Sari direct la conținut

Alegerile europarlamentare, simultan cu referendumul pentru modificarea Constitutiei: avantaje, riscuri si costuri/ Exemple din alte tari si observatiile OSCE

HotNews.ro, EurActiv.ro

​Organizarea unui alt scrutin sau a unui referendum simultan cu alegerile europarlamentare a fost practicata in multe state UE in trecut, cu avantaje si dezavantaje. Participarea la vot a fost ridicata, insa „suprapunerile de acest tip risca estomparea subiectelor europene si complica aspectele tehnice ale alegerilor, precum liste multiple de votare, reguli de finantare a campaniei, reguli legate de mass-media” (potrivit raportului OSCE pe anterioarele alegeri europarlamentare, din 2009).

Cel mai puternic argument in favoarea suprapunerii alegerilor europene cu alte alegeri nationale sau un referendum este asigurarea unei prezenta ridicata la urne pentru europarlamentare. Acest lucru s-a intamplat, de exemplu, in Letonia si in Danemarca in 2009 (precedentul scrutin pentru PE), potrivit unui studiu publicat de Centre for European Policy Studies (CEPS) in 2009.

Documentul arata ca in sapte state UE au fost organizate alegeri locale odata cu cele europarlamentare, in Luxemburg – alegeri nationale iar in Danemarca a fost organizat un referendum pe un subiect foarte popular – modificarea regulilor de succesiune la tron. Impactul a fost „impresionant” asupra prezentei la vot pentru Parlamentul European: 59,54% procentaj in Danemarca. Si in Letonia suprapunerea unor alegeri nationale cu cele europaralamentare a condus la un procentaj remarcabil de alegatori prezenti la urne: 53,7%

Studiul CEPS, in original,poate fi consultat aici.

Un alt argument este legat de costurile organizarii alegerilor si, respectiv, referendumului.

Si in Romania exista un precedent: alegerile europarlamentare din anul 2007, imediat dupa aderarea la Uniunea Europeana, au fost desfasurate simultand cu un referendum initiat de Presedintele Traian Băsescu cu privire la votul uninominal.

Vezi mai multe informatii legate de scrutinul din 2007 – aici

Probleme si riscuri legate de suprapunerea unor procese electorale, remarcate de OSCE

Presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat luni, 13 ianuarie, in prima sedinta a USL din 2014, ca a fost decisa organizarea referendumului pentru modificarea Constitutiei simultan cu alegerile europarlamentare de la finalul lunii mai. „Nu cred ca estompam tema europarlamentarelor, ci dimpotriva o potentam”, a spus acesta. „Cred ca Bruxelles, Comisia Europeana, nu are ce obiectiuni majore sa opuna, si in practica europeana s-a mai intamplat, iar cele doua teme nu se oculteaza una pe cealalta”, a mai declarat Antonescu (Declaratiile integrale de la conferinta de luni – aici )

Observatiile OSCE (Organization for Security and Co-operation in Europe), in urma scrutinului europarlamentar din 2009, arata tocmai contrariul.

„Multe state membre au desfasurat alegeri locale, regionale sau nationale simultan cu alegerile pentru PE. Acest fapt poate avea avantajul cresterii prezentei la urne dar risca sa estompeze mizele campaniei si sa creasca tendinta de abordare a subiectelor nationale, punand in umbra temele europene. Asemenea suprapuneri complica aspectele tehnice, inclusiv necesitatea unor liste multiple de votanti, reguli de finantare a campaniei si reguli legate de mass-media”.

Citeste articolul integral – aici.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro