Adevarul: Cristian Preda: Vad PSD si PDL la peste 30%
Politologul Cristian Preda, consilier prezidential pentru educatie si cercetare, crede ca dupa alegerile din toamna se va negocia asiduu pentru constituirea viitorului guvern
Problema componentei urmatorului cabinet de la Palatul Victoria este secundara in raport cu modul in care se va pozitiona succesorul premierului Tariceanu fata de presedintele Basescu, crede politologul Cristian Preda. „La masa Adevarului”, consilierul prezidential a lasat sa se inteleaga ca negocierile dintre partide si seful statului, ce vor urma scrutinului din toamna, sunt esentiale pentru configuratia viitoarei majoritati parlamentare. Cristian Preda a mai spus ca este adeptul unui regim semiprezidential de tipul celui francez, in care seful statului sa conduca foarte des sedintele guvernului.
„Exista posibilitatea ca o forta politica care e clasata pe primul loc in termen de voturi, si la nivel de judet, si la nivel de tara, sa aiba mai putine mandate decat o forta politica clasata pe al doilea loc.”
Adevarul: Cum vedeti evolutia politica din Romania – catre un sistem bipolar (PSD – PDL) sau catre un sistem tripartid (PSD – PDL – PNL)?
Cristian Preda: Cred ca e greu de spus in momentul acesta, pentru ca noi suntem de fapt in fata unui paradox. Am avut din ’90 pana acum un sistem proportional, iar modificarile intervenite in legislatia electorala mentin acest sistem proportional.
Paradoxul consta in aceea ca sistemul proportional, asa cum a existat el pana acum, a produs efecte tipice unui scrutin majoritar. Acest lucru nu a fost perceput de politicieni. Sistemul pe care il avem acum e inca mult mai proportionalist decat cel care a fost in vigoare pana in 2004.
Intrebarea pe care mi-o pun eu este daca un sistem inca mai proportionalist decat cel pe care l-am avut va produce o dispersie a fortelor, o fragmentare a spectrului politic, o sporire a numarului de partide si deci o viata politica mai complicata decat pana acum, din cauza negocierii mai dificile.
-Va reusi vreun partid sa ia 35-40% din voturi si sa formeze guvernul cu o alta formatiune mai mica sau vom avea parte de negocieri complicate?
Exista doua scenarii fundamental diferite. Unul este cel al sporirii numarului de actori relevanti si acesta este scenariul anuntat de alegerile locale. Actori relevanti inseamna actori de peste 20%. Acesta este scenariul descris de alegerile locale, cu doua partide care sunt la cota de 28 (PSD si PDL) si un al treilea partid care e la cota de 20 (PNL).
A doua varianta este cea in care numarul acestor actori relevanti nu e diminuat, ci ne intoarcem la o situatie de tipul celei pe care am cunoscut-o in 2000, si anume un actor distantat de ceilalti si in trena lui forte politice care sunt la o cota sensibil mai mica decat a primului clasat.
Chestiunea esentiala pe care in momentul de fata nu o putem anticipa este distributia mandatelor la nivelul fiecarei circumscriptii. Exista posibilitatea ca o forta politica care e clasata pe primul loc in termen de voturi, si la nivel de judet si la nivel de tara, sa aiba mai putine mandate la nivelul judetului, respectiv la nivelul tarii, decat o forta politica clasata pe al doilea loc, dar nu la mare distanta.