Sari direct la conținut

AFP: Valea miniera din Carpati care nu vrea sa moara

HotNews.ro

AFP publica un amplu material in care este prezentata situatia disperata a locuitorilor din Petrila: „Suntem deja valea lacrimilor, nu vrem sa devina valea moarta”, a declarat un locuitor. La poalele Carpatilor, orasul Petrila traieste cu teama ca intr-o zi va fi anuntata inchiderea minei de carbuni.

Petrila, fara mina de carbuni, cea mai veche din Romania cu 153 de ani de activitate, ar fi ca Bordeaux fara podgorii sau ca Silicon Valley fara companiile de software.

Cu toate acestea, ca si alte mine din Europa, Petrila este condamnata ca in 2015 sa-si inchida portile. Demolarea este deja in curs de desfasurare.

Daca in Spania saptamanile trecute am asistat la o revolta a minerilor, in Petrila oamenii sunt resemnati si isi accepta soarta in mare parte si pentru ca protestele violente la care au luat parte minerii in 1990 au adus o reputatie proasta zonei.

Ion Iliescu un fost membru al sistemului comunist, a devenit primul lider al Romaniei de dupa dictatura. El a adus mii de mineri din Valea Jiului pentru a pune capat protestelor intelectualilor si a studentilor din Bucuresti.

„Multi mineri au fost manipulati. Nu toata lumea a participat la manifestatie dar toti am fost stigmatizati” sustin mai multi mineri pentru AFP.

Petrila plateste de asemenea tribut pentru declinul economic care a inceput acum 20 de ani in Romania.

De la 4.000 de mineri in 1988 acum nu sunt mai multi de 688. De-a lungul vaii, numarul minerilor a scazut de la 50.000 la 7.600, sustine Constantin Jujan directorul unei mine.

„In 1997 a fost un mare val de disponibilizari iar oamenii au primit despagubiri. Lipsa lor de experienta in domeniul afacerilor sau lipsa de experienta cu o suma asa mare de bani i-a determinat pe multi sa clacheze si sa piarda banii iar apoi sa ramana in datorii, fara case, fara nimic” a declarat Elena Chelba, fiica si sotie de miner.

Astazi rata reala a somajului depaseste 40%, iar abundenta de magazine ce ofera haine sau jucarii la mana a doua demonstreaza lipsa de bani a famililor ce au ales sa ramana in Petrila. Emigrarea pare a fi ultima solutie.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro