Sari direct la conținut

Război în Ucraina, ziua 1129: Operațiune ucraineană în Belgorod / Zelenski, gata de discuții cu Rusia, dar nu cu Vladimir Putin / Nemulțumiri mari la Kiev din cauza noului acord propus de SUA

Război în Ucraina, ziua 1129: Operațiune ucraineană în Belgorod / Zelenski, gata de discuții cu Rusia, dar nu cu Vladimir Putin / Nemulțumiri mari la Kiev din cauza noului acord propus de SUA
Artileriști din Brigada Mecanizată Separată 155 a Forțelor Armate Ucrainene, într-o locație nedezvăluită din regiunea Donețk, pe 6 ianuarie 2025. FOTO: Genya SAVILOV / AFP / Profimedia

Forțele ruse au continuat să atace Ucraina în timpul nopții de joi spre vineri, iar sursele New York Times susțin că trupele ucrainene au lansat o nouă incursiune în Rusia, de această dată în regiunea Belgorod. Totodată, Vladimir Putin a sugerat că Ucraina ar putea ajunge să aibă un guvern condus de ONU care să organizeze alegeri, o propunere respinsă de Volodimir Zelenski drept o tentativă de a amâna pacea. În plus, liderul de la Kiev a anunțat că a primit oficial o propunere de acord din partea SUA pentru acces la resursele naturale ucrainene în schimbul sprijinului militar american, dar a precizat că ajutoarele deja aprobate nu vor fi recunoscute de Kiev drept împrumuturi ce trebuie rambursate.

Evoluțiile de vineri, ziua 1129 a războiului din Ucraina, LIVETEXT:

Armata ucraineană susține că forțele sale aeriene au lovit, vineri, un punct de frontieră din regiunea Bryansk a Rusiei, distrugâd infrastructura militară dintr-o zonă pe care descris-o drept locație de lansare a dronelor, relatează Reuters.

„Ca urmare a loviturii, echipamentul militar din post a fost distrus împreună cu echipamentele de comunicații”, a declarat Statul Major General al Armatei Ucrainei, care spune că operația a fost o ripostă la „zecile de lovituri zilnice ale dronelor de atac”.

Președintele Zelenski a declarat, vineri, că noul proiect de acord pe care îl propune SUA pentru exploatarea resurselor minerale ucrainene este „complet diferit” de cel anterior și trebuie evaluat aprofundat de juriștii Kievului înaintea unei decizii de semnare a documentului, potrivit AFP și Reuters, transmite Agerpres.

Președintele Ucrainei a spus, în cadrul aceleiași conferințe de presă de la Kiev, că nu va accepta un asemenea acord dacă acesta pune în pericol aderarea țării sale la UE.

Nu au fost dezvăluite publicului detalii din noul proiect de acord, însă parlamentarii și presa din Ucraina l-au descris drept „inacceptabil”. Publicația Ukrainska Pravda susține că „echipa lui Donald Trump a renunțat la toate soluțiile de compromis convenite în urmă cu o lună”, iar noul document „trece aproape toate liniile roșii” ale Ucrainei, „privând-o de o parte din suveranitatea sa” și obligând-o să „ramburseze tot ajutorul american primit”.

Președintele Volodimir Zelenski a declarat, vineri, că Ucraina nu va recunoaște drept împrumuturi ce trebuie rambursate ajutorul militar deja aprobat de SUA.

În conferința de presă pe care a susținut-o la Kiev, Zelenski a menționat totodată că Ucraina este gata pentru discuții cu orice reprezentant al părții ruse în afară de Vladimir Putin.

UE se așteaptă să reducă importurile agricole din Ucraina, a declarat comisarul european de resort, Christophe Hansen, în condițiile în care blocul comunitar revizuiește măsurile de urgență pe care le-a introdus pentru a sprijini Kievul după izbucnirea războiului și care au deschis piața europeană pentru produsele ucrainene.

„Cotele de import nu vor rămâne aceleași ca în această liberalizare temporară. Așa că, într-adevăr, vor fi mai puține importuri”, a declarat Hansen pentru AFP.

Ucraina a primit formal din partea SUA o nouă propunere de acord care le oferă americanilor acces la resursele naturale ucrainene în schimbul sprijinului militar, a declarat președintele Volodimir Zelenski, vineri, într-o conferință de presă la Kiev, potrivit AFP.

„Aș dori să notez că în mod oficial, și acest lucru este important, partea ucraineană, și anume cabinetul de miniștri al Ucrainei și biroul meu, astăzi, printr-o notă, am primit oficial (…) propunerile SUA”, a afirmat liderul ucrainean.

Forțele ucrainene efectuează o nouă incursiune pe teritoriul Rusiei, de această dată vizând regiunea Belgorod, susțin oficialii ucraineni, analiștii de informații din surse deschise și bloggerii militari ruși. Înaintarea are loc în timp ce negocierile de încetare a focului continuă, relatează New York Times. Ucraina nu a recunoscut public noul atac asupra teritoriul rus și nici Moscova nu a făcut precizări.

Discuțiile dintre oficialii americani și ruși din Arabia Saudită de la începutul acestei săptămâni nu au produs niciun progres major în negocierile de pace din Ucraina și s-ar putea prelungi până anul viitor, a declarat vineri negociatorul rus Grigori Karasin.

Maiorul Marat Tibilov, din cadrul forțelor speciale ale Gărzii Naționale a Rusiei, recent decorat de Vladimir Putin, a fost ucis în timp ce „executa o misiune de luptă”, a anunțat serviciul de presă al Rosgvardia, potrivit presei de la Moscova.

Lukoil Overseas Atash BV a demarat procedurile premergătoare forării unei sonde de explorare a gazelor naturale în perimetrul EX-30 Trident, situat în zona economică exclusivă a României, la o distanță de aproximativ 170 km de țărm, scrie publicația Dobrogea Live. Răzvan Popescu, directorul general al companiei de stat Romgaz, care este implicată în proiect, a confirmat aceste proceduri.

O nouă reuniune a miniștrilor apărării din țările „voluntare” va avea loc pe 10 aprilie

Miniștrii apărării din țările „voluntare” aliate ale Ucrainei se vor reuni pe 10 aprilie la Bruxelles, pentru a contura viitoarele garanții se securitate pentru Kiev în caz de încetare a focului, a anunțat joi o sursă din Ministerul Apărării francez, informează AFP și Agerpres.

Această nouă reuniune a „coaliției voluntarilor”, condusă de Londra și Paris, va avea loc în urma întâlnirii care s-a desfășurat joi la Paris cu participarea a circa 30 de țări europene.

Această intensă activitate diplomatică are loc în momentul în care Washingtonul, care vrea să obțină cu orice preț un armistițiu în Ucraina, a întreprins o apropiere spectaculoasă față de Moscova, generând ucrainenilor și europenilor temerea că ar putea fi încheiat un acord pe la spatele lor.

Francezii și britanicii au propus desfășurarea în Ucraina a unui contingent al țărilor europene, pentru a constitui „o forță de reasigurare” menită să prevină reluarea conflictului după punerea în aplicare a armistițiului.

Această propunere „nu se bucură de unanimitate”, a recunoscut joi președintele francez Emmanuel Macron, care a anunțat că o misiune a șefilor de state majore francez și britanic va fi trimisă în Ucraina „în următoarele zile”, pentru a pregăti în special „ceea ce va fi formatul armatei ucrainene”, care rămâne, potrivit lui Macron, „principala garanție de securitate” a acestei țări.

Reuniunea miniștilor apărării de pe 10 aprilie va avea loc cu o zi înainte de o nouă reuniune, tot la Bruxelles, a Grupului de contact ce coordonează sprijinul militar pentru Ucraina (UDCG), potrivit Ministerului Apărării francez.

Forțele Moscovei au capturat așezarea Krasne Pershe din regiunea Harkov din estul Ucrainei, a anunțat vineri Ministerul rus al Apărării, conform Reuters.

Președintele rus Vladimir Putin și omologul său turc Recep Tayyip Erdogan au discutat vineri despre avansarea proiectelor strategice în sectorul energiei, dar și despre situația din Ucraina și Siria, a anunțat Kremlinul, transmite Reuters.

Cei doi lideri au făcut un schimb de opinii cu privire la posibilitatea reînnoirii inițiativei de siguranță maritimă la Marea Neagră, despre care Moscova speră că ar putea ușura exporturile agricole rusești, a mai precizat Kremlinul.

Un înalt oficial prezidențial de la Kiev a declarat vineri că deocamdată nu există un proiect finalizat al unui acord privind exploatarea și controlul mineralelor ucrainene și că discuțiile cu Statele Unite pe tema conținutului acestuia continuă. Financial Times și Reuters au dezvăluit că acordul dorit de americani este privit cu reticență de Kiev, care îl consideră profund dezavantajos pentru Ucraina.

Președintele rus Vladimir Putina lansat, joi, la apă un submarin cu propulsie nucleară echipat cu rachete hipersonice Zircon, capabile să se deplaseze la o viteză de câteva ori mai mare decât cea a sunetului, informează Reuters.

Ministerul rus al Apărării a acuzat vineri Ucraina că a atacat instalațiile energetice rusești în ultimele 24 de ore, în ciuda moratoriului privind lovirea infrastructurii energetice a celuilalt, transmite Reuters.

Ministerul a declarat că Ucraina a atacat o stație de contorizare a gazului din regiunea Kursk și unități de energie electrică din Belgorod și a încercat să lovească o rafinărie de petrol din regiunea Saratov. Reuters precizează că nu a putut confirma independent aceste informații.

Pierderi considerabile în rândul armatei ruse, anunțate de Kiev. Rusia a pierdut 910.750 de soldați în Ucraina de la începutul invaziei, susține vineri Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei, conform The Kyiv Independent.

În ultima zi, 1.860 de militari ruși au murit sau au fost răniți, potrivit armatei ucrainene.

Atacul rusesc cu drone a avariat instalații de depozitare și o clădire administrativă în regiunea Poltava din centrul Ucrainei, au declarat vineri autoritățile locale, citate de Reuters.

Instalațiile aparținând producătorului ucrainean de gaze conțineau piese de schimb utilizate pentru repararea puțurilor și a instalațiilor de prelucrare, a declarat guvernatorul Volodimir Kohut la televiziunea națională.

Statul Major al Ucrainei a declarat că armata rusă a vizat infrastructura civilă și clădirile administrative ale companiilor de petrol și gaze din Poltava.

„Agresorul rus continuă cu cinism să mintă cu privire la aspirațiile sale pentru pace, atacând în mod deliberat obiecte civile și punând în pericol civilii”, a declarat Statul Major.

Potrivit autorităților locale, atacul a provocat incendii pe o suprafață de 2.500 de metri pătrați și a deteriorat, de asemenea, transformatorul întreprinderii. De asemenea, avariile la liniile electrice au întrerupt pentru scurt timp alimentarea cu energie electrică a câtorva districte din Poltava, a declarat Kohut.

În regiunea sudică Odesa, dronele au rănit o persoană și au provocat incendii în locuințe private, potrivit serviciilor de urgență de stat.

Forțele aeriene ucrainene au declarat vineri că Rusia a lansat 163 de drone în timpul atacurilor de peste noapte, transmite Reuters.

Forțele aeriene au doborât 89 de drone, iar alte 51 nu și-au atins ținta, probabil din cauza bruiajului.

Sursa citată nu a precizat ce s-a întâmplat cu restul de 23 de drone.

Preşedintele rus Vladimir Putin a sugerat ca Ucraina să fie plasată sub o formă de administraţie temporară pentru a permite organizarea de noi alegeri şi semnarea de acorduri-cheie pentru a ajunge la o înţelegere în cadrul războiului, au relatat, vineri, agenţiile ruse de ştiri, citate de Reuters.

Sinteza celor mai recente evenimente:

––––

Evenimentele de joi, ziua 1128 a războiului din Ucraina, au fost LIVE aici

INTERVIURILE HotNews.ro