Sari direct la conținut

„Am vrut să ajung rapid acasă să mă spăl cu apă fierbinte”: Ce spun avocații ucraineni numiți să îi apere pe rușii suspectați de crime de război

HotNews.ro
Memorial dupa masacrul din Bucea, Foto: Roman PILIPEY / AFP / Profimedia
Memorial dupa masacrul din Bucea, Foto: Roman PILIPEY / AFP / Profimedia

Kristina Vrasciuk se cutremură câteodată când se gândește la ce face. Ea este doar unul dintre cei peste 200 de avocați ucraineni care apără din oficiu ruși suspectați de crime de război și colaboratorii lor din Ucraina, o situație cu care unii se împacă greu, relatează Reuters.

Pe de-o parte, suspecții sunt acuzați în unele cazuri de comiterea unor fapte odioase împotriva ucrainenilor. Pe de altă parte, principiile democratice afirmă că ei trebuie să aibă parte de reprezentare legală iar conducerea de la Kiev afirmă că este hotărâtă să apere aceste valori în contextul aspirațiilor europene ale țării.

Vrasciuk, în vârstă de 42 de ani, povestește cum a argumentat în instanță împotriva unei ucrainence ai cărui soț și frate ar fi fost torturați până la moarte de 3 soldați ruși în apropierea Kievului în prima lună a războiului. Avocata a argumentat că femeia nu a oferit suficiente dovezi că este înrudită cu bărbații morți și a cerut ca ea să fie exclusă ca martor din proces.

„Credeți-mă, am vrut să ajung cât mai rapid acasă să mă pot spăla cu apă fierbinte”, le-a spus Vrasciuk reporterilor de la Reuters.

Rusia neagă că forțele sau autoritățile pe care le-au instalat în regiunile din Ucraina pe care le controlează au comis crime de război și pretinde că unele evenimente, precum masacrul de la Bucea, au fost „puse în scenă” de Ucraina.

Autoritățile ucrainene afirmă că anchetează peste 120.000 de presupuse crime de război comise de forțele Moscovei după începerea invaziei pe scară largă în februarie 2022.

ONU estimează că peste 30.000 de civili au fost uciși sau răniți de când președintele Vladimir Putin a declanșat cel mai mare conflict militar în Europa după încheierea celui de-al Doilea Război Mondial.

O avocată ucraineană spune că munca trebuie abordată cu „sânge rece”

Andrii Kostin, procurorul general al Ucrainei, a declarat la sfârșitul lunii februarie că instanțele locale au pronunțat până la momentul respectiv cel puțin 81 de condamnări, majoritatea în absență, și au identificat peste 500 de suspecți.

În unul dintre cele mai mediatizate procese, o instanță din regiunea Cernihiv din nordul Ucrainei a condamnat în absență 15 soldați ruși pentru sechestrarea într-o pivniță a 368 de persoane timp de aproape o lună. Zece persoane au murit în urma acțiunii lor.

În cazul povestit de Vrasciuk, femeia pe care avocata a încercat s-o excludă din proces a fost admisă în cele din urmă ca parte.

Avocata din Kiev spune că în prezent îi sunt alocate 4 cazuri legate de soldați ruși și aproape 30 de dosare suplimentare privind colaboratori locali ai lor, o muncă despre care spune că îi stă ca o povară pe suflet.

Ea relatează că a simțit nevoia să ceară iertare unui bărbat din familia sa care servește în forțele armate încă din primele zile ale războiului. Vrasciuk spune că iertarea acestuia a ajutat-o să își continue munca.

„Abordăm această muncă cu sânge rece: legea mai presus de orice”, subliniază ea.

Avocații ucraineni au primit în total în jur de 700 de ordine să reprezinte clienți suspectați sau acuzați de încălcarea Articolului 438, cel privind crimele de război din Codul Penal al Ucrainei, afirmă Oleksandr Baranov, șeful Centrului de Coordonare pentru Furnizarea Asistenței Juridice, instituția de stat responsabilă de numirea apărătorilor din oficiu.

Altor 4.000 de avocați le-au fost alocate dosare legate de alte infracțiuni comise pe timp de război de colaboraționiști ucraineni, ca de exemplu cazuri de înaltă trădare.

Avocatul Artem Halkin, care s-a născut în regiunea Donețk și a cărui locuință a fost distrusă în timpul invaziei rusești, menține un aer de profesionalism distant când discută munca sa la zeci de dosare.

Cum îi apără avocații ucraineni pe rușii suspectați de crime de război și colaboraționiștii lor

În unul dintre ele el a cerut ca clientul său, un soldat rus acuzat de împușcarea mortală a paznicului unui supermarket din Bucea, să fie returnat procurorilor din cauza unor vicii de procedură.

Instanța a fost de acord iar acum soldatul este rejudecat în baza deciziei pronunțate de o curte de apel.

În vârstă de 49 de ani, Halkin spune că unele dintre dosarele mai complexe pe care le-a primit au inclus cazuri în care a argumentat că clienții arestați inițial pentru trădare după ce au divulgat informații inamicului ar trebui inculpați pentru spionaj, infracțiune cu pedepse mai mici.

„Ca avocat al apărării este normal ca, indiferent de persoană, să doresc să obțin cele mai pozitive rezultate pentru ei”, spune Halkin.

Baranov afirmă la rândul său că, în pofida apelurilor publice la pedepse aspre, este crucial ca Ucraina să se arate diferită față de Rusia. El subliniază de asemenea că procesele indolente invită la apeluri ulterioare.

Însă el admite că, până la urmă, avocații sunt nevoiți să meargă pe sârmă în timp ce își fac slujba de a apăra legea.

„Pare doar un joc de cuvinte, dar pentru mine e vorba de două lucruri diferite: una este să spui că o persoană este nevinovată, și o alta e să spui că vina sa nu a fost dovedită”, afirmă el.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro