Sari direct la conținut

Ana Birchall a preluat Ministerul Justiției. Toader, întrebat dacă își reproșează ceva: Oricând se pot face mai multe lucruri

HotNews.ro
Ana Birchall a preluat Ministerul Justiției. Toader, întrebat dacă își reproșează ceva: Oricând se pot face mai multe lucruri

Vicepremierul Ana Birchall a preluat joi conducerea Ministerului Justiției de la Tudorel Toader, urmând să asigure interimatul până la soluționarea conflictului dintre președintele Klaus Iohannis și majoritatea PSD-ALDE care ar trebui să vină cu o nouă propunere de minister, după refuzul șefului statului de a-l numi pe Eugen Nicolicea.

Birchall, care a mai deținut interimatul la MJ după demisia lui Florin Iordache, în februarie 2017, a precizat că va gestiona activitatea instituției cu ”echilbru și profesionalism” și că agenda ședințelor de guvern nu va fi afectată, în condițiile în care ministerul este cel care avizează proiectele altor instituții.

La rândul lui, Toader a susținut că a fost onorat să fie ministru al Justiției. Întrebat dacă își reproșează ceva, acesta a spus că raportul său de activitate poate fi consultat pe site-ul instituției și că întotdeauna este loc de mai bine.

”Dacă e să reproșez ceva… vă îndemn și azi, nu cred ca veți avea răgazul, să vedeți forma actualizată a raportului. Oricând și oriunde se pot face mai multe lucuri și mai bine”, a comentat el.

Raportul de activitate, postat pe site-ul Ministerului Justiţiei, are 105 pagini şi este împărţit în şase secţiuni.

Din bilanțul ministrului Justiției lipsesc însă lucruri importante, care vorbesc despre impactul real pe care l-au avut măsurile inițiate de el sau pentru care Tudorel Toader și-a dat girul. Cei doi ani de mandat s-au suprapus cu perioada în care s-a dus cea mai acerbă luptă împotriva independenței justiției și încercării de subordonare politică a acesteia. Au fost atacate sistematic toate instituțiile, acțiuni care au generat cele mai mari mișcări de protest din România și avertismente repetate din partea Comisiei Europene, Parlamentului European sau Comisiei de la Veneția.

În cei doi ani la conducerea Ministerului Justiției, Tudorel Toader a continuat ceea ce începuse coaliția PSD-ALDE de la preluarea puterii – modificarea celor trei legi ale justiției și a Codurilor penale, inclusiv prin dezincriminarea parțială a abuzului în serviciu.

Tudorel Toader este și artizanul Secției de anchetare a magistraților. De asemenea, Toader este cel care a determinat revocarea din funcție a șefei DNA, Laura Codruța Kovesi, și a coordonat acțiunile guvernului împotriva candidaturii acesteia pentru funcția de procuror-șef al Parchetului european. Tot el este cel care a demarat procedura de revocare din funcție a procurorului general Augustin Lazăr, al cărui mandat a expirat între timp. Lazăr a decis în cele din urmă se iasă la pensie.

Raportul prezentat de Toader nu menționează nimic cu privire la aceste aspecte. Prima secţiune, intitulată „Justiţia mai aproape de cetăţean”, se referă, printre altele, la facilitarea accesului la justiţie şi infrastructura sistemului judiciar. „Obiectivul general urmărit în activitatea de dezvoltare a infrastructurii sistemului judiciar îl reprezintă consolidarea capacităţii administrative a instanţelor de judecată şi facilitarea accesului la justiţie”, se arată în document.

În secţiunea intitulată „O justiţie europeană”, ministrul vorbeşte despre cooperarea juridică internaţională, inclusiv în privinţa drepturilor omului.

Alte secţiuni sunt dedicate rolului Ministerului Justiţiei în procesul de elaborare a actelor normative, relaţiei cu profesiile liberale şi eficientizării activităţii Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor.

„În perioada 23 februarie 2017 – 23 aprilie 2019 au fost avizate 4.023 de proiecte de acte normative (387 de legi, 753 de ordonanţe, 2.877 de hotărâri ale Guvernului şi şase memorandumuri”, precizează Tudorel Toader.

Ultima secţiune a raportului de activitate este intitulată „Transparenţa instituţională şi relaţia cu comunitatea”.

Raportul mai conţine o anexă în care sunt prezentate investiţiile realizate la nivelul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor.

Pe site-ul Ministerului Justiţiei a fost publicat şi un document în care este sintetizată contribuţia instituţiei la preşedinţia Consiliului Uniunii Europene.

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, miercuri, decretul prin care o desemnează interimar pe Ana Birchall, viceprim-ministru pentru implementarea parteneriatelor strategice ale României, ca ministru al Justiţiei, precum şi pe cel prin care ia act de demisia lui Tudorel Toader de la MJ.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro