Alesii locali primesc pensii speciale, inainte de Sarbatori
¬Senatul a adoptat luni proiectul de lege privind acordarea de pensii speciale pentru primari, viceprimari, presedinti si vicepresedinti de consilii judetene. Proiectul a trecut cu 86 voturi „pentru” (erau necesare 84) si un vot „impotriva”, in conditiile in care cei peste 30 de senatori liberali au iesit din sala. Senatul este camera decizionala, proiectul fusese adoptat tacit de Camera Deputatilor.
Forma legii asa cum a trecut de Camera a fost modificat prin mai multe amendamente propuse de PSD direct in plen. Unul dintre acestea prevede ca alesii locali trebuie sa aiba cel putin un mandat pentru a beneficia, la implinirea varstei de pensionare, de pensia speciala, si nu doar doi ani in functie asa cum era prevazut initial.
De asemenea, s-a modificat textul initial al legii asa incat un ales local care a avut si o alta functie, spre exemplu cea de parlamentar, nu poate beneficia decat de una dintre aceste indemnizatii speciale, acestea neputand sa se cumuleze.
Ce amendamente au fost aduse:
Un prim amendament aprobat de plenul Senatului la proiectul de act normativ privind pensiile alesilor locali prevede modificarea articolului 32, indice 1, alineat (1), cu urmatorul cuprins: „primarii, viceprimarii, presedintii si vicepresedintii Consiliilor judetene, care indeplinesc conditiile varstei standard de pensionare esalonate, dupa caz, in anexele 5 si 6, din Legea 263/2010, privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificarile si completarile ulterioare, sau al varstei standard reduse in conformitate cu prevederile aceleiasi legi sau ale altor legi speciale au dreptul, la incetarea mandatului, la indemnizatie pentru limita de varsta daca nu sunt realesi pentru un nou mandat”.
Un alt amendament prevede ca „indemnizatia pentru limita de varsta se calculeaza proportional cu perioada de mandat efectiv exercitata, dar nu mai putin de un mandat de primar, viceprimar, presedinte si vicepresedinte al Consiliului judetean”.
Un al treilea amendament formulat de senatorul Denes si votat in plen prevede ca „primarii si viceprimarii, presedintii si vicepresedintii Consiliilor judetene care beneficiaza de indemnizatia pentru limita de varsta si care au ocupat pana la varsta de pensionare si alte functii pentru care este stabilita indemnizatia pentru limita de varsta prin alte acte normative au obligatia sa opteze pentru una dintre indemnizatii”.
De asemenea, printr-un alt amendament a fost modificat articolul 2 alineatul (1) al proiectului de lege, cu urmatorul cuprins: „de indemnizatia pentru limita de varsta prevazuta la articolul 32 indice 1, alineat 1, din Legea 393/2004 cu completarea adusa prin prezenta lege si in aceleasi conditii, beneficiaza si primarii, viceprimarii, presedintii si vicepresedintii ai Consiliilor judetene care au avut anterior intrarii in vigoare a prezentei legi calitatea de primar, viceprimar, presedinte si vicepresedinte al Consiliului judetean”.
La momentul in care senatorii liberali au anuntat ca parasesc sala de plen, cativa senatori au strigat catre acestia: „Dusmanii primarilor!”
Proiectul este semnat de 29 de deputati si senatori de la mai multe partide, majoritatea PSD si UDMR si, potrivit acesta, nu vor beneficia de pensie speciala primarii care au fost condamnati definitiv pentru coruptie.
Cuantumul indemnizatiei pentru limita de varsta de acorda in limita a trei mandate si de calculeaza ca produs al numarului lunilor de mandat cu 0,55 din indemnizatia bruta lunara, aceeasi formula de calcul ca si la parlamentari, indemnizatie care insa nu este identica la toti alesii locali, depinzand de marirea localitatii. Salariul unui primar variaza intre aproximativ 2000 lei pe luna la o comuna si circa 5000 lei cat ar avea primarul Capitalei.
Indemnizatia se cumuleaza cu orice tip de pensie stabilita in sistemul public de pensie si se suporta din bugetul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, se mai arata in proiect.
- Vezi aici parcursul legislativ si semnatarii
- Vezi aici textul proiectului de lege
- Vezi aici expunerea de motive
Proiectul a fost adoptat tacit de Camera Deputatilor in noiembrie.
Ca si in cazul parlamentarilor, initiatorii justifica aceasta nevoie prin faptul ca alesii nu pot desfasura alte activitati in timp ce ocupa respectivele functii si pentru a oferi „atractivitate” acestor functii.
„Multi dintre cei care au indeplinit sau indeplinesc functiile de primari, viceprimar, presedinte si vicepresedinte al consiliului judetean au plecat din sfera de activitate privata, renuntand la beneficii financiare mult mai consistente pentru a se pune in slujba comunitatilor locale” se arata in expunerea de motive.
„Pentru a corespunde asteptarilor societatii din Romania, de a avea persoane bine pregatite profesional si dedicate activitatii sferei publice, consideram ca este necesar ca pentru functiile ce fac obiectul prezentei initiative sa existe un sistem de indemnizatii care sa faca atractiva ocuparea functiilor de primar, viceprimar, presedinte si vicepresedinte al consiliului judetean” mai spun initiatorii.
Amintim ca pe 15 decembrie parlamentarii si-au adoptat pensii speciale.