Sari direct la conținut

Ambasadorul Germaniei, Andreas von Mettenheim: Se impune ca MCV sa ramana in vigoare si, acoperind lupta impotriva coruptiei, e o consecinta logica sa includa si problematica licitatiilor publice

HotNews.ro

Cea mai buna strategie pentru ridicarea MCV este indeplinirea obiectivelor cuprinse in acesta, a spus joi ambasadorul german Andreas von Mettenheim, in cadrul unei conferinte pe tema transparentei in afaceri, care a sustinut, din nou, necesitatea mentinerii acestui mecanism. Intrucat lupta anticoruptie se aplica si aspectelor economice, „este o consecinta logica faptul ca atentia MCV se indreapta si spre problematica licitatiilor publice”, crede diplomatul.

„In ultima vreme, se solicita din ce in ce mai puternic ridicarea Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV). Chiar daca simpatizezi cu argumentul Romaniei, pentru ca aceasta tara nu-si doreste sa fie singura verificata de un astfel de mecanism, in conditiile in care exista state in care acest mecanism ar fi un instrument si mai propice. Cu toate acestea, consider ca se impune ca acest mecanism sa ramana in vigoare, pentru ca el are mai degraba avantaje decat neajunsuri”, a spus Mettenheim.

Este un mesaj puternic transmis de ambasadorul Germaniei, cu atat mai mult cu cat tara sa a monitorizat constant si riguros progresele facute in indeplinirea obiectivelor MCV.

De altfel, el il considera „un instrument valoros pentru stabilizarea eforturilor facute de Romania in directia reformei, o sabie puternica in mana celor care se implica pentru lupta si combaterea coruptiei”, atunci cand este vorba despre implementarea unor prioritati bugetare.

Potrivit lui Andreas von Mettenheim, cea mai buna strategie de iesire din MCV este indeplinirea tuturor celor 4 obiective cuprinse in el. „Trei dintre ele se refera la lupta impotriva coruptiei pe toate palierele vietii sociale si politice. Si de acest lucru, fireste, si aspectele economice”, a spus el. De altfel, potrivit ambasadorului, investitorii straini se plang de lipsa de transparenta in privinta licitatiilor din Romania.

Tocmai de aceea, „este o consecinta logica faptul ca atentia MCV se indreapta si spre problematica licitatiilor publice”, a spus Andres von Mettenheim.

„Pentru a sprijini in mod concret eforturile Romaniei in aceasta directie, Comisia a recomandat in rapoartele sale mai multa transparenta la licitatiile publice. O dovada a faptului ca in cazul lor, dar si al prevenirii conflictelor de interese, mai exista inca deficiente este si pozitia Comisiei care ameninta cu suspendarea a cinci dintre cele mai importante programe privind fondurile structurale ale UE pentru Romania, exact din aceste motive. Aceasta este o situatie fatala”, crede ambasadorul.

De altfel, ideea mentinerii MCV a fost enuntata joi si de fostul ministru al justitiei, Catalin Predoiu, care a avansat si ideea extinderii unui mecanism similar la toate statele UE, multe dintre ele confruntandu-se cu aceleasi probleme ca si Romania, fara a fi insa monitorizate de Bruxelles.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro