Adrian Nastase a obtinut o reducere a pedepsei cu 45 de zile pentru ca a scris o carte in 30 de zile – surse
Fostul premier Adrian Nastase, condamnat la doi ani de inchisoare in dosarul Trofeul Calitatii, a obtinut o reducere a pedepsei cu 45 de zile pentru ca, timp de o luna de zile, fostul premier a realizat „o lucrare stiintifica” in penitenciar, au declarat, pentru Mediafax, surse din cadrul Administratiei Nationale a Penitenciarelor (ANP). Lucrarea lui Nastase s-a materializat printr-o carte, intitulata „Romania la UE in contextul reglementarilor interne si europene”, care a fost ulterior publicata de o editura acreditata pe langa Consiliul National al Cercetarii Stiintifice din Invatamantul Superior.
Potrivit surselor citate, initial, Nastase a depus o cerere la conducerea Penitenciarului Jilava, in care a anuntat ca doreste sa munceasca pe durata perioadei de detentie, mai precis sa realizeze „o lucrare stiintifica”.
Ulterior, cererea fostului premier a fost aprobata, iar acestuia i s-a pus in vedere ca poate lucra intre opt si zece ore pe zi, avand obligatoriu doua zile libere pe saptamana.
Potrivit acelorasi surse, lui Nastase i-a luat aproximativ o luna si jumatate sa scrie cartea, timp in care a lucrat efectiv 30 de zile.
„Pentru doua zile de munca, un detinut castiga o reducere de pedeapsa de trei zile. Ca urmare, pentru 30 de zile lucrate, un detinut obtine o reducere de pedeapsa de 45 de zile„, a precizat, pentru Mediafax, purtatorulul de cuvant al ANP, Georgiana Gherman.
Lucrarea stiintifica a lui Adrian Nastase s-a materializat printr-o carte, intitulata „Romania la UE in contextul reglementarilor interne si europene”, care a fost ulterior publicata de o editura acreditata pe langa Consiliul National al Cercetarii Stiintifice din Invatamantul Superior.
Adrian Nastase ar putea fi pus in libertate inainte de termen, dupa ce Comisia de eliberari conditionate de la Penitenciarul Jilava a dat aviz pozitiv, constatand ca s-a implinit termenul la care poate fi eliberat.
Decizia finala de eliberare inainte de termen din penitenciar in cazul lui Adrian Nastase va fi luata de catre un complet de judecata.
Adrian Nastase a fost condamnat defintiv la 2 ani de inchisoare cu executare pentru coruptie in iunie 2012, insa, potrivit prevederilor, o persoana de peste 60 de ani poate fi eliberata dupa executarea unei treimi din sentinta.
Judecatoria Sectorului 4 a stabilit pentru 12 februarie discutarea solicitarii de eliberare conditionata din inchisoare a fostului premier Adrian Nastase, insa avocatul fostului premier au depus cererea de preschimbare a termenului de judecata, deoarece, daca dosarul se va discuta in luna februarie, atunci nu s-ar mai tine cont de toate zilele castigate de Adrian Nastase ca urmare a prestarii unei activitati intelectuale in penitenciar si ar fi pierdute si cele sapte zile, cat a stat internat in spital.
Nastase ar putea fi eliberat dupa executarea a 8 luni din cei 2 ani de condamnare
Avocatul Ion Cazacu a confirmat avizul pozitiv dat de Comisia Penitenciarelor pentru eliberarea inainte de termen a fostului premier Adrian Nastase, intr-o interventie la Romania TV, noteaza Agerpres.
”Ne asteptam la acest lucru pentru ca este o procedura in conformitate cu legea. Comisia respectiva a luat in discutie situatia lui Adrian Nastase si a apreciat ca s-a implinit termenul la care ar putea fi eliberat, respectiv o treime din pedeapsa care i-a fost aplicata. Aceasta a avut in vedere si zilele castigate de Adrian Nastase odata cu acea spitalizare si in al doilea rand prin activitatile prestate in penitenciar si publicarea a trei carti.
Dupa opinia mea, procedura este obisnuita si normala. Judecatorii sunt cei care vor dispune sau nu eliberarea. Dosarul a plecat spre judecatorie, vom fi citati si vom sustine avizul favorabil al Comisiei. (…) Apreciez ca spre sfarsitul lui ianuarie s-ar putea sa fie aprobata propunerea Comisiei si Adrian Nastase sa fie in libertate”, a afirmat avocatul Ion Cazacu.
El a adaugat ca, daca instanta de judecata va da o decizie favorabila, Adrian Nastase ar iesi cu doua saptamani inainte de termenul prevazut de lege, respectiv la jumatatea lunii februarie.Avocatul a mai precizat ca daca hotararea instantei nu va fi favorabila, aceasta poate fi atacata cu recurs, ceea ce ar prelungi procedurile cu inca trei zile.
Activitatea lui Nastase in penitenciar: 3 carti scrise, seminarii si conferinte in fata detinutilor
Potrivit avocatilor lui Nastase, decizia favorabila pentru eliberarea inainte de termen are in vedere si faptul ca Adrian Nastase a scris mai multe carti din spatele gratiilor si a sustinut conferinte si seminarii in fata detinutilor, potrivit B1TV, citat de Evz.
Aceasta activitate intotdeauna a fost apreciata, activitatea intelectuala, spre deosebire de alte situatii, a fost apreciata in pentitenciar, fara a mai socoti ca a participat la diverse actvitati educative, tinand diverse cursuri si conferinte cu detinutii”, a precizat Lucian Bolcas, unul dintre avocatii lui Nastase
„In acest interval de timp de aproape 8 luni, dansul a scris 3 carti, si a si publicat doua dintre ele, si de asemenea activitatile pe care le-a desfasurat in cadrul penitenciarului prin sustinerea unor teme in fata celorlalte persoane aflate in executarea pedepsei, legate de legislatie, legate de alte aspecte”, a declarat si avocatul Ion Cazacu.
Adrian Nastase a fost condamnat defintiv la 2 ani de inchisoare cu executare pentru coruptie in iunie 2012, insa el ar putea fi liber dupa doar opt luni, potrivit prevederilor care spun ca o persoana de peste 60 de ani poate fi eliberata dupa executarea unei treimi din sentinta.
Avocatul lui Nastase, Ion Cazacu, declara la inceputul lunii decembrie ca , dupa calculele apararii, Comisia de eliberari conditionate a penitenciarului ar putea sa se intruneasca pentru discutarea situatiei lui Adrian Nastase in ianuarie 2013 si acesta ar putea fi eliberat conditionat pana la sfarsitul acelei luni.
„Vrem ca pana la sfarsitul lunii ianuarie sa fie acasa”, a adaugat avocatul.
Potrivit avocatului, Comisia de eliberari conditionate din penitenciarul unde este incarcerat Adrian Nastase nu trebuie sesizata in sensul analizarii perioadelor de detentie, aceasta fiind o functie pe care comisia o are. Cazacu a precizat ca aceasta comisie se va autosesiza atunci cand termenul pentru luarea in discutie a eliberarii conditionate a lui Nastase se va implini.
Avocatul a mai spus ca Adrian Nastase a desfasurat activitati intelectuale in penitenciar si nu a creat probleme, adaugand ca daca toate lucrurile decurg normal, Nastase ar putea fi liber, conform procedurilor, pana la sfarsitul lunii ianuarie 2013.
Cele 7 zile in care Nastase a stat in spital, dupa tentativa sa de sinucidere, deduse din perioada de detentie
In 2 decembrie, Curtea de Apel Bucuresti a decis ca cele sapte zile petrecute de Adrian Nastase in Spitalul Floreasca inainte de a fi incarcerat sa fie scazute din condamnarea la doi ani de inchisoare primita in dosarul „Trofeul calitatii”. Decizia era una definitiva.
„Eu am vrut sa ajung la morga, nu sa aman executarea pedepsei”, declarase Nastase pe 21 noiembrie la Curtea de Apel.
In 2 octombrie, Tribunalul Bucuresti a respins cererea fostului premier Adrian Nastase, el contestand decizia la Curtea de Apel Bucuresti. Magistratii Curtii de Apel Bucuresti i-au admis contestatia, decizia fiind definitiva. Astfel, Adrian Nastase va avea de executat cu sapte zile mai putin din pedeapsa de doi ani de inchisoare dispusa in dosarul „Trofeul calitatii”, fiind scazuta perioada din 20 pana in 26 iunie, cand a stat internat in Spitalul Floreasca dupa tentativa de sinucidere.
- In 20 iunie, Adrian Nastase a fost condamnat definitiv, de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie, la doi ani de inchisoare cu executare in dosarul „Trofeul calitatii”, in care a fost acuzat in legatura cu strangerea de fonduri pentru campania electorala din 2004, cand a candidat pentru Presedintie din partea PSD.