Alegeri Parlamentare 2016: Incepe campania electorala. Peste 6500 de candidati incearca sa convinga alegatorii sa ii aleaga pe cele 466 locuri de parlamentar
- Redactia Hotnews
Vineri a inceput campania electorala pentru alegerile parlamentare din 11 decembrie, cand romanii vor merge la urne sa aleaga cei aproxmativ 466 de deputati si senatori – norma de reprezentare este de un deputat la 73.000 cetateni, respectiv un senator la 168.000. Votul va fi din nou pe liste de partid, revenindu-se la aceasta formula dupa sistemul de vot uninominal care a dat, in 2012, 588 de parlamentari.
- Vezi o HARTA INTERACTIVA cu candidatii de la principalele partide, pe fiecare judet
- Poti consulta toti candidatii din fiecare judet pe parlamentare2016.bec.ro.
Astfel, 6500 de candidati au la dispozitie 30 de zile sa ii convinga pe alegatori sa puna stampila pe partidul din care fac parte, insa regulile impuse de noua legislatie electorala nu mai permite multe dintre vechile obiceiuri de campanie.
Cheltuielile efectuate nu pot fi mai mari decat contributiile electorale depuse, atrage atentia Autoritatea Electorala Permanenta, in Ghidul pe care il pune la dispozitia competitorilor electorali, potrivit Mediafax.
Este interzisa distribuirea de materiale electorale, de la pixuri la galeti, precum si organizarea de spectacole, serbari, focuri de artificii.
Sunt interzise bannerele, mesh-urile, panourile publicitare mobile, steagurile publicitare, calcanele, ecranele publicitare, indicatoarele publicitare directionale, structurile de publicitate autoportante, mijloacele de publicitate, panourile publicitare, panourile publicitare mobile, proiectele publicitare speciale, publicitatea luminoasa, publicitate stradala (outdoor), precum si publicitate pe vehicule.
In plus, afisele vor fi mai mici decat cele din alte campanii – cel mult 500 mm o latura si 350 mm cealalta latura; afisele electorale prin care se convoaca o reuniune electorala trebuie sa aiba cel mult, 400 mm o latura si 250 mm cealalta latura si vor fi amplasate numai in locurile speciale pentru afisaj electoral stabilite prin dispozitie a primarului.
Sunt interzise afisele electorale care combina culori sau alte semne grafice, astfel incat sa evoce simbolurile nationale ale Romanie, potrivit sursei citate.
Candidatii au la dispozitie un buget maxim de 60 de salarii minime brute, adica 75000 lei, noteaza Mediafax.
Guvernul a propus AEP sa infiinteze 417 sectii de votare in strainatate, cu 123 mai multe decat la alegerile prezidentiale din 2014.
Guvernul va cheltui pentru organizarea alegerilor parlamentare 227,7 milioane lei, fondurile fiind prevazute in bugetele Ministerului Afacerilor Interne (MAI), Ministerului Afacerilor Externe (MAE), Autoritatii Electorale Permanente (AEP), Serviciului Roman de Telecomunicatii (STS), Institutului National de Statistica (INS).
O premiera pentru alegeri: va fi prima data cand activitatea in sectiile de votare va fi inregistrata audio-video, neintrerupt, dupa ora 21.00, de cand se inchid sectiile si pana ce toti membrii acestei parasesc localul, pentru a fi supravegheata numararea voturilor. Intregistrarea va fi facuta de operatorul de calculator, dintr-un punct fix.
O alta premiera – romanii din strainatate, care s-au inscris in registrul electoral si au optat in acest sens, pot vota prin corespondenta.
Potrivit Biroului Electoral Central, participa la alegerile parlamentare: PSD, PNL, UDMR, Uniunea Salvati Romania (USR), Alianta Liberalilor si Democratilor (ALDE), Partidul Romania Unita (PRU), Partidul Miscarea Populara (PMP), Alianta Noastra Romania (ANR), Partidul Socialist Roman (PSR), Partidul Romania Mare (PRM), plus candidatii independenti.