Sari direct la conținut

Ai 1.000 de lei și vrei să-i plasezi la risc scăzut în titluri de stat ori depozite bancare? Cum arată ofertele actuale, având în vedere inflația prognozată de BNR

HotNews.ro
Portofel cu bani, Foto: GRAZVYDAS J / Panthermedia / Profimedia
Portofel cu bani, Foto: GRAZVYDAS J / Panthermedia / Profimedia

O idee bună este să economisești, mai ales în această perioadă: acum fiind disponibile titlurile de stat Tezaur (până pe 7 iunie) și depozitele bancare. Având în vedere că reprezentanții Statului, inclusiv ministrul de Finanțe Marcel Boloș, au anunțat că de anul viitor urmează noi măsuri fiscale, respectiv creșterea taxelor și impozitelor după alegeri, este bine să fii pregătit: să ai bani puși deoparte.

Salariile bugetarilor au crescut, inclusiv zilele trecute, iar cum asta se va reflecta într-o cerere mai mare din import, deficit bugetar și comercial mai mare, trebuie să fim pregătiți pentru o posibilă creștere a inflației.

În plus, să nu uităm că de la 1 iulie cresc iar accizele la benzină și motorină. Camioanele care aduc mâncarea la supermarket consumă combustibil, iar creșterea se va reflecta în prețuri.

Mai există și schema de plafonarea a adaosului comercial ce chinuie producătorii români și care nu se știe cât va mai fi prelungită.

BNR a actualizat prognoza de inflație. Astfel, dacă vrei să pui bani deoparte în titluri de stat ori în depozite bancare zilele astea, trebuie să o iei în considere pe cea aferentă trimestrului 2 din 2025, respectiv 3,6%, cu un interval de incertitudine de +/-2,3 puncte procentuale.

Așadar, la 1.000 de lei plasați pe un an ar trebui să obții cel puțin 36 lei pentru a bate inflația. Să luăm în considerare că cifra anunțată de BNR este doar o estimare. Nimeni nu știe viitorul.

*Acest text nu reprezintă o recomandare de investiții, ci prezintă ofertele din piață. Riscul este mai ridicat pentru alte clase de active (acțiuni, obligațiuni corporative etc.). În plus, pentru acele tipuri de investiții cu risc mai mare trebuie să studiezi înainte, să înțelegi cum funcționează piețele, inclusiv în ceea ce privește fondurile de investiții.

Ce dobânzi oferă Statul și băncile zilele astea

Cele mai bune oferte la bănci, la 1.000 de lei puși deoparte, sunt de 5,7 – 6,85% pentru un an, ceea ce se traduce într-un câștig real de 51,7 – 61,5 lei, după plata impozitului pe venit și a comisioanelor.

La titlurile de stat nu există taxare și comisioane. Tezaur de mai-iunie pe un an are o dobândă de 6%, ceea ce înseamnă un câștig de 60 lei.

În ceea ce privește ofertele pe 3 ani, băncile oferă între 5,25 – 6%, reprezentând între 55 – 162 lei cumulat pe toată perioada (la fel, după plata impozitului și comisioanelor). Sumele sunt fără capitalizarea dobânzii, altfel ar fi: 62,7 – 175,4 lei.

La Tezaur, Statul oferă 6,85%/an, ceea ce înseamnă 68,5 lei/an, adică 205,5 lei cumulat pe cei 3 ani.

*Ofertele băncilor la depozite au fost extrase din comparatorul Finzoom.ro

Urmează ca Ministerul Finanțelor să lanseze în această vară noi titluri Fidelis (cele care se tranzacționează la Bursa de Valori București) și vom vedea dobânzile la momentul respectiv. Cei familiarizați cu piața de capital preferă acele titluri pentru că pot subcrie direct din fața calculatorului sau prin aplicația brokerului din telefon. Acolo există sume minime de 5.000 lei și 1.000 euro. Singura excepție este pentru donatorii de sânge, unde plafonul este de 500 lei. Bineînțeles, cine vrea poate să cumpere Fidelis din edițiile anterioare, o poate face la prețul pieței. Unele dintre cele din anii trecuți au prețuri mai mici. De exemplu, R2512AE se vinde cu 95,3 euro/titlu, R2508AE cu 96,9 euro, R2410A cu 98,8 lei, ori R2503A cu 99,74 lei.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro