/ Modificari substantiale in privinta CSAT si a verificarii legaturilor magistratilor cu serviciile de informatii
Comisia speciala parlamentara privind elaborarea legilor justitiei a lucrat miercuri, timp de peste 7 ore, pe modificarile la Lege 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, nereusind insa sa finalizeze acest proiect. Sedinta s-a incheiat la ora 19.00 la momentul in care s-a ajuns cu amendamentele la pagina 126 din 449 de pagini din documentul de lucru – pana la articolul 28 din lege. Cele mai „dure” articole, cele privind numirea si revocarea procurorilor sefi si recuperarea prejudiciului din erorile judiciare se amana astfel pana joi.
- HotNews.ro a transmis principalele momente din dezbatere
- Vezi transmisiunea LIVE VIDEO in articol
Relatarea principalelor momente si declaratii din dezbateri:
16.49: A ajuns la comisie si deputatul PSD Catalin Radulescu, condamnat penal definitiv la un an si sase luni de inchisoare cu suspendare pentru dare de mita, a ajuns la comisie. Este de asteptat sa isi sustin amendamentele pe care le-a depus la legile justitiei, dupa ce, potrivit spuselor sale, a si condus un grup de lucru pe aceasta tema.
Ce propune Radulescu la Legea 303:
La art. 96 alineatul (6) se modifică și se completează, având următorul cuprins:
„(6) Pentru repararea prejudiciului, persoana vătămată se poate îndrepta cu acțiune fie împotriva judecătorului sau procurorului care și-au exercitat funcția cu rea-credință sau gravă neglijență fie împotriva statului, reprezentat prin Ministerul Finanțelor Publice.”
Citeste aici amendamentele propus de Radulescu la proiectul de modificare a Legii 303
18.55 Se suspenda sedinta si se va relua maine dimineata la ora 09.00. Cele mai „dure” articole, cele privind numirea si revocarea procurorilor sefi si recuperarea prejudiciului se amana astfel pana maine.
18.15: S-a adoptat o modificare la Art. 20 alin (1) „Absolventii INM sunt obligati sa indeplineasca timp de 10 ani functia de judecator sau de procuror” (in prezent sunt 6 ani – n.r.) Modificarea a fost propusa de ALDE.
16.30 Adrian Tutuianu (PSD) cere ca fiecare parlamentar sa aiba o singura interventie, acuzandu-l pe deputatul Stelian Ion de la USR ca face declaratii politice.
16.06 FOTO S-au dezbatut 50 din 430 de pagini din documentul actualizat pe care se lucreaza:
15.11 S-au reluat lucrarile comisiei, se discuta modificari la art. 15 din peste o suta.
14.02 Se ia pauza o ora.
13.58: S-a votat si modificare la Art. 9 alin (3), propunere Steluta Cataniciu:
„Judecatorii si procurorii sunt obligati sa se abtina de la manifestarea sau exprimarea defaimatoare in orice mod la adresa celorlalte puteri ale statului – legislativa si executiva.”
13.53: S-a modificat si art. 7, care face referire la serviciile de informatii, la propunerea UNJR:
„(1) Judecătorii, procurorii, magistraţii-asistenţi, personalul de specialitate juridică asimilat acestora şi personalul auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi parchetelor nu pot fi lucrători operativi, inclusiv acoperiţi, informatori sau colaboratori ai vreunui serviciu de informaţii.
(2) Persoanele prevăzute la alin. (1) completează anual o declaraţie olografă pe propria răspundere din care să rezulte că nu au fost și nu sunt lucrători operativi, inclusiv acoperiţi, informatori sau colaboratori ai vreo unui serviciu de informaţii. Declarațiile se depun și se arhivează la compartimentul de resurse umane.
(3) Serviciilor de informatii le este interzis sa racoleze persoanele prevazute de aliniatul 1 ca lucrători operativi, inclusiv acoperiţi, informatori sau colaboratori. Incalcarea acestei interdictii este infracţiune impotriva independentei justitiei si se pedepseste cu închisoare de la 5 la 10 ani. In cazul in care infractiunea este comisa de un ofiter cu functii de conducere sau la instigarea acestuia, limitele pedepsei se majoreaza cu jumatate. Tentativa se pedepseste.
(4) Verificarea veridicitatii datelor din declaratiile prevazute la alin. 2 se face de catre CSAT si Comisiile speciale parlamentare pentru controlul activitatii serviciilor de informatii anual, din oficiu, sau ori de cate ori este sesizata de Ministerul Justitiei, Consiliul Superior al Magistraturii, judecatorul sau procurorul vizat.
Rezultatul verificarii efective are valoare de informare conforma. Raspunsul eronat se pedepseste conform legii. Incalcarea dispozitiilor alin (1) conduce la eliberarea din functia detinuta.
(5) Serviciile de informatii sunt obligate sa puna la dispozitia comisiilor parlamentare de control toate datele, informatiile sau documentele necesare in acest sens.”
(6) Prin derogare de la orice alte legi ori prevederi, informatiile, deciziile, hotararile, protocoalele, ordinele si orice alte acte emise ori co-semnate de Consiliul Suprem de Aparare a Tarii sau de un serviciu de informatii care priveste sau are legatura cu justitia este informatie de interes public.”
13.37: S-a votat o propunere venita de la AMR (Asociatia Magistratilor din Romania), preluata de PSD. Se adauga la Art. 6, alin 2, alin 2^2: „Apartenenta ca agent sau colaborator al organelor de securitate, ca politie politica, are ca efect eliberarea din functia detinuta.”
13.00 S-a intors Florin Iordache, dupa ce a stat in biroul lui Liviu Dragnea.
12.40 Modificarea votata la art. 4:
(2) Procurorii şi judecătorii trebuie să se asigure, în toate stadiile unui proces, că drepturile şi libertăţile individuale sunt garantate şi că ordinea publica este protejată.
(3) Judecătorii şi procurorii trebuie atat să fie, cat şi să apară, ca fiind independenţi unii de ceilalţi.
(4) Judecătorii nu pot refuza să judece pe motiv că legea nu prevede, este neclară sau incompletă.
12.36S-a adoptat modificarea la art. 3 alin 1, amendament PSD-ALDE, motivand ca este „pentru punerea in acrod cu Constitutia – alin 1 al art 132, pentru „protejarea procurorului impotriva oricarei imixtiuni in dispunerea solutiilor si pentru corelare cu art. 64 din Legea 304. Practic, in acest text, la propunerea PSD si ALDE, s-a inserat textul art. 132 alin 1 din Constitutie:
„Procurorii isi desfasoara activitatea potrivit principiului legalitatii, al impartialitatii si al controlului ierarhic, sub autoritatea ministrului justitiei.”
*Sedinta este acum condusa de deputatul UDMR Marton Arpad, Iordache parasind sala.
12.19: Amendament votat la art. 2 alin 4:
„Nu constituie încălcare a independenței judecătorilor îndeplinirea unui act sau exercitarea unei atribuții prevăzute de lege.”
12.08 S-a votat modificarea la art. 2 alin 3, amendamentul UNJR sustinut de PSD, UDMR si ALDE:
„Judecătorii trebuie să beneficieze de libertate neîngrădită de a soluţiona în mod imparţial cauzele, în conformitate cu legea, cu respectarea egalitatii de arme si a drepturilor procesuale ale partilor.
Judecătorii trebuie să ia decizii în mod independent şi imparţial şi să poată acţiona fără nici un fel de restricţii, influenţe, presiuni, ameninţări sau intervenţii, directe sau indirecte, din partea oricărei autorităţi, fie chiar autorităţi judiciare.
Scopul independenţei judecatorilor consta inclusid in a garanta fiecărei persoane dreptul fundamental de a fi examinat cazul său în mod echitabil, impartial si având la bază doar aplicarea legii.”
12.00Stelian Ion ridica problema participarii lui Victor Alistar din partea societatii civile si nu cu mandat din partea CSM, afirmand ca acest lucru inseamna ca pe viitor ar trebui sa poata participa si alti reprezentanti ai societatii civile. Iordache precizeaza ca au fost invitati toti membri CSM.
11.40 S-a votat amendamentul privind separarea carierelor judecatorilor si procurorilor (vezi mai jos): „Cariera judecatorului este separata de carierea procurorului, judecatorii neputand interfera in cariera procurorilor si nici procurorii in cea a judecatorilor”
11.39 S-a votat sa se lucreze pana seara, cu pauza intre 14.00 si 15.00.
11.38 Parlamentarii PNL au parasit sedinta in semn de protest. Gorghiu: „Nu vrem sa participam la un simulacru de dezbateri!” Astfel, singurii reprezentanti ai opozitiei ramasi in sala sunt cei trei parlamentari USR.
11.35Alina Gorghiu a cerut ca programul de lucru sa fie pana la ora 13.00. S-a supus la vot insa propunerea a fost respinsa, fiind votata doar de cei din opozitie. Reprezentantul Parchetului General a parasit sedinta. S-a votat apoi si propunerea ca pana la ora 14.00 sa se termine lucrarile, de asemenea respinsa.
11.20Reprezentantul PMP in comisie pleaca din comisie, in semn de protest.
11.10Dezbaterile pe fond pe modificari la Legea 303/2004:
Deputatul Steluta Cataniciu isi asuma un amendament la art. 1 alin 2: „Cariera judecatorului este separat de carierea procurorului, judecatorii neputand interfera in cariera procurorilor si nici procurorii in cea a judecatorilor”
Steluta Cataniciu o cearta pe reprezentanta CSM, care a semnalat ca in tabelul centralizator nu se regasesc propunerile lor concrete: „Pai dvs ati dat un aviz negativ, normal ar fi fost sa nu fie negativ decat daca are conotatii politice.”
Stelian Ion ii ia apararea, considerand „inadmisibil” si „regretabil” sa se intampla acest lucru.
10.30Incep dezbaterile, opozitia insista sa se amane.
Deputatul USR Stelian Ion a solicitat sa nu se dezbata de urgenta, ci sa aiba toata lumea ragaz de o saptamana pentru a citi toate amendamentele. Deputatul PNL Ioan Cupsa a cerut sa fie desesizata comisia, existand probleme cu regulamentul acesteia.
Senatoara Alina Gorghiu a insistat la randul sau sa se amane cu o saptamana dezbaterea pentru ca toata lumea sa aiba timp sa citeasca amendamentele
Stelian ion s-a referit apoi la regulamentul parlamentului si al comisiei, solicitand ca aceasta comisie sa se ocupe intai de codurile civile, apoi penale.
Deputatul PSD Eugen Nicolicea explica faptul ca exista precedentul comisiei speciale pentru legile electorale – se discuta forma legilor in comisie, aceeasi comisie da raport si sunt votate pe rand in cele doua camere, fara a merge la comisiile ordinare.