Analistii straini: SOS economia Romaniei
Analistii straini se asteapta la inrautatirea perspectivelor economice ale Romaniei in urmatoarea perioada, in ton cu pesimismul vizand intreaga regiune central si est-europeana, potrivit unui raport al Erste Bank citat de NewsIn. Aproape trei sferturi (71,1%) din analisti se asteapta la o accentuare a inflatiei in urmatoarele sase luni, numarul pesimistilor crescand cu 6,7% in noiembrie fata de octombrie.
Acestia apreciaza ca „situatia si perspectivele economice ale Romaniei, Croatiei si Ungariei s-au inrautatit comparativ cu sondajul din luna octombrie”, se arata in raportul referitor la increderea in pietele din Europa Centrala si de Est. Astfel, ponderea expertilor care considera ca situatia economica actuala a Romaniei este rea a urcat cu 11,1%, pana la 26%, dar a ramas mai mica decat cea a analistilor optimisti in legatura cu economia romaneasca, de 30%.
Singurul stat din regiune care a suferit o cadere mai mare a increderii in economia nationala fata de Romania este Ungaria, unde numarul pesimistilor a urcat cu 14,3%, pana la 41,2%.
In privinta asteptarilor economice, numarul analistilor care se aseapta la o inrautatire in perioada urmatoare a urcat cu 2,9%, pana la 41,2% iar numarul optimistilor in acest sens a scazut cu peste 7% fata de octombrie, pana la 7,8% din totalul celor intervievati.
Expertii se asteapta, de asemenea, la o majorare a dobanzilor pe termen scurt si lung in Romania, aprecieri similare celor pentru Croatia, dar contrare celor pentru Ungaria, unde specialistii se asteapta la o scadere a ratelor dobanzilor.
Referitor la evolutia pietei de capital in urmatoarele sase luni, expertii estimeaza o scadere a optimismului, reflectata intr-o coborare a indicelui bursier BET de la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), in concordanta cu tendinta de depreciere a principalilor indici din regiune.
In privinta evolutiei economice in regiune, indicele ZEW, care masoara increderea in pietele central si est-europene, a scazut cu 6,3 puncte in noiembrie, ajungand la -17,7 puncte. Indicele pune in balanta evaluarile pozitive si negative ale analistilor, privind evolutia economiilor din Europa Centrala si de Est in urmatoarele sase luni.