Agenda ONU pentru dezvoltare pe urmatorii 15 ani, criticata de ONG-uri
Agenda ambitioasa de dezvoltare a Natiunilor Unite post-2015 este controversata inainte de a se ajunge la dezbaterile oficiale, care vor avea loc in septembrie. O coalitie globala de organizatii ale societatii civile, sub denumireaUnited Nations Major Groupsavertizeaza ca agendei, care este axata pe 17 Obiective de Dezvoltare Durabila, ii lipsesc efectul rapid, o strategie de implementare clara si posibilitatea de cuantificare, potrivit unui articol publicat de International Press Agency.
Savio Carvalho, reprezentantul Amnesty International (care este parte din coalitie) a declarat pentru agentia citata ca agenda de dezvoltare post-2015 a devenit un text idealist care nu prevede mecanisme independente prin care oamenii sa poata trage la raspundere guvernele pentru implementarea obiectoivelor.
„Tarile pot sa scape, in cazul in care nu fac absolut nimic in directia atingerii obiectivelor. Ne-ar placea sa existe prevederi prin care sa fie stabilite prioritati nationale in conformitate cu principiile drepturilor omului si standarde, astfel incat sa nu ne aflam tot in acelasi punct, in 2030”, a adaugat acesta.
Cele 17 Obiective de Dezvoltare Durabila, care urmeaza sa fie aprobate de peste 150 de lideri politici la summitul ONU din septembrie, acopera o arie larga de teme socio-economice, incluzand saracia, foametea, egalitatea de gen, dezvolotarea durabila, ocuparea, educatia de calitate, guvernanta globala, drepturile omului, schimbarile climatice si energia sustenabila.