Sari direct la conținut

Alexandra Smedoiu, PwC: ​ O persoana fizica care este asociat intr-un SRL va plati un impozit total de aproximativ 30%

HotNews.ro
Alexandra Smedoiu, Foto: Hotnews
Alexandra Smedoiu, Foto: Hotnews

„O persoana fizica care este asociat intr-un SRL va plati un impozit total de aproximativ 30%, adica: 16% pe profitul societatii si 16% pe venitul din dividend (16%+16%*0.84). Din 2017, impozitul pe dividende se va reduce la 5%. Atentie insa, pentru ca poate aparea obligativitatea platii contributiei de asigurari sociale de sanatate pentru veniturile din dividende, in anumite conditii. Scutirea de la impozitare a dividendelor in conditiile mentionate (10%, detinere de 1 an) se aplica doar veniturilor obtinute de persoane juridice, si este inspirata din legislatia Uniunii Europene”, a explicat vineri Alexandra Smedoiu, Director Consultanta fiscala in cadrul PwC Romania , intr-o discutie online cu cititorii HotNews.ro

.

Referitor la impozitul pe cladiri, din 2016, acesta se va diferentia in functie de utilizarea efectiva a spatiului si nu de scopul detinerii. De exemplu, spune directorul PwC, daca o persoana (fizica sau juridica) detine un apartament in scopul inchrierii sau vanzarii, pentru ca apartamentul este un spatiu de locuit (cu exceptia cazului in care se desfasoara activitatea unei firme acolo), bunul se considera rezidential. Prin urmare, se vor aplica regulile de la cladiri rezidentiale (0.08% – 0.2% la o valoare impozabila determinata). Acelasi principiu se aplica, spre exemplu, si persoanelor care detin blocuri de apartamente cu scopul de a le vinde. Se ia in considerare destinatia spatiului si nu intentia proprietarului sau tipul de venit obtinut.

Smedoiu a mai spus vineri ca, in cazul veniturilor din activitati independente (PFA), se aplica in continuare impozitul pe venit, fie la norma de venit (pentru anumite tipuri de activitati), fie in sistem real (venituri – cheltuieli deductibile). Cota de impozit este 16%. Contributiile de asigurari sociale si de sanatate se vor plati de asemenea, fie la nivelul venitului realizat, fie la nivelul celor 5 salarii medii brute (valoarea mai mica dintre cele doua). Pentru asigurarile sociale de sanatate veti putea obtine deducere de la impozitul pe venit (vor fi considerate cheltuieli deductibile la determinarea venitului impozabil).

Vezi aici toate raspunsurile date vineri de Alexandra Smedoiu in cadrul intalnirii online.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro