Sari direct la conținut

Adrian și-a făcut un card la o benzinărie, iar după jumătate de an s-a trezit că are de plătit o sumă uriașă: „Ceva care trebuia să-mi facă viața mai ușoară mi-a făcut viața un coșmar”

HotNews.ro
Adrian și-a făcut un card la o benzinărie, iar după jumătate de an s-a trezit că are de plătit o sumă uriașă: „Ceva care trebuia să-mi facă viața mai ușoară mi-a făcut viața un coșmar”
Imagine ilustrativă / Shutterstock

Numele a peste 20 de IFN-uri apar, doar în ultimul an, în dosare de înșelăciune, după ce sute de oameni s-au trezit cu credite pe care nu le-au încheiat, se arată într-o investigație realizată recent de site-ul Snoop. Au profitat de sistemele slabe de identificare ale instituțiilor nebancare și de legislația permisivă.

Adrian Marinescu (25 de ani) și-a făcut, în toamna lui 2021, un card de carburant la Rompetrol. Funcționa ca o linie de credit: îl folosea de fiecare dată când punea benzină, iar la finalul lunii primea o singură factură. „Am făcut asta ca să nu mai intru în benzinarie să achit. Ceva care trebuia să-mi facă viața mai ușoară mi-a făcut viața un coșmar”, spune tânărul pentru Snoop.

Ca să încheie un contract și să obțină cardul, Adrian a trimis pe mailul lui S., atunci angajat Rompetrol, copia buletinului și adeverința de salariu.

Șapte luni mai târziu, în primăvara lui 2022, Adrian a aflat că un executor judecătoresc urma să-i pună poprire pe cont pentru 9.431 de lei, conform documentului consultat de Snoop. Era suma pe care i-ar fi datorat-o unei instituții financiare nebancare (IFN) numită Terra Credit.

Rompetrol l-a informat că a avut loc un „incident de securitate”

La scurt timp, Adrian a primit de la Rompetrol o notificare despre un „incident de securitate” privind date cu caracter personal.

„A constat în utilizarea ilegală a documentelor personale ale unor clienți persoane fizice de către un fost angajat Rompetrol în scopul obținerii în folos personal de credite de la anumite instituții financiare nebancare”, se arată în notificarea ajunsă în posesia Snoop.

Compania l-a informat și că a luat mai multe decizii, printre care:

  • Concedierea angajatului S. și „încetarea accesului la datele personale ale clienților Rompetrol”;
  • Raportarea incidentului la Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP);
  • Sesizarea autorităților;
  • Sesizarea Băncii Naționale a României (BNR) despre cum IFN-urile acordă credite „fără respectarea reglementărilor privind cunoașterea clientelei”.

S., fostul angajat Rompetrol, a luat credite de la 11 IFN-uri, potrivit informațiilor de pe portalul instanțelor, iar în dosar sunt 41 de persoane vătămate, printre care și Adrian.

După furtul de identitate de la Rompetrol, s-a deschis un dosar penal pentru înșelăciune. Dosarul se află în camera preliminară a Judecătoriei din Ploiești.

Judecătoria Ploiești a precizat, după o solicitare a Snoop, că 54 de oameni au fost afectați în total și că valoarea creditelor este de peste 553.000 de lei.

Altă somație, alte șase credite

Între timp, la Adrian a mai ajuns o somație de la un alt executor judecătoresc pentru încă șase credite făcute de S. la un alt IFN, Viaconto. Împreună, cele două dosare de executare – de la Viaconto și Terra Credit – depășeau 20.000 de lei.

Ca să dea împrumuturi, ambele IFN-uri cer buletinul și un extras de cont bancar, să vadă că ai un venit constant, potrivit informațiilor de pe site-urile lor.

Fostul angajat al Rompetrol a luat creditele de la Viaconto în aceeași lună în care a primit pe e-mail buletinul lui Adrian, potrivit contractelor văzute de Snoop. Actele adiționale pentru noi împrumuturi au fost încheiate la doar câteva zile distanță între ele.

„Ei insistă că au făcut toate demersurile necesare pentru verificarea identității”, spune Adrian despre discuția avută cu reprezentanții IFN-ului.

Și din contractul cu Terra Credit, și din cele cu Viaconto lipsește semnătura lui Adrian.

„Avem proceduri pentru verificarea identității clienților în conformitate cu dispozițiile legale incidente acestui domeniu”, a răspuns Terra Credit la întrebările Snoop despre procedurile de verificare și despre semnătura electronică. Viaconto nu ne-a trimis un răspuns până la publicarea articolului.

Mai multe, pe Snoop.

INTERVIURILE HotNews.ro