Sari direct la conținut

Alexandru Rafila: Trendul crescător al îmbolnăvirilor de gripă se va păstra în săptămânile următoare

HotNews.ro
Alexandru Rafila, Foto: AGERPRES
Alexandru Rafila, Foto: AGERPRES

Trendul crescător al îmbolnăvirilor de gripă se va păstra şi în săptămânile viitoare, afirmă Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie. El mai spune că acest lucru nu este unul neaşteptat, având în vedere acoperirea vaccinală scăzută.

„Acum observăm că este o creştere de la săptămână la săptămână atât a numărului de cazuri de viroze respiratorii, cât şi a numărului de cazuri de gripă care sunt confirmate din punct de vedere clinic. Acest trend sigur se va păstra săptămânile următoare. Vom vedea cât timp. Depinde şi de evoluţia vremii. Ceea ce trebuie să înţelegem este o evoluţie care nu este neaşteptată, având în vedere acoperirea vaccinală destul de redusă care se înregistrează în ţara noastră – doar 23-24% la persoanele cu vârsta peste 65 de ani, în condiţiile în care Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă o acoperire vaccinală de 75% a acestei categorii, care este luată ca şi indicator”, a declarat Alexandru Rafila, pentru Agerpres.

El a subliniat că, în acest context, sunt importante măsurile de protecţie individuală: „Să sperăm că nu vom avea un sezon gripal prelungit, dar, în principiu, toţi cei care nu sunt vaccinaţi sunt receptivi la a fi infectaţi de gripă şi atunci sunt importante măsurile de protecţie individuală – strănut, tuse, spălat pe mâini şi, eventual, utilizarea unei măşti de protecţie în situaţia în care venim în contact cu o persoană bolnavă de gripă; de asemenea, izolarea la domiciliu pentru cazurile medii sau uşoare sau izolarea în spital în cazul în care acest lucru presupune că persoana are o formă gravă de infecţie gripală”, a exemplificat preşedintele Societăţii Române de Microbiologie.

Potrivit acestuia, multe dintre formele grave de îmbolnăviri la copii au fost date de virusurile de tip B: „Discutăm nu doar despre un singur virus. Există patru tipuri de virusuri gripale care circulă simultan. Am observat că multe dintre formele grave la copii au fost produse de virusurile de tip B. Rămâne să tragem o concluzie la sfârşitul sezonului, când vedem care este numărul final de îmbolnăviri. Probabil că ele sunt mult mai multe decât cele care se raportează.”

Autoritățile au declarat epidemie de gripă în România, pentru al doilea an consecutiv. Motivul este că în ultima săptămână s-a înregistrat o creștere de peste 99% a numărului de îmbolnăviri, dublu față de nivelul așteptat. În țara noastră s-au înregistrat în ultima săptămână peste 7.000 de cazuri de gripă, anunță Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică. 18 români au murit din cauza gripei în acest sezon. În urmă cu un an, România a fost afectată de o epidemie de gripă soldată cu aproape 200 de decese.

Citește și:

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro