Afacerile secrete ale finantistilor Deca
Sotii Deca nu s-au pus de acord in ceea ce priveste bunurile pe care le detin * intre declaratiile de avere ale sotilor Ilie Deca, director general al Directiei Finantelor Publice Braila, si Geta Deca, referent in cadrul aceleasi institutii, exista inadvertente crase * desi sint functionari publici si sustin ca au salarii medii, sotii Deca detin 3 apartamente, 3 terenuri, au depozite in valuta si
in lei, insa n-au masina * abia luna trecuta, cei doi si-au reformulat declaratiile, asa incit toate mentiunile sa coincida, insa acestea nu au fost facute publice * sotii Deca au dobindit mai multe terenuri, intre care unul chiar de la institutia Finantelor, care intrase in proprietatea statului, desi fusese inchiriat, de catre ultimul proprietar, unei societati comerciale * un alt teren pe
care, acum, familia Deca isi inalta o vila a fost cumparat de la o societate comerciala, care, surprinzator, a obtinut inlesniri la plata datoriilor catre stat * Ilie Deca foloseste un autoturism pe care nu l-a mentionat in declaratia de avere, din simplul motiv ca este al societatii celor doi fii ai sai * de altfel, sotia unuia dintre baietii lui Deca lucreaza tot la Finante, iar celalalt fiu –
care va fi cununat, in iulie, de controversatul om de afaceri Mihai Danut – a lucrat si el la Finante, insa, acum, este asociat la doua firme, ca si fratele sau *.
.
Surprinzator, sotii Deca sint descoperiti taman in declaratiile de avere, publicate pe site-ul ministerului de resort al institutiei la care lucreaza Ilie Deca – director general al Directiei Finantelor Publice Braila, si Geta Deca – referent.
La fel de surprinzator este si modul prin care au intrat in posesia mai multor bunuri, intre care doua terenuri intravilane, un teren agricol si trei apartamente.
Desi declaratiile de avere ale celor doi nu sint pe acelasi calapod, cel putin acelea publicate la mijlocul si sfirsitul lui 2003 si inceputul anului in curs, pusi fata in fata, sotii Deca au recunoscut ca, desi au salarii „de bugetari”, detin trei apartamente, trei terenuri, acum isi construiesc o vila, ba chiar au dobindit unul dintre terenuri de la stat, respectiv de la institutia la care
lucreaza. Nu-i un secret nici faptul ca fiii celor doi, Daniel Dumitru Deca – a carui sotie lucreaza tot la Finante – si Marius Christian Deca, au afaceri cu state vechi in Braila, iar Marius Christian, care a lucrat, pina anul trecut, la Finante, se va casatori la sfirsitul lunii iulie si nas il va avea chiar pe controversatul om de afaceri Mihai Danut.
.
Declaratii de avere derutante.
.
La data de 14.05.2003, conform Ministerului Finantelor Publice, Ilie Deca detinea un teren agricol, din 2002, in suprafata de 85.000 mp, cu o valoare de impozitare de 935.000 lei, un teren intravilan, din 2001, in suprafata de 434 mp, in valoare de 127.237.265 lei, trei apartamente, din 1990, 2001 si 2002, in suprafata totala de 214 mp si cu valoare de impozitare de 1.298.373.
460 lei, depozite a caror valoare depasea echivalentul a 10.000 euro, dar si creante a caror valoare depasea echivalentul a 10.000 euro. La data de 16.05.2003, insa, Geta Deca nu declarase ca ar detine un teren agricol, iar terenul intravilan, in suprafata de 434 mp, avea, in declaratia ei de avere, valoarea de impozitare de 61.000.000 lei, nu de 127 milioane, asa cum declarase Ilie Deca.
O alta inadvertenta se refera la creantele celor doi. Daca Ilie Deca avea atit depozite, cit si creante, Geta Deca n-avea decit depozite, insa a mentionat ca ar avea „obligatii cu o valoare ce depaseste echivalentul a 10.000 euro”.
Ambii precizasera ca „apartamentul in suprafata de 91,16 mp este achizitionat in asociere cu familia fiului Daniel Deca – cu un credit in valuta pe 10 ani -, unde locuieste. In cele trei apartamente, este 1 garsoniera de 46 mp, pentru celalalt fiu (n.r. – Marius Christian)”. La data de 16.12.
2003, Ilie Deca a revenit asupra declaratiei de avere, adaugind un teren intravilan de 336 mp, dobindit in 2003, care, impreuna cu primul teren, ridica valoarea de impozitare la 527.237.265 lei. De aceasta data, Ilie Deca nu mai avea depozite mai mari de 10.000 euro, insa avea in continuare creante. O situatie asemanatoare a raportat si Geta Deca, la 7.01.
2004, insa tot nu a declarat terenul agricol de 85.000 mp, evidentiat cu o valoare de impozitare de 935.000 lei.
In ciuda mentiunilor facute de sotii Deca, in declaratiile de avere ale familiilor fiilor lor, nu sint evidentiate imobilele respective. La data de 30.06.2003, inainte de a pleca din Finante, Marius Christian Deca nu detinea decit un autoturism „Opel Omega”, din 1995. La data de 19.05.
2003, Minodora Nicoleta Deca – sotia lui Daniel Deca -, inspector de specialitate la Finante, a dat o declaratie de avere „alba”, fara nici o insemnare.
Despre toate aceste inadvertente, am cerut lamuriri chiar de la Ilie Deca. Acesta a exclamat: „Pai, eu stiu ce scrie nevasta-mea?! Si doar a avut modelul de la mine! Terenul agricol nu-i mostenit de mine, este cumparat, doar si ea este proprietareasa, nu stiu de ce nu l-a trecut”, dupa care si-a chemat sotia. Intrebat daca 935.000 lei nu-i un pret cam mic pentru un teren agricol de 85.
000 mp, Ilie Deca a replicat: „Nu-i putin, documentati dvs ca trebuia mai mult”. Sotii Deca ne-au pus la dispozitie alte declaratii de avere, datate pe 10, respectiv 24.05.2004.
Conform acestor ultime documente, care n-au fost, insa, introduse in baza de date a Ministerului Finantelor, Ilie Deca detine un teren agricol, acelasi din 2002, doua terenuri intravilane, de aceasta data, evidentiate prin valoarea impozitului, de 2.274.720 lei, trei apartamente, cu o valoare de impozitare de 1.507.932.153 lei, mai mare cu aproximativ 300 milioane decit in declaratiile precedente.
In aceeasi declaratie, Ilie Deca a mai aratat ca are certificate de trezorerie, in suma de 543.000.000 lei, si cont curent-persoana fizica, de 1.736 USD, insa si obligatii de 1.100.000.000 lei – ce „reprezinta imobil (casa de locuit) in constructie” – si de 4.492 USD, credite pe termen lung, pentru cumpararea/construirea de locuinte.
Aceeasi situatie se intilneste si in declaratia Getei Deca, data la 24.05.2004, mai putin mentiunea privind imobilele achizitionate pentru cei doi fii. „Sint proprietatea noastra, le-am cumparat pentru cei doi fii, insa noi sintem proprietari”, a aratat Ilie Deca, fara a putea, insa, sa explice omisiunea mentiunii din declaratia sotiei.
Surprinzator, in nici una dintre declaratiile lor, sotii Deca n-au precizat ca ar avea vreun autoturism, desi, se stie, Ilie Deca foloseste o masina marca „Kia”, cu nr. BR-06-AAA. „Masina este a firmei!”, ne-a explicat scurt Ilie Deca. „Care firma?”, am intrebat, iar Deca a continuat pe acelasi ton: „«Danchris»”.
Asa am aflat ca Daniel Dumitru si Marius Christian sint asociati la SC „Danchris” SRL. Conform Oficiului National al Registrului Comertului, cei doi mai sint asociati la cite o firma.
.
Tranzactii „pe muchie de cutit”.
.
Mergind pe firul declaratiilor sotilor Deca, am aflat ca, in 2001, Geta Deca a dobindit terenul intravilan, in suprafata de 434 mp, chiar de la Directia de Finante. Terenul, situat pe Str. Marului, nr. 2, pe care este amplasata o constructie declarata demolabila, a intrat in proprietatea statului, fiindca nu existau mostenitori ai acestuia.
„Era succesiune vacanta, iar terenul a intrat in proprietatea Finantelor, adica a statului. Sotia mea a participat la licitatie si l-a cumparat. La licitatia aceea, a mai participat o doamna, Naziru, angajata tot la noi. Care-i problema? Exista proces-verbal de evaluare, s-a publicat… Terenul a fost scos la licitatie si dobindit de Geta Deca.
Se putea, atunci, prezenta orice salariat la licitatie”, a declarat Ilie Deca. Rugat sa prezinte dosarul tranzactiei respective, Ilie Deca s-a apucat de cautat prin biblioteca biroului sau, vadit mirat de solicitarea noastra. Cum, in citeva zeci de minute, n-a gasit nici un document, ne-a rugat sa-l pasuim pentru citeva zile.
Miercuri, Ilie Deca ne-a aratat un contract de vinzare-cumparare, incheiat intre conducerea Finantelor si sotii Deca. Pretul vinzarii terenului a fost stabilit la 61.000.000 lei, in baza unui raport de expertiza, orientativ. In acel document, cladirea era evaluata la 6 milioane, iar terenul, la 55 milioane de lei.
Ilie Deca nu ne-a putut prezenta, insa, procesul-verbal de evaluare, al comisiei de licitatie – singura indrituita sa stabileasca pretul de incepere a licitatiei – si nici copiile anunturilor date intr-o publicatie locala si una centrala, asa cum spunea legea. „Exista anunturi, trebuie sa existe… Nu mai stiu”, a adaugat Deca, incercind sa amine din nou „proba cu acte”.
Spre surprinderea noastra, conform Registrului Comertului, la adresa Marului, nr. 2, figureaza o societate comerciala: SC „Selena Bar” SRL. Cum Ilie Deca n-a putut sa explice aceasta situatie, am incercat sa aflam mai multe despre legatura dintre terenul lui Deca si SC „Selena Bar” SRL.
Aceasta firma, cu numar de ordine la Registrul Comertului J9/353/1991, este in functiune si are Codul Unic de Inregistrare (CUI) 4586906, iar ultima actualizare a datelor s-a efectuat la 21.01.2004, adica anterior intrarii terenului in proprietatea sotilor Deca. In fapt, aceasta firma nu functioneaza, fiindca terenul si spatiul au fost ingradite si incuiate de catre noul proprietar.
Unic asociat al SC „Selena Bar” SRL este Georgeta Talaba, nascuta in 1967, in Galati, cu domiciliul in Braila, pe Str. Milcovului. Prin serviciul de informatii al „Romtelecom”, am reusit s-o contactam pe Georgeta Talaba. Aceasta ne-a confirmat existenta „Selena Bar”, in spatiul de pe Marului, nr. 2, insa ne-a spus ca-i este frica sa vorbeasca.
Sotul sau, Nicu Talaba, ne-a explicat legatura dintre firma „Selena” si terenul dobindit de familia Deca: „Noi avem contract de inchiriere, pentru o perioada nedeterminata, incheiat cu ultimul proprietar, o batrina, insa seful de la Finante… Nici macar nu ne-a bagat in seama.
Noi am inmormintat-o pe batrina, ne-am ocupat de tot, am intretinut spatiul acela, care, in viziunea domnului de la Finante, este demolabil. Ce sa mai spun?! N-am avut nici un cuvint de spus!”.
Intrebat daca, pe Marului, nr. 2, a functionat vreodata vreo firma, Ilie Deca a negat vehement.
Conform declaratiei unui specialist in domeniu, notar public, „dobinditorul bunului era obligat, prin lege, sa respecte contractul de inchiriere, iar daca avea intentia sa vinda bunul – grevat de sarcina chiriei -, trebuia, era obligat sa negocieze in primul rind cu titularul contractului de chirie, respectiv chiriasul”.
Fata de pretul stabilit pentru suprafata existenta pe Str. Marului, nr. 2 – 61.000.000 lei -, notarul public a mentionat: „Pe Str. Marului, este zona 2. Daca, acolo, exista si o constructie demolabila, la o suprafata de 434 mp in total, daca acea constructie este de aproximativ 100 mp, pretul de circulatie, valabil din 2002 incoace, este intre 300 milioane si 450 milioane de lei.
Acestea sint preturi orientative. Pretul de vinzare nu poate fi, insa, in anumite cazuri, mai mic decit minimul zonei, in cazul de fata, 300 de milioane.
Exista, insa, situatii exceptie, cind pretul poate fi mai mic – la contracte intre parinti si copii, de donatie, de regula -, insa pretul la care taxam ramine tot minimul zonei, asa incit e posibil ca taxa notariala sa fie mai mare decit pretul tranzactiei”.
Pe al doilea teren intravilan, detinut de familia Deca, dobindit in 2003, se ridica o casa cu etaj. Situat pe Str. Stefan cel Mare, nr. 90, in suprafata de 336 mp, terenul a apartinut familiei Alexandru si Nina Mustata si a fost vindut cu 400.000.000 lei, conform actului aratat de Ilie Deca. Pretul de circulatie al acestui teren, precizat de notarul public, este intre 288 si 432 milioane de lei.
Intrebat daca Alexandru Mustata, fostul proprietar, detine vreo firma care sa fi obtinut facilitati de la Finante, Ilie Deca a declarat: „Terenul a fost dobindit de la o persoana fizica, care… poate avea o societate comerciala, «Com Alma», parca, uitati actul de vinzare-cumparare, terenul e pe Stefan cel Mare, avem si o autorizatie de constructie, acolo.
Nu are nici o legatura faptul ca firma respectiva a beneficiat de o reesalonare la plata datoriilor catre stat, nici nu stiu, chiar am sa verific. Dar, ce, e singura societate care a beneficiat?! Pe Vali sau… Alexandru Mustata, mi l-a recomandat colegul meu, Picus, care lucreaza tot aici, Mustata fiind finul lui.
Asta a vindut fiindca isi cumparase deja o casa, iar pe teren, erau facute sapaturi, chiar pe marginea casei vecinului. Noi l-am cumparat ca teren, cu 400 de milioane”.
Accesind site-ul Finantelor, am aflat ca exista o anume Nina Mustata – care detine o casa, in indiviziune -, angajata chiar la directia condusa de Ilie Deca, insa, cind i-am solicitat sa ne explice daca exista vreo legatura intre persoana de la care a cumparat cel de-al doilea teren si angajata sa, Deca s-a revoltat: „Ce-i cu asta?! Nu stiu. Si daca ar fi vreo legatura, care-i problema?! Nu stiu.
Nu cred!”. In conditiile in care cele doua terenuri au fost achizitionate cu 461.000.000 lei, iar in declaratiile de avere, valoarea de impozitare a acestora ajunge la 527 milioane, se pare ca s-a incercat restabilirea valorii unuia dintre acestea.
Conform Registrului Comertului, Alexandru Mustata este asociat la „Com Alma” SRL, cu CUI 2254307. Firma, la care mai sint asociati Bucur (Mustata) Magdalena, Cotet (Mustata) Elena, Englezu (Mustata) Georgeta si Mustata Al. Costica, a fost inregistrata in 1991, iar conform Ministerului Finantelor Publice, in 1999, a inregistrat profit de 500.040.000 lei, in 2000 – 2.608.264.000 lei, in 2001 – 1.
971.640.000 lei, iar in 2002 – 1.377.357.000 lei. Cu toate acestea, „Com Alma” a inregistrat obligatii restante catre somaj, de 8,8 milioane de lei, catre asigurarile sociale de sanatate, de 47,8 milioane, si catre asigurarile de sanatate, de 15,49 milioane, motiv pentru care s-a inceput executarea silita.
Conform site-ului Ministerului Finantelor Publice, si la capitolul „obligatii restante catre bugetul de stat”, respectiv Finante, „Com Alma” a inregistrat obligatii restante, insa a beneficiat de „inlesniri la plata”, pentru o datorie de 1.479.085.834 lei.
.
Legaturi periculoase.
.
Datorii au si firmele fiilor lui Deca. Marius Christian I. Deca este asociat unic la „Rosal Ecologic & Recycling System” SRL, cu CUI 13969250, care, in 2002, a inregistrat un profit net de 20.000 lei (sic!).
Firma a inregistrat datorii mici, atit catre bugetul de stat – 35 milioane -, cit si catre asigurarile sociale – 10,3 milioane, somaj – 1,35 milioane, si asigurarile de sanatate – 4 milioane, motiv pentru care s-a inceput executarea silita. La „Romconsulting” SRL, cu CUI 13507979, care n-a depus bilanturi, Daniel Dumitru I. Deca detine 33,3%, iar Mariana I. Dumitrascu – 33,3%.
Daniel Deca este si el administrator, de la 1.11.2000, alaturi de Circiumaru (Purnavel) Maria si Mariana Dumitrascu. „Romconsulting” a inregistrat, de asemenea, datorii la bugetul de stat, in suma de 278 milioane, si s-a inceput executarea silita. La SC „Danchris” SRL, cu CUI 9091096, care a inregistrat, in 2002, o pierdere neta de 82.280.
000 lei, detin actiuni, in parti egale, cei doi frati Deca, amindoi fiind administratori – Daniel, din 1996, de la virsta de 18 ani, iar Marius Christian, din 1998, de la 19 ani. Masina firmei „Danchris”, „Kia” nr. BR-06-AAA, este folosita de Ilie Deca. „Masina… De ce s-o declar? Este masina fiilor.
Si ce-i cu asta?”, a replicat Ilie Deca, atunci cind a fost intrebat ce spune legea, in cazul functionarilor publici care folosesc anumite bunuri.
In acelasi context, Ilie Deca a recunoscut ca fiul sau Marius Christian are o relatie de prietenie cu Mihai Danut. „Exista o relatie de prietenie, n-are voie sa-l cunune?! Pe 31 iulie, va fi nunta, am facut invitatiile, uitati-va! Pe mine, la nunta de argint, m-a cununat procurorul Simpetru, care a fost la PNA. Ce? Trebuia sa ma cunune Reagan?! Pe mine m-a verificat si PNA-ul, pentru esalonari…
Nu da Deca nici o esalonare”, a conchis seful Finantelor, nu inainte de a ne confirma ca „firmele lui Mihai Danut au datorii”, iar institutia Finantelor tocmai a primit, de la centru, indicatii de a verifica activitatea acestora. Vom reveni