Sari direct la conținut

Ambasadorul Ucrainei la Bucuresti, Teofil Bauer, invitat sambata la "Pasaport diplomatic", pe Digi 24

HotNews.ro
Ambasadorul Ucrainei la Bucuresti, Teofil Bauer, invitat sambata la "Pasaport diplomatic", pe Digi 24

„Cu tot respectul, contrabanda si contracararea ei sunt placeri prea scumpe pentru tarile noastre”, spune ambasadorul Ucrainei la Bucuresti, Excelenta Sa, Teofil Bauer, la emisiunea „Pasaport diplomatic”, ce a fi difuzata sambata, de la ora 18.30, pe Digi 24.

Cu prilejul unei editii dedicate Ucrainei, Balazs Barabas, realizatorul Pasaportului diplomatic de la Digi24 a stat de vorba cu ambasadorul acestui stat la Bucuresti, excelenta sa, Teofil Bauer. Una dintre principalele probleme cu care se confrunta cele doua state si care a fost abordata pe larg in emisiune este contrabanda de marfuri de la frontiera romano-ucraineana.

Ambasadorul Ucrainei la Bucuresti crede ca aceasta problema este una de ordin economic, mai exact ca ea este cauzata de nivelul scazut de trai al locuitorilor din ambele state:

„Cu tot regretul, contrabanda si contracararea acesteia sunt „placeri” prea scumpe pentru tarile noastre, deoarece au radacini social-economice si pentru combaterea acestui fenomen este necesar sa cunoastem natura si provenienta lui. Iar provenienta consta tocmai in aceea ca in Ucraina preturile, in primul rand la produsele de tutun, sunt mai mici decat cele din Romania, si cu parere de rau, nivelul vietii oamenilor tocmai in sectoarele de frontiera si in Ucraina si in Romania este destul de scazut si asta le sileste la actiuni, as spune, de incalcare a legislatiei in sensul contrabandei produselor de tutun in Romania. (…) Cum vad combaterea acestui fenomen? In primul rand, unirea eforturilor structurilor de ordine de drept si control, care sunt incredintate de stat de a se ocupa de aceste chestiuni, schimb operativ de informatii despre acest fenomen si identificarea tocmai acelor culoare, care se formeaza din cauza coruptiei. De aceea astazi reprezentantele diplomatice ucrainene, acreditate in Romania, se ocupa de aceste probleme si, pentru ca activitatea a fost organizata, dorim astazi sa spunem ca unele realizari au fost atinse. Deorece Romania nazuieste sa se integreze in Schengen, acest aspect ne stimuleaza la combaterea fenomenului pentru ca in caz contrar vom avea probleme cu Uniunea Europeana din cauza ca noi nu reusim se punem bariere sigure in fata contrabandei”.

Parerea ambasadorului Ucrainei este intarita si de cei care lucreaza efectiv in zona de frontiera si care se confrunta zilnic cu aceste probleme. Maiorul Alexandru Petrovici Timbal, prim loctiitor al sefului de punct Porubne povesteste ce produse sunt gasite cel mai des la contrabandisti: „Principalele produse care sunt introduse si in urma carora se obtine beneficiul maxim, sunt cele accizabile, tigari, bauturi, combustibil. Trebuie sa mentionam ca zilnic intalnim cazuri in care descoperim in mijloacele de transport bunuri ascunse, nedeclarate la punctul de trecere. Numai in 2012 am avut 300 de cazuri de tigari ascunse si nedeclarate. In afara de tigari am avut 90 de cazuri in care s-a confiscat si mijlocul de transport pentru ca avea un locas special amenajat pentru transportul acestor bunuri”.

Cat despre care ar fi solutiile pentru contracararea contrabandei de la frontiera romano-ucraineana, toti cei intervievati in emisiune cred ca foarte importanta este colaborarea dintre organele de frontiera din cele doua state. Dar, dincolo de asta, reducerea contrabandei nu va fi posibila fara ridicarea nivelului de trai al populatiei din zona.

Si in aceasta saptamana, un Pasaport diplomatic special asadar, pentru Ucraina, sambata, de la ora 18.30, la Digi 24.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro