Sari direct la conținut

Afacerea filmelor de 3,7 milioane de euro – echivalentul a 20% din imprumutul pe care TVR vrea sa-i contracteze de la banci pentru a-si sustine financiar activitatea

HotNews.ro

Seful TVR, Claudiu Saftoiu, este zilele acestea tinta unor dezvaluiri ca ar promova o afacere de 3,7 milioane de euro cu o firma fata de care Televiziunea publica are datorii istorice. Scandalul survine intr-un moment-cheie pentru aceasta institutie. Suma de 3,7 milioane echivaleaza cu aproximativ 20% din valoarea unui imprumut pe care TVR urmareste sa-l contracteze, prin licitatie, pentru “finantarea activitatilor care tin de obiectul de activitate al SRTV”. Pentru acest imprumut, TVR a lansat, la mijlocul lunii februarie, o licitatie in care bancile interesate sa imprumute aceasta institutie, confruntata cu serioase probleme financiare, pot depune oferte pana pe 27 februarie.

  • Luni, Adevarul a scris despre faptul ca presedintele-director general al TVR, Claudiu  Saftoiu, “a angajat institutia intr-o afacere pentru care nu a organizat licitatie si nu a avut girul Consiliului de Administratie. Este vorba despre o intelegere cu o firma germana, Prorom, fata de care TVR are datorii istorice de peste doua milioane de euro. Intelegerea citata de Adevarul face referire la reesalonarea datoriilor, conditionata cu incheierea unui nou contract in valoare de 3,7 milioane de euro pentru achizitionarea de filme si seriale. In conditiile in care pentru astfel de angajamente de plata e nevoie de acordul CA, mai multi membri ai Consiliului acuza “lucruri foarte grave”, in timp ce Satfoiu, citat de ziarul mentionat, spune ca este vorba de presiuni si ca nu este vorba despre un contract, ci de un precontract, fara sa nege, insa, ca documentul respectiv poate avea consecinte juridice. Citeste mai mult pe Adevarul. Despre caz a scris initial, vineri, Evenimentul Zilei.

Cazul TVR-Prorom intervine intr-o perioada in care Televiziunea publica se confrunta cu serioase probleme financiare, fiind nevoita sa apeleze la un proces de restructurare soldat pana acum cu reducerea numarului de angajati de la peste 3.300 in august 2012 la sub 2.500, cu reesalonarea pe sapte ani a datoriilor fiscale, cu inchiderea a doua canale si cu blocarea productiei proprii, cu exceptia stirilor, de la mijlocul anului trecut.

Licitatie pentru un imprumut de 77-90,5 milioane lei

La mijlocul acestei luni, TVR a initiat o licitatie prin care incearca obtinerea unui imprumut bancar pentru “finantarea activitatilor care tin de obiectul de activitate al SRTv. In documentatia aferenta licitatiei, TVR mentioneaza printre masurile de redresare a institutiei: “au avut si au loc negocieri si cu furnizorii interni si externi ai SRTv si s-au obtinut acorduri de reesalonare a datoriilor comerciale cu acestia”.

In aceeasi documentatie, TVR noteaza ca, in prima jumatate a anului trecut, a inregistrat o pierdere de 81.810.241 lei. La sfarsitul anului, CA al TVR aproba un raport potrivit caruia nivelul total al pierderilor a fost “stabilizat” la 595,2 milioane de lei. Tot atunci, Claudiu Saftoiu anunta intentia ca TVR sa acceseze un imprumut de 15-20 milioane de euro.

In cadrul licitatiei lansate la mijlocul lunii in curs, TVR urmareste sa contracteze “un imprumut bancar cu valoare cuprinsa intre 77 si 90,5 milioane RON”, pe o perioada de 60 de luni, pentru finantarea activitatilor curente. Termenii finantarii sunt:

  • o linie de credit – 14 milioane de lei, pentru “finantarea activitatilor care tin de obiectul de activitate al SRTV
  • un imprumut la termen – 34,5 milioane lei – pentru refinantari datorii bancare, comerciale, plati salarii compensatorii
  • un imprumut la termen – 42 milioane de lei, pentru refinantari datorii bancare, comerciale, salarii compensatorii.

Termenul limita pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare este 27 februarie.

Drept garantie, TVR ofera banii rezultati din “incasari din contractele de mandate pentru colectarea taxei TV”. In documentatia aferenta licitatiei, Televiziunea publica mentioneaza printre cauzele situatiei economice “dificile”: scaderea numarului de platitori ai taxei, neindexarea taxei TV cu inflatia si alte cauze ce au dus la scaderea veniturilor, evolutia crescatoare a cheltuielilor, exploatarea nesustenabila a infrastructurii institutiei.

Printre masurile de redresare prezentate in aceeasi documentatie este mentionata, pe langa restructurarea personalului si reducerea numarului de canale, reducerea costurilor – inclusiv reesalonarea datoriilor comerciale si fiscale. Documentatia mentioneaza, intre altele: “In Decembrie 2012 s-a obtinut de la ANAF acordul pentru esalonarea la plata a obligatiilor fiscale ale SRTv pe o perioada de sapte ani. Au avut si au loc negocieri si cu furnizorii interni si externi ai SRTv si s-au obtinut acorduri de reesalonare a datoriilor comerciale cu acestia.”

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro