Sari direct la conținut

„Am crezut că se va schimba!" și alte așteptări nerealiste într-un cuplu

HotNews.ro
Așteptarea ca partenerul să se schimbe ne provoacă adesea dezamăgiri, Foto: Shutterstock
Așteptarea ca partenerul să se schimbe ne provoacă adesea dezamăgiri, Foto: Shutterstock

Adesea nici noi nu conștientizăm ce așteptări avem în cuplu, din teama că, dacă am observa că sunt nerealiste sau le-am verbaliza, am putea pierde acea relație. În sinea noastră, însă, sperăm ca lucrurile să se schimbe în conformitate cu așteptările noastre și ajungem să fim dezamăgiți sau să ne confruntăm cu situații mai complicate ce puteau fi evitate prin comunicare. Ce greșeli facem în cuplu și cum le putem evita?

Teama de singurătate

Una dintre problemele principale care duc la relații nefericite, nepotrivite sau de-a dreptul toxice este această teamă de singurătate. Dacă propria companie este de evitat, ei bine, acest lucru ar trebui să reprezinte un semnal de alarmă care să ne îndrepte către cunoaștere de sine și înțelegere a acestei probleme, cu obiectivul de a o rezolva. Se spune că felul în care ne tratăm pe noi înșine va dicta felul în care ne tratează și ceilalți. Am putea traduce fuga de singurătate prin fuga de propria persoană, iar în consecință nu vom găsi parteneri care să aprecieze ceea ce avem de oferit și calitățile noastre întrucât, la rândul nostru, nu suntem prea siguri de toate acestea.

Nu suntem făcuți pentru a trăi singuri, iar majoritatea rănilor noastre sunt provocate, încă din copilărie, în relațiile cu ceilalți. Prin urmare, și vindecarea noastră vine tot din relații, însă prima și cea mai importantă relație este cea pe care o avem cu noi înșine. Să fii singur înseamnă aici să nu fii într-un cuplu, nu să fii izolat de alți oameni.

Familia, prietenii, colegii sunt rețeaua de suport care ne asigură o mai mare satisfacție în viață comparativ cu o relație de cuplu. Să menționăm aici și studiile care raportează că, în cazul bărbaților, calitatea vieții și speranța de viață cresc atunci când sunt în cuplu, iar în cazul femeilor calitatea vieții prezintă o scădere?

Așadar, înainte de orice relație, pentru a nu alege din frică și fugă de singurătate, să ne acordăm nouă atenție, să ne înțelegem mai bine, să fim în contact cu propriile nevoi și să ne calibrăm așteptările pe care le avem de la un partener și rolul pe care sperăm să îl aibă în viața noastră.

Fuga de discuții serioase

Aș spune că înainte de a învăța să avem discuții dificile, pe teme sensibile, cu un partener sau potențial partener de cuplu, ar fi indicat să învățăm să le purtăm cu noi înșine. Cum putem face acest lucru? Devenind mai buni observatori ai modului în care gândim, acționăm, ai emoțiilor pe care le avem și ai mesajelor pe care ele ni le transmit.

CITEȘTE CONTINUAREA PE SMARTLIVING.RO

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro