Sari direct la conținut

Adrian Câciu: Se pot face ajustări fiscale în zona anumitor facilități, fără a interveni pe cote

HotNews.ro
Adrian Caciu, Foto: Hotnews / Florin Barbuta
Adrian Caciu, Foto: Hotnews / Florin Barbuta

Se pot face ajustări pe zona aceasta în care anumite facilități au fost acordate, fară a interveni pe cote. Vom avea câteva discuții, a declarat Adrian Câciu, ministrul Finanțelor, în cadrul Economist Impact.

“Există în continuare spațiu pentru consolidare fiscală pe venituri. Parte de facilităti nu sunt doar date de cote de facilități”, a spus el, precizând:

“Te poți uita la acordarea, de exemplu, a unor facilități, pe zone care nu au legătură cu o bunăstare a companiei. Mă refer la produse accizabile, vă dau un exemplu. Există tot felul de eșalonări pe care le acordăm. Ar trebuie să ne uităm din nou, pentru că accizele se plătesc înainte de a intra bunul pe raftul magazinelor și nu sunt ale companiei”.

Vezi și: Al doilea oficial din Ministerul de Finanțe care anunță creșteri de taxe: schimbări la microîntreprinderi, restrângerea facilităților și impozitarea multinaționalelor

Ministrul Finanțelor a amintit că necesarul de finanțare al Romaniei este unul crescut.

“Nevoia de investiții în România depășește cu mult ceea ce media europeană are necesar. De ce? Că noi am mers mai lent”, a afirmat el.

  • Nu mai facem datorie pentru consum. Acum plătim nota de plată a consumului trecut. Avem datorie mare de refinanțat din trecut. Datoria nouă care se naște este sub nivelul investițiilor pe care le programăm. Începe să fie o abordare serioasă și trebuie continuată.

„În Europa dar și în lume, mai devreme sau mai târziu situația datoriilor suverane va fi un subiect care va preocupa societatile pentru ca sunt ridicate. Sănătatea datoriei este foarte importantă și modul în care ea poate fi plătită”, a mai arătat el.

Potrivit acestuia, România este un stat care în următorii 4 ani trebuie să-și fixeze ca obiectiv de investiții 10% din PIB și nu doar publice.

„Trebuie să aibă măsuri care să se ducă în investițiile private prin stimulente date către bugetul de stat: granturi, garantii, elemente de finanțare, inclusiv permiterea de obligațiuni și valorificarea lor într-o zonă de eficientizare pe bursă”, a precizat ministrul Finanțelor.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro