Ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti: cele doua provocari principale ale Romaniei sunt absorbtia fondurilor europene si lupta cu coruptia
“Cred ca sunt doua provocari principale: in primul rand este absorbtia fondurilor europene. Fara discutie, asta este un avantaj foarte important pentru Romania, aceasta suma enorma de fonduri europene, dar Romania trebuie sa le foloseasca in viitor. Sper ca guvernul poate sa accelereze absorbtia fondurilor europene. In plus, cred ca ar trebui sa existe un climat mai convenabil pentru investitorii straini si pentru a realiza acest lucru trebuie sa fie urmat mecanismul de colaborare si verificare in ceea ce priveste lupta cu coruptia si reforma sistemului de justitie”, a declarat Martin Harris, ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti in cadrul ceremoniei de deschidere a sedintei de tranzactionare de luni la Bursa de Valori Bucuresti.
“Este o placere sa deschid sedinta de tranzactionare a Bursei. Vizita mea este o recunoastere a dezvoltarii Bursei din Bucuresti, in special in ceea ce priveste listarea Fondului Proprietatea; este un fapt remarcabil ca bursa a inregistrat o crestere semnificativa a tranzactiilor dupa acest eveniment”, a declarat Harris.
In ceea ce priveste avantajele Romaniei in atragerea de investitori straini in contextul Europei de Est, excelenta sa a subliniat disponibilitatea personalului calificat: “Unul dintre avantajele importante este disponibilitatea personalului calificat in Romania. Am fost recent in Cluj, de pilda, si exista cateva companii britanice de software care s-au mutat la Cluj pentru a folosi acest avantaj, al personalului calificat.”
In legatura cu afirmatia presedintelui Basescu, conform caruia Romania nu ar mai avea nevoie de ultima transa a imprumutului de la FMI, Martin Harris a declarat ca prioritatea ar trebui sa fie reforma, si nu banii: “Este foarte important ca Romania sa continue sa urmeze programul FMI si mi se pare un lucru foarte bun ca exista o negociere de succes cu FMI pentru un program nou. Eu cred ca cel mai important nu este banul, ci reforma. Acesta este pentru mine sensul comentariului presedintelui.”
Schimburile comerciale dintre Romania si Marea Britanie au inregistrat o crestere de 30% in anul 2010 fata de anul precedent, cu un total de 2,05 miliarde de euro. Din acest total, exporturile Romaniei catre Marea Britanie au reprezentat 1,25 miliarde de euro, in crestere cu 54% fata de 2009, iar importurile au atins cifra de 800 de milioane de euro, in crestere cu 12% fata de 2009.