Afacere cu circuit inchis
Pietele agroalimentare din Sibiu nu aduc niciun beneficiu bugetului local. Desi Primaria tine friiele Serviciului de Administrare al Pietelor, institutia nu se alege cu nimic de pe urma taxelor platite de micii comercianti. Totul se „recicleaza”.
In prezent, Sibiul se poate mindri cu cinci piete agroalimentare. Cibin, Rahova, Vasile Aaron, Obor, si cea de la teatru. Potrivit autoritatilor locale, Piata din Strand este lasata pe dinafara, in grija spaniolilor care au inchiriat-o pe o perioada de zece ani. Iar banii strinsi de pe urma celor care inchiriaza spatii in astfel de locuri nu sint folositi si in alte domenii.
Desi viceprimarul Eugen Mitea sustine ca pietele din Sibiu sint un cistig pentru Primarie, banii care provin din inchirierea tarabelor sau, mai nou, a intregului spatiu comercial ramin in casieria Serviciului Public de Administrare a Pietelor, de unde, citeodata, sint si reinvestiti.
Piata Cibin, in top
De departe, Piata Cibin este preferata Serviciului pentru Administrarea Pietelor. De la inceputul anului si pina aproape de sfirsitul lunii mai, comerciantii de pe malul Cibinului au adus in casieria serviciului nu mai putin de 704.676 lei. Daca restul pietelor din cartiere o duc binisor, cele mai mici sume au fost incasate de la comerciantii din spatele teatrului „Radu Stanca”.
In aproape sase luni de zile, Piata Teatru nu a reusit sa stringa decit 13.910 lei. Pe de alta parte, veniturile incasate de la cele cinci piete agroalimentare nu depasesc doua milioane de lei noi. „De la inceputul anului 2007 si pina in prezent.
Serviciul Public Administratia Pietelor a incasat din activitatea comerciantilor suma de 1.856.549 lei”, a precizat Daniela Costa, din cadrul Biroului de Presa al Primariei. La sfirsitul anului trecut, dupa plati si investitii, Serviciul Public Administratia Pietelor a ramas cu un „plus” de 243.347 lei.
Tarife
Costurile platite de cei care vor sa-si vinda marfa in piete nu difera prea mult de la o zona la alta. O masa in Piata Cibin costa 10 lei pe zi, la fel ca in Rahova sau in Vasile Aaron. Cei care inchiriaza standuri de legume si fructe sint nevoiti sa plateasca dublu, indiferent de zona in care se afla piata. Lucru care, de altfel, ii nemultumeste pe unii comercianti.
Iar pentru un stand de flori, comerciantii scot din buzunare 15 lei pe zi. Tarifele au fost stabilite in 2006, printr-o hotarire a Consiliului Local
Strict secret
Desi casieria Serviciului de Administrare Piete nu da pe dinafara, directorul serviciului, Teodor Birt, nu pare sa cistige prea mult de pe urma functiei pe care o ocupa. Birt a preferat sa pastreze tacerea in legatura cu salariul sau, desi acesta este public, la fel ca si Serviciul pe care il conduce.
Potrivit legii 154/1998, salariul unui inspector de specialitate de gradul I, cu studii superioare, variaza intre 503 si 935 de lei. Insa o ordonanta de urgenta stabileste ca, in cursul acestui an, salariile functionarilor publici din administratia locala se vor mari cu aproximativ 18 la suta. Cam atit cistiga seful pietelor.