Sari direct la conținut

Amendamentele constituționale, propuse de Putin, aprobate de deputați în unanimitate

HotNews.ro
Vladimir Putin, Foto: Captura YouTube
Vladimir Putin, Foto: Captura YouTube

După o dezbatere de mai puțin de două ore, deputații ruși au aprobat în unanimitate amendamentele constituționale anunțate săptămâna trecută de către Vladimir Putin, relatează AFP.

Cei 432 de aleși prezenți din cel 450 ai Camerei Inferioare a Parlamentului, Duma, au votat într-o primă lectură revizuirea Constituției dorită de către președintele rus și prezentată acum doar trei zile.

”Am arătat o unitate puternică”, a spus președintele Dumei, Vyacheslav Volodin.

El a anunțat că a doua lectură va avea loc pe 11 februarie, iar mai mulți responsabili au spus că țintesc ca adoptarea finală a textului să fie făcută în primăvară.

Vladimir Putin a luat pe toată lumea prin surprindere pe 15 ianuarie cu rezvizuirea Constituției, necesară, potrivit acestuia, pentru a pune în acord cu dorințele de ”schimbare” ale rușilor, care alimentează de asemenea speculaţiile în legătură cu viitorul politic al lui Vladimir Putin după încheierea mandatului său actual, în 2024.

De atunci, schimbările s-au succedat cu o viteză neobişnuită în rutina politică rusă: premierul Dmitri Medvedev a demisionat, fiind imediat înlocuit cu un înalt funcţionar necunoscut marelui public, Mihail Mişustin, care a numit marţi noul său cabinet.

Amendamentele constituţionale propun transferarea anumitor prerogative către Parlament, cum este cea de a-l alege pe premier. Ele întăresc de asemenea rolul unui organ până atunci consultativ, Consiliul de Stat, alimentând speculaţiile conform cărora acesta s-ar putea plasa în centrul regimului, potrivit Agerpres.

O altă schimbare, judecătorii, parlamentarii şi responsabilii politici de nivel federal vor avea interdicţia de a avea cetăţenie străină sau un permis de şedere într-o altă ţară. Textul întăreşte de asemenea unele puteri ale preşedintelui, care va putea de exemplu să refuze să semneze o lege adoptată de două treimi dintre deputaţi.

În opinia mai multor analişti, Vladimir Putin pregăteşte prin această reformă perioada de după 2024, când se încheie mandatul său, lăsându-şi maximum de căi deschise pentru a-şi menţine influenţa într-o ţară pe care o conduce de 20 de ani.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro