Sari direct la conținut

Ai avut PCR pozitiv până în iulie 2020 și nu te-ai vaccinat împotriva COVID-19? Participă la primul studiu din România care evaluează răspunsul imun celular

HotNews.ro
Dumitru Jardan in laborator, Foto: Hotnews
Dumitru Jardan in laborator, Foto: Hotnews

​Nivelul ridicat de anticorpi dobândiți în urmă vaccinării sau a trecerii prin COVID-19 indică, cel puțin pentru o perioadă, un grad de protecție confortabil. Dar sunt anticorpii suficienți pentru a oferi protecție pe termen lung față de virusul SARS-CoV-2? Ce se întâmplă după ce titrul de anticorpi începe să scadă? Care este rolul celulelor T în stabilirea răspunsului imun la COVID-19?

Pentru a răspunde la aceste întrebări, Sistemul Medical MedLife a lansat primul studiu randomizat din regiune care evaluează răspunsul imun celular împotriva COVID-19, oferit de celulele T.

Ce sunt celulele T?

Celulele sau limfocitele T fac parte din familia leucocitelor (globulele albe din sânge), acestea având un rol central în declanșarea răspunsului imun la o infecție virală. Atunci când un virus pătrunde într-o celulă, pe suprafața celulelor infectate încep să fie prezentate fragmente din proteinele virale. Astfel, celulele T sunt alertate și se activează, după care încep să distrugă celulele infectate din organism.

În ceea ce privește răspunsul limfocitelor T în raport cu infecția COVID-19, în acest moment nu este clar dacă nivelul anticorpilor se corelează cu nivelul de răspuns al celulelor T și nici nu știm care răspuns este mai important pentru a ne proteja de boală – anticorpii sau celulele T. Faptul că o persoană are anticorpi este, cu siguranță, un lucru bun. Întrebarea este: sunt suficienți doar anticorpii pentru a oferi protecție în fața virusului? Sau: după dispariția anticorpilor, celulele T pot să ofere protecție? Obiectivul nostru este să încercăm să răspundem la unele din aceste întrebări, analizând date provenite de la subiecți din România și să obținem informații relevante pentru țara noastră cu privire la răspunsul imun celular”, a explicat Dumitru Jardan, biolog în cadrul diviziei de cercetare MedLife.

Pentru a identifica posibile diferențe în ceea ce privește răspunsul imun celular, MedLife vizează analizarea datelor provenite de la 4 categorii de persoane. Înscrie-te și tu dacă ai peste 18 ani, locuiești în București, Brașov, Cluj sau Timișoara și dacă te încadrezi într-una din aceste categorii:

1. Ai avut un test RT-PCR pozitiv până în luna iulie 2020 și nu te-ai vaccinat încă împotriva COVID-19.

2. Ai avut un test RT-PCR pozitiv în perioada septembrie – decembrie 2020 și nu te-ai vaccinat încă împotriva COVID-19.

3. Nu știi să fi trecut prin boală până acum și nu te-ai vaccinat împotriva COVID-19.

4. Te-ai vaccinat împotriva COVID-19 și au trecut 2, respectiv 4 luni de la administrarea rapelului.

Înscrierile se fac pe baza completării chestionarului disponibil pe pagina www.medlife.ro/studiu-celule-t. Dacă te califici, beneficiezi de o serie de analize gratuite, printre care:

– hemoleucogramă complete

– CRP

– imunoglobulina A/G/M

– bateria completă de teste serologice pentru detectarea anticorpilor – IgM anti-Spike RBD, IgG anti-Spike RBD, IgG trimeric și IgG anti-Nucleocapsida.

De asemenea, persoanele care nu au certitudinea că au trecut prin boală și nici nu s-au vaccinat, așa-zișii martori negativi, vor fi testați și RT-PCR, pentru a exclude posibilitatea unei infecții curente în momentul desfășurării proiectului.

* Pentru celulele T, rezultatele se interpretează randomizat, nefiind comunicate individual.

Accesați www.medlife.ro/studiu-celule-t pentru înscrieri și mai multe detalii referitoare la primul studiu randomizat care urmărește imunitatea specifică, mediată celular, în cazul infecției cu virusul SARS-CoV-2.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII