Sari direct la conținut

ACTUALIZAT Ziua a doua de dezbateri pe legile justitie, fara finalitate pe Legea 303 privind statutul magistratilor. S-a votat o propunere UNJR – presedintele Romaniei nu mai poate refuza numirea judecatorilor si procurorilor simpli

HotNews.ro
Comisia pe legile justitiei, 23 noiembrie, Foto: Hotnews
Comisia pe legile justitiei, 23 noiembrie, Foto: Hotnews

Comisia speciala parlamentara privind elaborarea modificarilor la legile justitiei a incheiat joi inca o zi de dezbateri pentru definitivarea modificarilor pe prima luata in discutie, Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor. Parlamentarii PNL au participat la dezbateri, dupa ce miercuri au boicotat sedinta in semn de protest. Principale prevedere adoptata a fost abrogarea unor alineate care permiteau presedintelui Romaniei sa refuze, odata si motivat, numirea procurorilor si judecatorilor simpli care au trecut examenul de capacitate. Vineri se vor relua discutiile la ora 09.30, si sunt asteptate modificarile cele mai importante la Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor (art. 53 si 54) – procedura de numiri si cea de revocarea a procurorilor sefi si raspunderea magistratilor.

  • HotNews.ro a transmis LIVE TEXT principalele momente si declaratii
  • Vezi in articol o transmisiune VIDEO cu lucrarile comisiei

Click aici pentru transmisiunea live video daca nu se afiseaza pe mobil

Desfasurarea lucrarilor comisiei

19.00 Se suspenda sedinta la art. 51. Se vor relua discutiile vineri de la ora 09.30.

18.05 Dezbaterile se desfasoara cu viteza mai mare decat pana acum. Este posibil ca pana la finalul sedintei sa se ajunga la primul articol de interes, 53 – numirea presedintelui, vicepresedintelui si presedintilor de sectii la ICCJ, si apoi 54 – numirea procurorului general, procurorului-sef DNA si procurorului-sef DIICOT.

17.43: Discutiile au ajuns la art. 44 din lege, dintr-un total de 106. La ora 19 se va incheia sedinta.

17.20 S-au reluat discutiile dupa o pauza de 10 minute. La pauza s-a retras reprezentantul UNJR, in sala au ramas la dezabteri reprezentanti CSM si secretarul de stat in MJ Mariana Mot.

16.33: S-a votat modificarea alin 6 al art. 39, conform propunerii formulate de UNJR:

(6) Regulamentul privind evaluarea activitatii profesionale a judecatorilor si procurorilor se aproba prin hotarare a sectiilor corespunzatoare a CSM.

15.40: S-au abrogat alin. 11 si 12 ale art. 33, care prevad ca presedintele poate refuza numirea in magistratura a unor fosti magistrati, similar astfel cu modificare de la art. 31 (vezi mai jos).

Este vorba de „foştii judecători şi procurori care şi-au încetat activitatea din motive neimputabile, personalul de specialitate juridică prevăzut la art. 87 alin. (1), avocaţii, notarii, asistenţii judiciari, consilierii juridici, personalul de probaţiune cu studii superioare juridice, ofiţerii de poliţie judiciară cu studii superioare juridice, grefierii cu studii superioare juridice, persoanele care au îndeplinit funcţii de specialitate juridică în aparatul Parlamentului, Administraţiei Prezidenţiale, Guvernului, Curţii Constituţionale, Avocatului Poporului, Curţii de Conturi sau al Consiliului Legislativ, din Institutul de Cercetări Juridice al Academiei Române şi Institutul Român pentru Drepturile Omului, cadrele didactice din învăţământul juridic superior acreditat, precum şi magistraţii-asistenţi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, cu o vechime în specialitate de cel puţin 5 ani.”

Citeste aici legea 303/2004 in forma actuala

15.05 Se rediscuta cateva amendamente la art. 26-29 legate de examenul de capacitate, la solicitarea celor de la UNJR si Robert Cazanciuc.

15.00: Senatorul USR George Dirca afirma ca s-a dat o decizie CCR care se refera la faptul ca presedintele trebuie sa aiba posibilitatea de a se pronunta asupra numirii magistratilor. Iordache a supus la vot daca sa se revina cu discutia asupra acelui articol, s-a respins.

Dirsca se refera la decizia CCR 375 din 2005.

14.55 Iordache se cearta cu Stelian Ion, afirmand ca nu au ce cauta cei de la Forumul Judecatorilor la sedinte pentru ca nu au formulat propuneri concrete. Deputatul USR il acuza pe Iordache ca nu a convocat niciodata biroul comisiei si a facut singur invitatii la sedintele comisie, acesta il contrazice.

14.50 Iordache propune ca sedinta sa dureze pana la ora 19.00 si apoi sa decida daca vor lucra si maine (vineri).

14.45: A reinceput sedinta comisiei. Stelian Ion (USR) a solicitat ca de data viitoare sa fie prezenti la dezbateri si cei de la Forumul Judecatorilor. Iordache a raspuns ca ar fi trebuit sa solicite pana acum, intrucat acum „ne aflam pe finalul dezbaterilor”.

De precizat ca sala la dezbateri sunt doua reprezentante UNJR si o reprezentanta CSM. Nu se afla nimeni de la Asociatia Magistratilor, Asociatia Procurorilor, Parchetul General, Inalta Curte sau Uniunea Barourilor.

10.55: Se ia pauza pana la ora 14.00, pentru ca parlamentarii sa participe la dezbaterea motiunii de cenzura a PNL.

10.50: S-a adoptat ABROGAREA art. 31 alin (3), astfel ca Presedintele nu mai poate refuza numirea procurorilor si judecatorilor simpli, dupa ce acestia au absolvit examenul de capacitate.

Propunerea a fost a UNJR si a fost votata de PSD-ALDE-UDMR, desi initial PSD a propus ca presedintele poate rrefuza o data, dar sa o faca motivat.

Reprezentantul UNJR: „Numirea se face deja de catre CSM printr-o procedura laborioasa, nu este nicio justitficare ca un om eminamente politic sa refuze.

UNJR propune astfel abrogarea alineatului (3) al articolului 31, astfel ca presedintele sa nu poata refuza numirea procurorior si judecatorilor simpli, care au promovat examenul de capacitate.

Steluta Cataniciu (ALDE): „Aici sunt judecatori stagiari care sustin un examen de capacitate. E dreptul lor. Pe baza a ce sa isi motiveze un refuz?”

Iulia Scantei (PNL): „Va reamintesc ca presedintele este presedintele CSAT.”

Stelian Ion (USR) aminteste de principiul controlului reciproc intre puterile statulu.

Alina Gorghiu: „Ce nu a functionat in procedura actuala ca sa necesite aceasta modificare? Eu nu stiu niciun caz. Va intreb, tot din orgoliu facem asta? Daca a functionat pana acum bine, simtit nevoia sa schimbam doar de dragul presei?”

Gorghiu face referire la faptul ca poate sa apara un dosar, iar presedintele sa nu aiba nicio parghie sa refuze numirea.

10.20 S-a decis ca sedinta sa ia pauza intre 11.00 – 14.00, pentru ca parlamentarii sa participe la dezbaterea si votul pe motiunea de cenzura a PNL si USR.

09.44: Documentul de lucru are 494 de pagini in aceasta dimineata, desi miercuri avea circa 440. Se vor relua discutiile de la articol 28 din cel putin 106.

09.30 Ioan Cupsa, deputat PNL: „PNL va prelua toate propunerile de la asociatiile profesionale pentru a fi supuse dezbaterii ca amendamente. este firesc sa ascultam vocea profesionistilor”. Iordache ii raspunde ca nu poate supune la vot sa se revina la ceva ce s-a discutat deja.

Si deputatul USR Stelian Ion ia cuvantul pentru a sublinia ca

„marea majoritate a amendamentelor CSM au fost respinse” si ca cere ca toate propunerile sa fie inserate in tabelul de lucru.

Vezi aici tabelul de lucru din 23 noiembrie pe Legea 303

Citeste amendamentele depuse de deputatul PSD Catalin Radulescu

Citeste amendamentele depuse de USR

Citeste amendamentele depuse de deputatul ALDE Steluta Cataniciu

Vezi aici ce s-a discutat si decis miercuri

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro